Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
16/10/2010

Het bebaarde symbool van conservatief Amerika

Het bebaarde symbool van conservatief Amerika

The Delta Force en Missing in Action

The Delta Force en Missing in Action
Als groot liefhebber van de jaren ’80 actiefilm zal ik hier zo nu en dan een artikel plaatsen over een of meerdere titels uit dit decennium dan wel een analyse van een acteur of regisseur die in deze periode floreerde. Mijn eerste poging tot quasi-serieuze teksten over het zeker niet al te serieuze subgenre is om te proberen te achterhalen waarom zoveel mensen de oorlogsfilms van Chuck Norris aanbidden. Ik probeer aan de hand van zijn twee meest bekende filmseries hier een antwoord op te vinden.

Laat ik beginnen met waar het voor mij allemaal als kind mee begon en op het gebied van Chuck Norris ook even zo snel weer eindigde. Tijdens de climax van mijn favoriete Bruce Lee-film, The Way of the Dragon, neemt Lee het op tegen een dan nog best wel jonge en onbekende Norris. Ik vond het eigenlijk wel prima dat Lee deze vervelende Amerikaan verrot schopte en kon me op dat moment dan ook nauwelijks voorstellen dat diezelfde acteur in de jaren ’80 veel successen zou boeken met allerlei actievehikels. De meest bekende van die vehikels is zonder meer de Missing in Action-trilogie, maar ook het tweeluik dat The Delta Force heet, is qua naamsbekendheid niet te versmaden. Alle vijf de films zijn geproduceerd door het duo Menahem Golan en Yoram Globus van de beroemde Cannon Group, een productiebedrijf dat zeer veel jaren ’80 actiewerk afleverde. De films die speciaal, zo lijkt het, voor Chuck Norris zijn gemaakt hebben de overeenkomst dat ze alle zeer patriottistisch en historisch gezien vrij onnauwkeurig zijn.

Missing in Action (1984) en zijn twee vervolgen proberen de Vietnam-oorlog op een wel heel aparte wijze een nieuw gezicht te geven. Gemaakt tijdens de hoogtijdagen van Ronald Reagan, die zelfs met archiefbeelden wordt betrokken bij de films, is dit het conservatieve antwoord op geluiden dat de Verenigde Staten niet enkel de Vietnam-oorlog verloren hadden maar ook vele soldaten in gevangeniskampen hadden achtergelaten. De film heeft niet voor niets de bizarre tagline “The war’s not over until the last man comes home - Vietnam 1984”. Chuck Norris als ijzervreter Braddock wordt tot driemaal toe de jungle ingestuurd om de M.I.A.’s te bevrijden van de brute tiran. In deel 1 is dit James Hong die velen zullen kennen als Lo-Pan uit Big Trouble in Little China en vele gastrollen in bijvoorbeeld "The A-Team" en "MacGyver". Het is wonderlijk om te zien hoe geforceerd alles wordt uitgebeeld. De Vietnamese tiran is intens bruut zonder een enkel zuchtje menselijkheid in zich. Dit levert allerlei nare taferelen op van marteling en moord.

Je zou het tweede deel, The Beginning uit 1985, een nog brutere variatie op het origineel kunnen noemen waarbij Norris nu ook echt lichamelijk leed moet ondergaan zoals een agressieve rat die in een zak wordt gestopt en vervolgens rondom Braddock zijn hoofd wordt gebonden. Weinig prettig. Dit tweede deel speelt zich bijna in zijn geheel in een gevangeniskamp af en is vergeleken met het origineel veel meer gericht op simpel effectbejag en minder op spanning en intrige. Dit resulteert in een explosieve climax die enigszins doet denken aan het Schwarzenegger-vehikel Commando uit hetzelfde jaar. Je merkt hier al dat de makers de teugels qua serieuze aanklacht op links Amerika wat laten vieren iets wat zijn welhaast hilarische opvolging zal vinden in het derde en laatste deel.Want wat is Braddock: Missing in Action III (1988) toch een volstrekt ridicule doch wel vermakelijke film. Ditmaal gaat Braddock niet terug om soldaten te bevrijden, maar voor zijn dood gewaande Vietnamese (jaja) vrouw en zoon. Alsof dit nog niet genoeg is, ontfermt Braddock zich in deze film vervolgens ook nog over een groep weeskinderen die dankzij Braddock vluchten uit dit verschrikkelijke land en een nieuwe kans krijgen in de Verenigde Staten. Deel drie is echter zo ontzettend over-the-top dat het onbedoeld komisch wordt. Braddock die met een hele school aan kinderen en een priester door de jungle heen rent heeft al iets ongeloofwaardigs maar als dit vervolgens uitmondt in een gevecht met een tot de tanden gewapende helikopter is alles geoorloofd.

