Sylvia & Jen Soska
American Mary, their second feature film, is must-see material! 
Gav Chuckie Steel
Gav's debut film The Shadow of Death is a true labour of love and we're more than happy helping him spread the word!
Dominic Brunt
Before Dawn, Dominic’s debut film which he directed and plays the lead role in, is a well made character driven movie with a hint of zombies.
Darryl Shaw
Darryl Shaw wrote and directed the sci-fi movie Android Re-Enactment. Read our Dutch review !
Jasper Vrancken
Jasper Vrancken studeerde filmregie aan de filmschool Rits in Brussel en is al enkele jaren actief als freelance regisseur, monteur en scenarist van...Door E. Frog
22/06/2012

Belgian Zombie Foundation

Belgian Zombie Foundation

Voor de Chinezen is 2012 het jaar van de draak, voor de Maya's het jaar van de ondergang en voor de Thais het jaar van de diepgevroren Pangasius filet. Met alle respect, maar ze zitten er dik naast. 2012 is namelijk het jaar van de zombie!
Uit alle hoeken van de wereld komen massa's zombiefilms ons tegemoet, er is meer dan ooit 'ondode' merchandise te vinden en iedere zelfrespecterende stad zal zo zijn eigen zombiewalk organiseren. Ook de Frog Bros. hebben de infectie niet kunnen weren en zetten dit jaar 'all things zombie' extra in de kijker. Als er dan een organisatie bestaat met de naam Belgian Zombie Foundation zijn we uiteraard verplicht om eens een praatje te slaan met deze, hopelijk, mensen.

Als je een kijkje neemt op hun blog zie je staan: een project opgezet door en voor zombies. Maar dan komt de eerste verrassing, want blijkbaar is deze Antwerpse organisatie in handen van drie, op het eerste gezicht, 'gezonde' meisjes. Laura, Xanthy en Karen, hoe kom je als drie normaal uitziende meiden op het idee om zoiets te beginnen?

Laura speelde al langer met het idee om een zombiewalk te organiseren, maar het kwam er nooit echt van. Pas toen vorig jaar in 2011 de eerste zombiewalk in Antwerpen van start ging is ze er eigenlijk achter de schermen mee ingerold. Niet veel later kwam Xanthy er ook bij omdat we al vaker hadden samengewerkt voor andere artistieke uitspattingen.

In de periode van die eerste organisatie waren er echt enorm veel mensen die geen idee hadden hoe ze zich moesten kleden of welke make-up ze moesten gebruiken. Zo zijn wij op het event zelf informatie beginnen posten en mensen advies beginnen geven. Niet veel later had Laura het idee om er effectief een blog rond te maken om zo ook die informatie bijeen te verzamelen. Xanthy en ikzelf hebben dan de Belgian Zombie Foundation gestart, een organisatie door en voor zombies!

Oorspronkelijk was het plan om het enkel bij tips & tricks te houden, maar na die eerste walk was er toch meer postieve respons dan we hadden verwacht. Rond die periode rolde Karen er ook bij als make-up masterbrain en zo is het huidige BZF-team geboren. Toen we hoorden dat de toenmalige organisator van de zombiewalk besloten had dit event naast zich neer te leggen, hebben wij besloten om het zelf te doen! Why shouldn't we, right?

Wat zijn zoal de doelstellingen van het BZF?

Momenteel is onze grootste doelstelling het organiseren van onze eerste zombiewalk genaamd 'Spreading the infection: The Undead Parade' op 31 oktober. Daarnaast zijn we volop bezig om die walk gepaard te doen gaan met de nodige randactiviteiten.

Natuurlijk houden we ons nog steeds bezig met het schrijven van artikels over hoe je een geslaagde zombie kunt neerzetten, maar aangezien onze Parade een pak groter aan het worden is dan we ooit hadden durven hopen, moeten we ons daar iets meer mee bezig houden.Waarom bijvoorbeeld geen vampiersvereniging? Toch veel leuker om in je knusse chateau samen met wat andere sexy nosferatu een glaasje warm bloed te drinken, dan als rottend lijk kou te gaan lijden op de Meir?

Zombies zijn gewoon zo veel leuker dan vampieren! Zo denken wij er tenminste over. Natuurlijk kan je lekker een glaasje bloed drinken op de bank, maar wij zijn net iets avontuurlijker en gevaarlijker aangelegd. Maar we zijn dan ook zombies, misschien dat we daarom wat bevooroordeeld zijn.

Nu, als je eens een zombiewalk hebt meegemaakt dan zal je wel snel merken dat het best nog intensief is. Beeld je maar eens in dat je een half uur lang strompelend vooruit moet op de Meir, terwijl je nog een hoop andere zombies van je lijf af moet houden. Of nog beter: dat je een lekker paar brains ziet! Gegarandeerd dat je het daar wel warm van krijgt!

