Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

13/01/2012

De Smaak van de Ziel

In het kader van al die programma’s over koken op de televisie, wilde ik deze documentaire zien; eens lekker genieten van een Michelinsterrenkeuken. Het is een geweldige opzet om een oud-kok, de nieuwe chef en een controleur van het rode boekje aan het woord te laten. Er is hierdoor een fijne spanningsopbouw. Het tempo is heerlijk loom, gevoed door time-lapse-opnames van gerechten en een Spoonman-gelijkende soundtrack.
De film draait om chef kok Erik van Loo, die het 2-sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam bestiert. De oud-kok is zijn voorganger die een derde ster erbij mocht dragen. Paul van Craenenbroeck is de meesterproever die ons probeert uit te leggen welk een moeilijk werk hij moest verzetten in de 22 jaar die hij in dienst was van Michelin. Het is bijna niet eerlijk om hem die heerlijke gerechten te zien proeven. Het water loopt je in de mond.

Centrale vraag van de films is; Wat is smaak? Tja, dan stap je het filosofische in, het persoonlijke. Alle personages in de film hebben er een mening over, tot de slager en de schaapherder aan toe. Uiteindelijk zegt van Van Loo het als volgt “koken is mijn ziel weggeven”. En dat doet hij, een proever van Michelin is niet zo maar tevreden, maar als hij eenmaal over de saturatie van de fijne keuken heen is dan proeft hij de ziel die in eten is gestopt. En dan volgt de ontlading.

De film is erg mooi gemaakt, met zeer goed werk van cameraman Melle van Essen. De drukte van een keuken tegenover de sereniteit in de zaak, het aardse van Moeder Natuur - het is allemaal in zijn eigen tempo en kader gevangen. De film is perfect opgebouwd, de spanning van het toekennen van de sterren zwelt langzaam op. Komt de ontlading, dan is de film ook ten einde, mijns inziens te snel - ik had nog een dessert gewild.
 

DVD

22/11/2011

Homescreen

16:9

DD 2.0

Nederlands en Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.