30 september 1955

30 september 1955

Tragische dood van een jeugdicoon

Tragische dood van een jeugdicoon
19/09/2008
ij is pas vierentwintig jaar, en heeft pas één bioscooprelease op zijn naam staan, maar wanneer acteur James Dean op 30 september 1955 om het leven komt, voelt het als een groot verlies voor de filmwereld. Dean en zijn bijrijder zitten in zijn Porsche Spyder wanneer een onoplettende automobilist plotseling de baan van Dean kruist. In de frontale botsing die volgt, breekt Dean zijn nek; de rit naar het ziekenhuis overleeft hij niet.

Op het moment van zijn dood is Deans eerste bioscoopfilm East of Eden een aardig succes en slechts vier weken later gaat zijn meest iconische film Rebel without a cause in première. De opnames van een derde film, Giant, zijn ten tijde van het ongeluk net afgerond, en zo is twee derde van Deans filmwerk postuum uitgebracht.

Hoewel het veelbelovende talent niet van zijn eigen succes heeft kunnen genieten – hoewel er geruchten bestaan dat hij niet is overleden, maar zodanig verminkt was dat hij een nieuwe identiteit kreeg – werd zijn werk wel geëerd. Voor zowel zijn rol in East of Eden als die in Giant kreeg hij een postume Oscar-nominatie. Zijn vroege, en tragische, dood hebben er voor gezorgd dat Dean is uitgegroeid tot een tijdloos jeugdicoon.

Plaats uw reactie

Christian op 30/09/2009

Toch wel een icoon uit de jaren '50. Had er zelfs tot 2 jaar geleden een lichtposter van hangen. Hoewel ik zijn films niet eens zo bijzonder vind (zelfde geldt voor Monroe) blijft het toch een jongen met een hoge cool-factor.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.