Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
27/03/2015

A Walk Among the Tombstones

Net als Liam Neeson, is ook regisseur Scott Frank een laatbloeier. Pas op zijn 47e maakte hij zijn regiedebuut met het sterke The Lookout (met rollen voor Joseph Gordon-Levitt, Matthew Goode en Jeff Daniels). Voor hij achter de camera plaatsnam, was hij echter al een niet onverdienstelijk scenarioschrijver. Zijn bekendste werken zijn Little Man Tate, Dead Again, Minority Report en de Elmore Leonard bewerkingen Get Shorty en Out of Sight. Ook als regisseur schrijft hij zijn eigen scripts. Eerder voor The Lookout en nu ook voor A Walk Among the Tombstones: een film met een pakkendere titel dan diens plot.Matt Scudder (Liam Neeson) was jaren geleden met een borrel (of twee, of drie) op betrokken bij een schietpartij waarbij een onschuldige omstander het leven liet. Het is de reden waarom hij nu een ex-rechercheur is en geen rechercheur. Wat hij wel heeft, naast spijt en een leven als herstellend alcoholist, is een baan als privé detective. Hij is niet gecertificeerd en heeft daardoor voordelen. Dat ziet ook drugscrimineel Kenny Kristo (Dan Stevens). Hij klopt met zijn arbeidsverleden niet graag aan bij de politie, maar de huidige ontvoeringszaak moet wel zo snel mogelijk opgelost worden. Hij klopt aan bij Scudder en hij bijt zich vast in de zaak waarin – uiteraard – niets is wat het lijkt.

Na drie seizoenen Matthew Crawley te hebben gespeeld in de hitserie Downton Abbey, gooide Dan Stevens het roer om. Hij speelde met zijn imago in het teleurstellende Night at the Museum 3, maar nam echt contrasterende rollen aan met The Guest en deze A Walk Among the Tombstones. In deze film speelt neemt hij genoegen met de tweede viool naast Liam Neeson. Neeson kampt de laatste jaren ook met zijn imago. Enerzijds blijft hij lekker cashen met zijn Taken-stempel (zoals bijvoorbeeld met Unknown, Non-Stop en de vervolgen op Taken), anderzijds heeft hij moeite nog serieus genomen te worden. En daar leiden zijn films onder. The Grey was erg ingetogen, maar werd gepromoot als een knokfilm. Ook A Walk Among the Tombstones lijkt op het eerste gezicht een lompe actiefilm, maar blijkt iets subtieler.

Dit gezegd hebbende, is in vergelijking met Taken 99,99% van de geproduceerde films subtieler te noemen. A Walk Among the Tombstones is echter naast het predicaat ‘subtieler dan Taken’ te hebben gekregen, helaas ook onder noemer ‘saai’ te scharen. De sfeer is schimmig en de acteurs zijn op dreef, maar echt boeiend wordt de film niet. Hij begint veelbelovend, maar bloedt halverwege vrijwel dood.

De DVD van A-Film bevat geen extra’s.

DVD

10/02/2015

A-Film

16:9 Anamorphic (2.35), Kleur

Dolby Digital 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.