Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

07/11/2012

Jackie

Met Thelma and Louise in mijn achterhoofd ga ik zitten voor Jackie. Eigenlijk moet je zoiets nooit doen, een film pakken en die als leidraad nemen voor een ander, dat moet je achteraf doen. Toch deed ik het en al vrij snel kon ik het idee laten varen. Dat vindt ik een van de sterke kanten van Jackie, de film pretendeert niet een Nederlandse versie van een Amerikaanse film te zijn. Het is een ijzersterke film die wel schatplichtig is aan Thelma and Louise, maar toch een geheel eigen draai weet te geven aan het road movie principe. Vooral het einde is ijzersterk.
Het begint bij een simpel telefoontje naar een van de twee zussen. In dit geval de bemoederende, single hardwerkende Carice van Houten. Mama aan de lijn, een moeder die niets meer was dan draagmoeder heeft haar been gebroken en of de dochters haar willen komen vervoeren. De ongeorganiseerde, getrouwde zus met het minderwaardigheidscomplex Jelka van Houten heeft er gelijk heel veel zin in, en omdat ze zogenaamd niets alleen kan moet de oudere zus mee. Als ze een shot later oog in oog staan met mam geloven ze het niet. Een nukkige vrouw die alleen in een aftandse trailer woont, ze kan niet eens bedankt zeggen als ze eten meenemen.

Niet veel later begint de echte road trip en er is gelukkig gekozen voor een van de mooiste staten in de VS; New Mexico. Een serie kleine en grote problemen brengt de dochters dichter bij moeder en andersom. Het echte Thelma and Louise-moment is als de zussen worden aangerand en moeder ze bevrijd met een geweer. Natuurlijk leert de ene zus wat te ontspannen en de ander zich wat te vervrouwen onder toezicht van een moeder die ontpopt als een Indiana Jones-Crocodile Dundee mix.

De film is erg mooi gemaakt, niet alleen de landschappen maar ook filmisch. Mooi en rustig, met een vloeiende montage. Een puike film, waarin goed geacteerd wordt, op een DVD die voorzien is van heel veel extra’s. Een film die je met je schoonmoeder kan zien... En dat is niet cynisch bedoeld.


DVD

A-Film

2,35 : 1

Dolby

Nederlandse en Engelse

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.