Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
08/05/2019

American Animals

Wat eigenlijk een wild idee en een hersenspinsel was, werd in 2004 realiteit voor vier studievrienden. De heren Warren, Chas, Spencer en Eric gingen allen naar de Universiteit van Pennsylvania, waar zeer oude en waardevolle kunstboeken in een speciale ruimte bewaard worden en door een bibliothecaris beheerd zijn. De jonge heren dachten alleen om even uit hun rechtlijnige leven te stappen om een slim en goed doordachte overval te bedenken en deze waardevolle schatten te stelen. 
 
Met als resultaat een zeer interessant en waargebeurd verhaal, vertelt door de heren zelf en door acteurs nagespeeld. Regisseur Bart Layton heeft hiermee een unieke film gemaakt. Gebaseerd op het boek American Animalsvan Eric Borsuk.
Warren Lipka (Evan Peters) en Spencer Reinhard (Barry Keoghan) zijn erg goede vrienden en vertellen elkaar alles. Alleen als ze samen op pad zijn en Spencer vertelt wat voor kunstschatten er in de school bewaard worden, verschijnen er dollartekens voor hun ogen. Helemaal als Warren van zijn ouders hoort dat ze gaan scheiden is de keuze snel gemaakt. 
 
Plan
Er wordt een plan bedacht, alleen met hun tweetjes heeft het weinig kans. Ze rekruteren twee anderen, namelijk Chas Allen (Blake Jenner) en Eric Borsuk (Jared Abrahamson) om hun te helpen met het stelen van de schatten. Alleen loopt het niet geheel volgens plan, met alle gevolgen van dien.
 
Regisseur Bart Layton heeft met deze film op een interessant en goed doordachte manier het verhaal in beeld gebracht. Niet alleen als film, maar ook op een documentaire achtige manier. Tussen de sterk gespeelde scenes zien we interviews met de daders, familie, bekenden en vrienden. 
 
Waardoor je niet alleen fictie, maar ook werkelijkheid ziet. Dit alles samengeweven vormt een film van hoog niveau die van begin tot eind boeit. Zeer goed acteerwerk van vrijwel allemaal onbekende acteurs, die allen zeer goed spelen.
 
Waargebeurd
Met een soundtrack die het verhaal nog meer diepte geeft en prachtige shots waarbij elke frame een genot is om naar te kijken. Ook al is het een waargebeurd verhaal waarin toch best wat wetten overschreden zijn, je krijgt toch medelijden met de daders. Het is mooi om te zien dat ondanks deze vergrijpen de hoofdpersonages door zijn gegaan met het leven, ieder op hun eigen manier. 
 
En dat een moment van verstandsverbijstering je hele leven op z’n kop zet. Petje af voor de makers, de cast en het durven vertellen van een verhaal als deze. American Animalsis een must-see, want het geeft een duidelijk signaal af, waarom sommige dingen nu eenmaal gebeuren in een mensenleven. Naast de film bevat de Blu-ray  helaas geen extra’s. 


Blu-ray

16/04/2019

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.