Daar waar de bovenstaande trilogie nog een duidelijk doel voor ogen had - het Vietnam-trauma een positieve draai geven - daar is The Delta Force minder duidelijk in zijn bedoelingen. Zeker de eerste film is krankzinnig serieus en zelfs naar om te aanschouwen. Het is dan ook meer een project van de producenten die hun Israëlische wortels duidelijk en uitermate ongenuanceerd laten merken. Een vliegtuig vol met joden (zowel uit Israël als uit de Verenigde Staten) wordt door een groep Arabisch terroristen gekaapt en in Libanon aan de grond gezet. Norris zelf speelt in de film eigenlijk een secundaire rol als lid van The Delta Force; dit is de show van Golan en Globus die als wilden om zich heen slaan, daarbij alle clichés over Arabieren tonen en ieder kritisch punt  over Israël vakkundig wegpoetsen. De inval in Libanon? Alsof het nooit gebeurd was. Amerikaanse inmenging? Ben je gek! Na het zien van The Delta Force was ik me ineens extra bewust van het feit dat zeer veel Amerikanen enkel een dergelijk beeld van Arabieren hebben. Is de film dan een totale ramp? Eigenlijk wel, maar Lee Marvin kent hier zijn zwanenzang als acteur en de muziek van Alan Silvestri is het toppunt van heerlijk fout jaren ’80 synthesizerwerk.

Dan is het tweede deel toch een stuk luchtiger en minder serieus te nemen. De ondertitel The Colombian Connection alleen al. Colombia komt geen seconde in het verhaal voor, maar lijkt enkel te zijn gekozen als symbool voor drugs, het onderwerp waar de film over gaat. San Carlos is het fictieve land waar Norris en zijn mannen een drugsbaron, met veel gevoel voor overacteren gespeeld door Billy Drago (Frank Nitti uit The Untouchables), moeten ontmaskeren. Van alle films die ik tot nog toe met Norris in de hoofdrol heb gezien is dit zonder meer de meest vermakelijke titel. Dit is grotendeels te danken aan Drago, de fictieve inslag en Norris zelf die zowaar met wat oneliners komt opdraven en zijn houterige acteerwerk hier wel goed weet uit te spelen. Het kan tenslotte ook geen toeval zijn dat de twee meest vermakelijke films, Missing in Action III en The Delta Force II, zijn geregisseerd door Aaron Norris, de broer van. Hij had waarschijnlijk wel door dat je Chuck Norris nooit echt serieus kan nemen als acteur en daarom gewoon maar zo overdreven mogelijk uit de hoek moet komen.


Misschien is dit ook de enige manier om het werk van Norris te ondergaan. Ik neem de films wellicht te serieus, maar dat komt nu eenmaal omdat vele dit ook zijn. De humor ontbreekt vrijwel volledig. Het zou ook kunnen dat ik Norris zijn films niet kan waarderen omdat ik als kind en puber me nooit met zijn films bezig hield. Ik had andere actiehelden zoals Arnold Schwarzenegger en Jean-Claude Van Damme die met hun films ook een breder publiek aanspraken dan het zeer Amerikaanse en nationalistische werk van Norris. Toch zijn de films als culturele objecten wel erg interessant. Ze geven een prima beeld van hoe conservatief Amerika over oorlog en het verre buitenland in de jaren ’80 dacht en zeer wel mogelijk nog steeds denkt.
Plaats uw reactie

gfarterloas@gmail.com op 19/03/2019

кокаин что это?
молли это
мандала модульная картина
кокаин что это?
кокаин что это?
кокаин что это?
что такое кокс наркотик
кокаин что это?
кодировка в оренбурге цены
кокаин что это?
флуфенамовая кислота цена
кокаин что это?
кокаин что это?
Дели
кокаин что это?
вызвать психиатра на дом
кокаин что это?
что означает нейтральное отношение
Долгопрудный
кокаин что это?
кокаин что это?
электронная сигарета купить в мурманске
чубака интернет магазин
ассортимент слабоалкогольных напитков
gfarterloas@gmail.com op 19/03/2019