Voor de mensen die echt nog nooit van een zombiewalk gehoord hebben, wat is dat precies?

Het is gewoonweg het leukste wat je kan doen in een stad! Met een groep mensen ga je volledig gekleed en geschminkt de straat op en wandel je met de rest van de geïnfecteerden een parcours af. Om misverstanden te vermijden: dat is allesbehalve saai want als je jezelf niet ligt voort te trekken op de grond zijn er wel altijd een paar slachtoffers die je kan opeten of toevallige voorbijgangers die je de stuipen op het lijf kan jagen.Jullie deden vorig jaar mee aan de eerste walk in Antwerpen, was de stad der steden reeds klaar voor dit evenement? Wat was bijvoorbeeld de reactie van de mensen op de straat?

Eigenlijk een pak beter dan we hadden gedacht. Natuurlijk zijn er altijd wel die er totaal niet klaar voor zijn, maar we hebben echt ook enorm goeie reacties gehoord. Zeker de Japanners en andere toeristen vonden ons za-lig! En tijdens de break op de Groenplaats hebben we ook een echt publiek gehad die ons filmden en fotografeerden terwijl een paar van de zombies wat theater opvoerden, inclusief de BZF natuurlijk!

Veel mensen schrokken ook natuurlijk wel even, als je zo gezellig op restaurant zit en opeens merk je een paar zombies op die binnen turen... Dat moment van totale verbazing, daar doe je het wel een beetje voor.

Jullie doen ook fotoshoots, leg dat eens uit?

Eigenlijk is het een ietwat uit de hand gelopen hobby van Laura en Xhanthy, maar Karen is wel degelijk een professionele make-up artieste. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we elkaar hebben leren kennen omdat we allemaal wel in die branche zaten. Vaak teamen we samen met de meest uiteenlopende, creatieve ideeën die dan in shoots om worden gezet met passende kostuums, antieke accessoires en vooral een serieuze dosis fun! Een paar van die resultaten worden nu ook gebruikt als BZF-beeldmateriaal.

Dus als de Frog Bros. eens gezombified willen worden kunnen we bij het BZF terecht?

Yep, wij doen dat met plezier! Eigenlijk is het BZF naast een zombie-organisatie ook een creatief team dat iedereen kan infecteren en transformeren in een mede-zombie.

Laura, ik las dat jij een oddities collector bent. Wat heb je ondertussen zoal verzameld?

Eigenlijk is dat veel te veel om op te noemen om heel eerlijk te zijn. Ik heb ondertussen al verschillende soorten accesoires en sieraden in mijn bezit, van hoeden en tophats tot oude camera's, antieke brillen, goggles, schedels en botjes.Xanthy, jij bent nogal flink vertegenwoordig wat betreft foto's op jullie blog en ik moet zeggen dat je beslist de lekkerste zombie bent die ik gezien heb sinds Linnea Quigley in Return of the Living Dead. Ahem, en zo kom ik tot mijn volgende vraag: kennen jullie als top van het BZF de klassiekers en volgen jullie het genre op de voet?

We kennen zeker onze klassiekers! Meestal is een van ons wel op de hoogte van nieuwe films. Vooral Laura is nogal een verwoed filmkijker, alleen staat dat door de huidige schooltoestanden (Laura studeert juweelontwerp & edelsmeedkunst, Xanthy Engels en Duits) helaas op een nogal laag pitje.

Wat zijn trouwens jullie favoriete zombiefilms?

Goh, ik denk dat dat wat afhangt aan wie je het zou vragen. Xanthy houdt wel van die hele oude zombiefilms waar alles traag gaat en er een zekere gradatie aan overacting in op te merken valt. Laura heeft het dan eerder voor de nieuwere generatie waarin alles supersnel mag gaan, maar over het algemeen kunnen we bijna elke zombiefilm smaken. Letterlijk en figuurlijk!

Wat staat er in zo'n druk jaar als dit voor jullie nog op het programma? Gaat BZF nog zelf events in mekaar boksen?

Zeker wel, tussen al het schoolwerk en andere verplichtingen door. Zoals we al zeiden is onze eerste zombiewalk inmiddels aan het uitgroeien tot iets veel groter dan we hadden durven hopen. We teamen nu ook al samen met enkele andere Belgische organisaties zoals de FANS en Belgian Black. Naast de walk werken we nog aan verschillende andere interactieve activiteiten die bij de walk zullen horen, maar daar kan ik nog niet veel over vertellen. Een ding is wel zeker: het gaat echt brainilicious worden!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...