Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

05/08/2012

Brake

Brake wordt door de regisseur als ‘Die Hard in een kofferbak’ omschreven. U kunt zich er vast iets bij voorstellen, maar een wellicht meer accurate vergelijking zou zijn 24 meets Buried. Brake speelt zich namelijk net als Buried af in een kist en Stephen Dorff speelt een versie van Jack Bauer, een plichtsgetrouwe overheidsagent die de president van de Verenigde Staten moet verdedigen. Buried heeft ons geleerd dat een film in een kist niet saai hoeft te zien en ook Brake weet de spanning en de vaart er tot het eind toe heel behendig in te houden.Agent van de geheime dienst Jeremy Reins (Stephen Dorff) ontwaakt in een afgesloten ruimte. Het enige dat hij ziet is het rode licht van een aftellende digitale klok boven hem. Al snel komt hij erachter dat hij in een doorzichtige, maar erg stevige kist zit opgesloten. Hij heeft aanvankelijk geen idee waarom hij is opgesloten en wat zijn ontvoerders van hem willen, maar al snel komt ontdekt hij dat het te maken heeft met geheime informatie die hij bezit. 
 
Door knap cameragebruik en erg sterke geluidseffecten voelt het trucje om de hoofdpersoon de hele film op één krappe locatie te laten zijn, nooit geforceerd. De kist waarin de hoofdpersoon ligt is doorzichtig en de camera draait er aan alle kanten om heen. Dit kan worden gezien als het overtreden van de regels omdat de kijker door heeft dat er echt geen camera past in bepaalde standpunten, maar juist door het gedraai om de kist wordt benadrukt hoe klein de ruimte is en dit komt het benauwende gevoel ten goede. Ook wordt steeds vanuit de hoofdpersoon naar de wereld buiten gekeken en geluisterd. Als hij iets ziet van de wereld buiten de kist is dat vanuit een point-of-view-shot en het geluid is zo ontworpen dat het klinkt alsof wij (het publiek) met hem in de kist liggen. Voor dit geluid is de Oscarwinnende sounddesigner Richard Beggs (Apocalypse Now) aangetrokken en de man heeft zijn werk meer dan prima gedaan.
 
Wanneer een film zich op één locatie afspeelt, komt er veel aan op de dialogen en uiteraard de acteurs. De dialogen en de plottwisten in Brake zijn niet altijd even opzienbarend, maar Stephen Dorff, die zich de laatste jaren weer enigszins uit het C-circuit heeft weten te werken, is sterk. Het einde van film had wat meer aandacht verdiend, maar de anderhalf uur daarvoor zijn interessant genoeg om dit door de vingers te zien. Brake is geen geweldige film, maar zou zomaar een regenachtige vakantiedag kunnen opleuken.  
 
De schijf
Op de bluray-disc van Benelux Film Distributors staat als bonus feature een twintig minuten durende making of. Deze is zeker de moeite waard. Probeert u echter wel de bluray met uw ogen dicht te kopen/huren en vervolgens wederom met gesloten ogen de schijf uit het hoesje te halen, want de foto’s op de hoes zijn behoorlijke spoilers voor het verloop van de film.


Blu-ray

18/07/2012

BFD Home Entertainment

1080P HD 1.78:1, Kleur

DTS HD Master 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.