Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

26/12/2011

Beautiful Boy

We Need to Talk About Sammy

Het gaat misschien wat ver om Beautiful Boy in het rijtje Armageddon/Deep Impact, Dante’s Peak/Volcano te zetten, maar het is wel opvallend dat wederom twee films over een ramp zo kort na elkaar het Nederlandse filmpubliek bereiken. Dit keer geen asteroïden of vulkanen, maar een ramp van een meer persoonlijke aard. Zowel Beautiful Boy als We Need to Talk About Kevin gaan over ouders die te maken krijgen met een zoon die op zijn school massaal mensen vermoordt. In tegenstelling tot We Need to Talk About Kevin – die in Nederland wel op een bioscooprelease kon rekenen – vertelt regisseur Shawn Ku zijn Beautiful Boy niet door sterk te spelen met chronologie of een naar de voorgrond tredende visuele stijl, maar behoorlijk sober en conventioneel.
Het echtpaar Kate (Maria Bello) en Bill (Michael Sheen) staat op het punt uit elkaar te gaan. Ze slapen niet meer in dezelfde kamer en Bill is al op zoek naar een ander huis. Kate wil echter voor dat ze de knoop definitief doorhakken nog één keer met het gezin op vakantie. Op de avond dat Kate achter de computer zit om de vakantie te boeken, belt hun vorig jaar naar college vertrokken zoon Sammy (Kyle Gallner). Heel veel bijzonders heeft hij niet te melden, maar hij klinkt niet bepaald vrolijk. De volgende ochtend worden Kate en Bill opgeschrikt door berichten dat er een grote schietpartij is geweest op de universiteit van hun zoon. Ze krijgen geen contact met hem en vrezen het ergste. Wanneer de politie op het eind van de dag op de stoep staat om het overlijden van hun zoon te melden, hebben ze nog meer verschrikkelijk nieuws. Voordat Sammy om het leven kwam, schoot hij tientallen medestudenten en docenten dood. Kate en Bill zullen elkaar nodig hebben om deze verschrikking te verwerken.

Het is dapper om een heftig verhaal als dit recht-toe-recht-aan te verfilmen. Waar We Need to Talk About Kevin grote emotionele scènes enigszins kon verdelen over de film en zich kon verschuilen achter onduidelijkheden, is Beautiful Boy chronologisch. Om deze aanpak te laten werken, wordt veel van het script gevergd. Dit is helaas het punt waarop de film af en toe een steek laat vallen. Ondanks dat het gaat om een onderwerp dat geen deel uitmaakt van het gemiddeld dagelijks leven, is op voorhand een lijstje te maken met punten in het verhaal die ongetwijfeld aan bod gaan komen: reacties van familie, de reacties in de pers, de schuldgevoelens bij de ouders, de moeite het leven weer op te pakken, het opruimen van de spullen van de jongen, conflicten tussen de ouders. U kunt het zelf wel aanvullen. Regisseur Shawn Ku werkt dit lijstje keurig af. Geen verrassingen, geen onduidelijkheden en de film wordt zelfs behoorlijk voorspelbaar. De aandacht verschuift hierdoor automatisch naar de twee hoofdrolspelers. Deze leveren overtuigende prestaties en zorgen dat de film interessant blijft.

De DVD van A-Film bevat op enkele trailers na geen extra’s.DVD

03/11/2011

A-Film

Anamorphic 16:9 (1,77), Kleur

Dolby Digital 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.