кокаин что это?
медицинское освидетельствование на алкоголь
кокаин что это?
кокаин что это?
феназепам наркология
кокаин что это?
Западная Двина
сдать тест на наркозависимость в спб
кокаин что это?
кокаин что это?
кокаин что это?
кокаин что это?
Прага
жидкость для вейпа замес
кокаин что это?
кокаин что это?
кокаин что это?
вредный ли кальян для здоровья без никотина
горизонтальный кальян
кокаин что это?
наркология казань
наркологический диспансер восточное дегунино
что выпить чтобы не тошнило
кокаин что это?
gfarterloas@gmail.com op 19/03/2019

кокаин что это?
кокаин что это?
Москва Марушкинское-поселение
кокаин что это?
кокаин что это?
ген пьянства
кокаин что это?
укол хлористый
Лос-Анджелес
кокаин что это?
состав амфетамина
кокаин что это?
сальвия как наркотик
duxi spb ru
кокаин что это?
кокаин что это?
кокаин что это?
Остров Джилио
кокаин что это?
как употребляют лсд
что такое колеса таблетки
кокаин что это?
Бельгия
кокаин что это?
gfarterloas@gmail.com op 19/03/2019

Щербинка
из чего сделаны наркотики
миф наркотик что это
как алкоголь влияет на вес
экспресс тест на курение
Дюссельдорф
Полярный
название горячего укола
Динская (Краснодарский кр.)
созависимость картинки
алкоголь польза и вред для организма
Чапаевск
как обойти блокировку интернета билайн
заказать весовые индийские благовония
Казань
Вышний Волочек
запой белая горячка
семена гидропоники купить
Гонконг
где растут галлюциногенные грибы последствия
Кондрово
чем скрыть запах перегара
как самому сделать электронную сигарету
где купить марихуану в москве
gfarterloas@gmail.com op 20/03/2019

можно ли пить медицинский антисептический раствор этанол
50 грамм коньяка
Кирсанов
Бутурлиновка
Степногорск Казахстан
купить кальян amy
таблетки с похмелья от головной боли
табак снюс что это
Лагодехи
Городец
действие трамадола на человека
Богородицк
Москва Кузьминки
как сделать сигары в домашних условиях
способы приема наркотиков
факты про курение
Бутурлиновка
если сайт
наркотик текст
Республика Крым город Армянск
колодки для кальяна купить
Дмитров
вшивание капсулы от алкоголизма
разблокировать seedoff
gfarterloas@gmail.com op 20/03/2019

какие жидкости бывают для электронных сигарет
Цагери
купить pringles
Каунас (Литва)
Москва Беговой
Новокуйбышеск
точные маленькие весы
формула для разбавления спирта
Сельцо
Пенза
Самара
литр пива сколько выходит из организма
Цагери
ск курение
сколько держится тгк в моче
кокаин трейлер
психотерапевт клиника неврозов
Пхукет (Таиланд)
какой эффект от соли
Норильск
табак для трубки из сигарет
день борьбы с табаком
можно ли пить алкоголь при приеме дюфастона
отказаться от алкоголя
gfarterloas@gmail.com op 20/03/2019

как правильно курить
Крым
бесплатный рутрекер
Андорра ЭНКАМП - ENCAMP
магазин специй на сухаревской москва
срок за контрабанду наркотиков 24 грамма кокаина
фенциклидин наркотик
вредят ли
что будет если курить кальян
гриндер купить киев
сколько дней воздержания перед зачатием
действие косяка
что значит vg
признаки наркотической ломки
сколько нужно табака для кальяна
прохладительные алкогольные напитки
кальян без фольги как называется
можно ли при температуре пить алкоголь
Ахтырская
сколько никотина вырабатывает организм человека в сутки
сколько дней нужно не курить чтобы отвыкнуть
урсосан или урсофальк что
все для вейпинга
Лахденпохья
gfarterloas@gmail.com op 20/03/2019

rutracker org обход блокировок opera расширение
можно ли после антибиотиков пить алкоголь
наркотики морфин
подать объявление об услугах в москве
СаткаКатав-Ивановск
текила состав
сайт заблокирован или еще не активировался
сроки за наркоту
исаева клиника
Полысаево
урсосан или урсофальк что
bond compact premium mix
вкусные сочетания табаков
трип грибы
байпас что это такое в электрике
топ 10 пьющих стран мира
купить марихуану в кишиневе
Москва Дегунино Восточное
как получить 70 спирт
Республика Крым город Ялта
последствия от наркомании
Грузия Абастумани
сигареты с мундштуком цена
subzero legendary mod
gfarterloas@gmail.com op 20/03/2019

