Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
09/08/2017

Ghost in the Shell

Het bekende Japanse stripverhaal (Anime) Ghost in the Shell van striptekenaar Shirow Masamune is door regisseur Rupert Sanders op het witte doek tot leven gebracht. Hierin zien we actrice Scarlett Johansson in de huid kruipen van hoofdpersonage Major Motoko Kusanagi. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, waarbij het tech-bedrijf Hanka Robotics zeer geafficheerde cyber-bots maakt. Dit project loopt al enige tijd, waarbij Major alweer een nieuwere versie is. Haar hersenen zijn het enige dat haar echt laat zijn en gevoel en emotie geeft. Het lichaam is alleen een omhulsel om haar doelwit op een snelle manier uit te schakelen.Sectie 9
Major werkt voor de regering in een speciaal team, Sectie 9, dit team speurt criminelen op en schakelt deze uit. Alleen wanneer Major er achter komt dat zij niet de enige unieke persoon is, gaat ze opzoek naar de waarheid. Hierdoor brengt ze een aantal mensen om haar heen in gevaar, waaronder Dr. Ouelet (Juliette Binoche) die haar gecreëerd heeft in opdracht van Cutter (Peter Ferdinando). Samen met haar opdrachtgever Aramaki (Takshi Kitano) van Sectie 9 en collega’s Batou (Pilou Asbaek) en Togusa (Chin Han) gaat ze de strijd aan om ervoor te zorgen dat Cutter en zijn team niet nog meer cyber-bots zullen maken.
 
Ghost in the Shell is netjes vertelt en in beeld gebracht. De makers hebben een futuristische wereld laten ontstaan in een Japans decor. Grote projectie steken uit gebouwen en led pijlen rollen over de straat. Het ziet er een beetje nep uit, als je het vergelijkt met andere sciencefiction films. De omgeving is wederom grauw en vies. Met aparte figuren in de straten, maar ook een stel gewone alledaagse honden. Zo zie je dat niet alles direct anders is in de toekomst.
 
Choreografie
Maar goed. Het verhaal daarentegen wordt wel goed vertelt. Als kijker maak je kennis met een bijzondere hoofdpersonage, dat als een mens denkt, maar als een machine beweegt. De film wordt veelal gedragen door Johansson, ook al heeft ze geen diepgaande dialogen, maar zijn het de looks en acties die de show stelen. De choreografie ziet er goed uit. Bewegingen in de vechtscènes zitten goed in elkaar en zijn leuk om naar te kijken.
 
De overige cast draagt goed hun steentje bij, maar is ook niet echt overtuigend. Het mist iets, maar het is moeilijk om daar je vinger op te leggen, wat het dan is. Het is een onderhouden film, maar het raakt je net niet. Misschien omdat de sfeer en wereld die gemaakt is, het net niet is. Want de effecten zijn namelijk wel met veel zorg uitgewerkt. Wellicht dat bij een vervolg er wel iets meer kwaliteit aanwezig zal zijn. Naast de film bevat de Blu-ray een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen en de relatie tussen geest en omhulsel.


Blu-ray

09/08/2017

Universal Pictures

Breedbeeld, 16:9 1080p

Dolby Atmos, Engels, Japans, Dolby Digital 5.1 Frans

Ondertiteling: Engels, Frans, Nederlands, Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.