Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
09/06/2020

1917 (2019)

Het aangrijpende oorlogsdrama 1917 van regisseur Sam Mendes heeft al veel prijzen gewonnen. En dat is ook niet voor niets, want het is een ijzersterke film die het verhaal van een wrede wereld laat zien. We zien hoe de Britse strijdkrachten vechten tegen de Pruisen (Duitsers) tijdens de Eerste Wereldoorlog in april 1917. Het is het hoogtepunt van de oorlog waarin korporaals Blake (Dean-Charles Chapman) en Schofield (George MacKay) een missie moeten volbrengen die vele soldaten zal redden. Maar of het lukt is nog de vraag.
De vijand is sterk en meedogenloos. Vele soldaten zijn al gesneuveld, maar de geallieerde troepen zullen kosten wat het kost de Pruisen moeten verslaan. We zijn in Frankrijk, waar de Engelse grondtroepen steeds verder oprukken en de Duisters verslaan. De Engelse generaal Erinmore (Colin Firth) geeft Blake en Schofielfd de opdracht om naar het front te gaan en te melden dat de troepen die daar ten aanval willen gaan, moeten stoppen, want het zal een val zijn. De broer van Blake zit daar ook en dat geeft hem moed om te strijden. 
 
Realistisch
Het verhaal is op een unieke manier in beeld gebracht. Als kijker kijken we mee over de schouders  van deze twee dappere soldaten uit de achtste divisie. Waarbij de shots telkens in een vloeiende en lopend beweging gemaakt is. hierdoor wordt er niet geknipt in het beeld, maar danst de camera rondom de hoofdpersonen. Daarnaast wordt er veel gespeeld met natuurlijke licht. Hierdoor is alles wat je ziet ook puur en realistisch. Dit zorgt voor een intense beleving van het verhaal. 
 
De cast speelt erg overtuigend. Met name Chapman en MacKay gooien hoge ogen. Ook al zijn ze in veel scenes maar met z’n tweeën er gebeurt veel. Ze lopen door mooie landschappen, lege panden, maar rennen ook voor de vijand. Hierdoor is de belevenis van de twee zeer divers en is geen enkel beeld het zelfde. De dialogen zijn goed en de elementen die ze aangereikt krijgen gebruiken ze goed. Ook verbaal spelen ze prima. Je ziet de angst in hun ogen.
 
Niet vergeten
Het is goed om dit verhaal te zien. De Eerste Wereldoorlog is net zo erg als de tweede. Een goed historisch verhaal dat gebaseerd is op verhalen van de grootvader van Mendes. De soldaten die toen overleden moeten niet vergeten worden. Ga deze film zien en laat het op je inwerken. Veel kijkplezier, ook al is het geen prettig onderwerp. Naast de film bevat de DVD nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes, de muziek en veel meer. 


DVD

27/05/2020

WW Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.