War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
06/02/2012

Colombiana (2011)

Colombiana (2011)

Olivier Megaton
Zoe Saldana, Amandla Stenberg, Michael Vartan, Callum Blue, Cliff Curtis, Max Martini, Jordi Mollà, Graham McTavish, Lennie James, Monica Acosta, Jesse Borrego, Beau...
Zie meer details
De 10jarige Cataleya ziet haar ouders voor haar ogen afmaken door de locale maffia. Ze kan echter ontsnappen en vlucht naar de US waar ze wordt opgevangen door haar oom. 
Al snel heeft ze door dat oompje middenin de clandestiene zaakjes zit en ook niet vies is van af en toe een “hit”. Ze vraagt hem op de man af om opgeleid te worden tot moordenaar, zodat ze terug kan gaan naar Colombia om haar ouders te wreken.
 
Ondanks dat Luc Besson zijn hoogtepunt al jaren achter hem ligt, heb ik zijn werk altijd kunnen smaken. Zijn vroege periode maakt nog altijd het meeste indruk -de dromerige kwaliteiten van Subway en La Grande Bleu vind ik bijna nergens anders terug- maar ook bij de recentere films sta ik nog steeds achter de man zijn visie. Ik ben dan ook al verschillende malen in de verdediging gegaan als er zware of onterechte kritiek wordt gespuugd op bvb Joan of Arc of Angela A. Maar ik doe zonder nadenken een stapje opzij wanneer hij enkel als schrijver optreed en het waarmaken van zijn ideeën overlaat aan één van zijn protegees. Het uitschrijven van al deze collaboraties leest als een boodschappenlijstje van middelmatige en oneven B-films: Transporter sequels, Taxi sequels, Wasabi, Michel Vaillant, Yamakasi, etc, etc, met als uitzondering de eerste Transporter en Danny the Dog. Jammer genoeg is Colombiana geen uitzondering. 
 

 
Het grootste probleem ligt hier echter bij Besson zelf. Waar hij elders nog een beetje moeite deed om iets nieuw te introduceren of oude ideeën een make-over te geven, is hij hier tevreden met het recycleren van 2 van zijn grootste successen. Buiten dat het hoofdpersonage meer Zuiders is en een achtergrond heeft in het Colombiaans maffiamilieu, is dit een flauwe shake & bake versie van La Femme Nikita en Leon. Het moment waarop het SWAT team Leon's appartement wil binnendringen is hier zelfs schaamteloos gelift. Daarbij zijn veel van de actiemomenten erg ongeloofwaardig en berust de voortgang van het verhaal vooral op toeval en geluk. Qua bad writing kan dit wel tellen. 
Voor de personages hoef je het ook niet te doen, ze zijn één voor één onopmerkelijk en met weinig overgave neergezet. De bad guys zijn heel typisch voor dit soort film en ook Saldana kan niet overtuigen als ebbenhouten engel der wraak. Colombiana gaat voor Saldana dus niet doen wat The Transporter voor Statham deed. Gelukkig zit ze de komende jaren nog niet zonder werk door Avatar 2 en 3 en de Trek films. De beste performance komt van de love interest, gespeeld door Michael Vartan. Al is hij meer plotelement dan personage.
Gelukkig probeert regisseur Olivier Megaton er wel degelijk het beste van te maken en heeft hij een goed oog voor dit soort film. Ondanks het mediocre script slaagt Megaton er toch in om te openen met een knaller van een actiescène en een film af te leveren die zeker  onderhoudend is en daarbij mooi oogt. Bovendien is Colombiana een killer van een Blu-ray. Zodoende wordt het toch vlotjes bekijkbaar, al zal er na 2 dagen nog weinig blijven hangen.

 
Sweet Jesus, wat een zinderend hete transfer. Zwaar verzadigde kleuren met een zware overhelling naar goudgeel maken van Colombiana een echte eyeopener. Ondanks de digitale kleurcorrectie blijft alles wel noisevrij, superscherp en allerbelangrijkst, het blijft er uit zien als een film. Over gans de lijn krijgen we mooi inktzwart en contrast is exemplarisch. Qua fouten? U mag zeker eens op zoek gaan, maar ik vond alvast niets. DFW, we salute you!


 
 
Buiten dat de vuurwapens wat meer punch mochten hebben en de ontploffingen minder kamerschuddend zijn als verwacht, is dit een DTS-HD 5.1 mix die de verrukkelijke beeldkwaliteit mooi complementeert. De mix bevat veel effecten (kogelregens, tsjirpende vogeltjes, verkeer) die mooi verspreid worden over gans het geluidsveld zonder daarbij de kraakheldere dialoog te  verliezen in al het explosief tumult. Mooi zo.
 
Een redelijke verzameling aan extra features, maar met weinig diepgaande info. 
 
Making of
Behind the scenes
Interview cast & crew
 


Plaats uw reactie

dirk op 07/02/2012
Megaton? is dat de echte naam van die regisseur?
E op 08/02/2012
Zijn artiestennaam. Nogal ongelukkig gekozen vind ik.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...