Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
27/03/2018

Battle of the Sexes

Dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen, is al geruime tijd bekend. Dat mannen meer verdienen als vrouwen ook. Alleen in de jaren ’70 was dit ook al een groot onderwerp. Met name in de tenniswereld in Amerika ontstond hierdoor een tweedeling tussen het vrouwen- en mannentennis. In Battle of the Sexes hebben regisseurs Jonathan Dayton en Valerie Faris dit onderwerp weer even tegen het licht gebracht om te laten zien hoe de vrouwen van toen, het vrouwentennis op de kaart hebben gebracht. Dit verhaal is gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen. Met in de hoofdrol Emma Stone en Steve Carrel.In 1973 won tennisster Billie Jean King (Emma Stone) vele grote tennisprijzen, waaronder Wimbeldon, Grand Slam, Roland Garros en noem het maar op. Alleen toen zij te horen kreeg dat de WTA (World Tennis Association) het prijzengeld voor en toernooi voor de vrouwen op 1500 dollar had staan en de mannen acht keer zoveel kunnen winnen. Dat was de druppel om hier tegenin te gaan. Tijdens het gesprek met de voorzitter Jack Kramer (Bill Pullman) kwamen zij met de mededeling dat ze zelf een toernooi gaan opzetten.
 
Tenniswedstrijd
Billie Jean King en Gladys Heldman (Sarah Silverman) eigenaresse van een van de grootste tennisbladen van toen. Gingen aan de slag om het toernooi op poten te zetten. Ze kregen een sponsor en daarbij ook prijzengeld. Dit was zo hoog dat vele bekende vrouwelijke tennisspelers meededen. Het ‘tenniscircus’ deed vele grote steden aan. Alleen toen de veelvoudig winnaar Bobby Riggs (Steve Carrel) hoorde van deze tour benaderde hij King om een wedstrijd om de genders te spelen. Dit zorgde voor veel persaandacht en werd de eerste tenniswedstrijd waarbij de man tegen de vrouw speelde.
 
Dit verhaal is zeer geloofwaardig in beeld gebracht. De hoofdrolspelers spelen zelfs zelf tennis in de film en dat maakt het realistisch. Daarnaast spelen de twee erg goed en staan ze hun mannetje. Het is een luchtig en fris verhaal, met de uitstraling van de jaren ’70. Weer even terug naar toen. En daarbij is het mooie dat het onderwerp nu nog steeds actueel is. De man verdient nog steeds evenveel. Alleen de vrouw is wel wat zichtbaarder in organisaties en in de sportwereld.
 
Geniet
Dit keerpunt heeft er voor gezorgd dat de vrouwelijke sporters ook gehoord werden en niet alleen onder de tafel werden geschoven. Ze doen ertoe en hebben net zoveel rechten als de man. Dat laat dit verhaal duidelijk zien. Steve Carell speelt zijn rol erg goed. Waarbij de serieuze persoon afgewisseld wordt met de komische persoon. Heerlijk om te zien. Emma Stone komt ook goed uit de verf. Ze maakt het personage eigen, maar blijft ook bij de echte persoon. Dit doet ze voortreffelijk. Beiden laten zien dat ze dit soort rollen aankunnen en waarbij de kijker geniet van elk moment. Een must-see, ook voor niet sportliefhebbers.
 
Naast de film bevat de Blu-ray een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, diverse interviews, de echte personen en veel meer. 


Blu-ray

21/03/2018

Fox Home Entertainment

Breedbeeld, 16:9 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.