русдосуг санкт петербург разблокировать
стрип бол
Москва Тропарёво-Никулино
сколько времени можно пить нольпазу
Армянск
какие признаки у наркоманов
виды вейпа
браузер который открывает все сайты
чем убрать похмелье в домашних
нарколог в южном бутово
сигарета на пару
кент четверка тонкие
Новый Уренгой
сообщить о нелегальной торговле
заказать семена через интернет
Нахабино
пивное брюхо
кальян ручной работы цена
Ужур
как приготовить метамфетамин
через сколько можно пить после антибиотиков
какими таблетками можно вызвать
что выпить с похмелья от головы
Патара
gfarterloas@gmail.com op 21/03/2019

эфедринсодержащие препараты
запах устранитель
что вредит организму
как почистить испаритель
Лениногорск
как курят кристаллы
наркологический диспансер кировского района спб режим
Белореченск
Шебекино
пои купить в новосибирске
премиальные жидкости
что такое мдпв
Куртамыш
карманные весы электронные 200 грамм
Хамовники
наркология ульяновск полбина
Гриндельвальд
Восточный
сайт нет наркотикам
когда запрещена продажа алкоголя
жидкость без никотина для электронных
обезболивающие наркологические таблетки
может ли курение повлиять на зачатие
лучшие марки табака для кальяна
gfarterloas@gmail.com op 21/03/2019

проект про курение
обход блокировки сайтов онлайн
сайт наркотиков
справка нарколога и психиатра
наркологическая больница брянск ул калинина
Киржач
спайс когда появился
сайты частных объявлений москва и московская область
алкоголь при язве
Белгород
Москва Дегунино Восточное
вреден ли никотин для организма
Соль-Илецк
наркомания высоцкого
парламент аква
тропикамид если закапать в нос что будет
купить кальян шериф
Лихтенштейн
Дзержинск
Лаишево
доступ к рутрекеру google chrome
конопляная правда
как сделать бонг своими руками
кокаин в москве
gfarterloas@gmail.com op 21/03/2019

https author24 ru
mysw info обход
купить бошки уфа
помощь алкозависимым бесплатно в спб
лечение алкоголизма во владимире
самодельный снюс
afzal вкусы
содержание наркотиков в моче
как принимать эссенциале до или после еды
если постоянно хочется пить воду
сигареты ричмонд тонкие цена
Старый Оскол
сдача теории после лишения
как открыть запрет
чем откапать алкоголика в домашних условиях
Пересвет
хорошая наркологическая клиника
алкозависимость лечение
Калач-на-Дону
Канкун
http kjjj biz
красное лицо после алкоголя лечение
прометазин кодеиновый сироп
вред псилоцибиновых грибов
gfarterloas@gmail.com op 21/03/2019

как сделать густой дым в кальяне
к чему приводит электронная сигарета
Цалка
Остров Капри
марафет что такое
бросил пить пиво последствия для организма
ощущения от наркотиков
наркологический диспансер зао барклая
Самара
лучшие сигареты в казахстане
Лимож
Волосово
онлайн зеркало сайтов
Балаково
Саки
Шимановск
стабилен восстановление и очищение печени
нарки под спайсами
наркологические клиники в воронеже
гриндер купить в алматы
parliament silver blue содержание
ramp onion
скачать расширение фрегат
Самтредиа
gfarerloas@gmail.com op 21/03/2019

электронные сигареты одноразовые
китайский чай пуэр купить
трубка для кальяна цена
доски объявлений в москве
алкоголь при подагре на ногах
лечение от алкоголя в туле
как изготовляют насвай
как производят водку
шамарк биз
почему греется кнопка на мехмоде
можно ли принимать нольпаза ранитидином
как курят
Завитинск
расширения для смены vpn
Иноземцево
Каменск-Уральский
Новокуйбышеск
как влияет сигареты на организм
кальян first hookah купить
лофт шоп
период созревания марихуаны
Севск
солевая зависимость последствия
Лукоянов
gfarerloas@gmail.com op 21/03/2019

пачка сигарет лм
алко скрин
гашишное масло вес
Римини
из чего сделан снюс
Аксай
22 biz
сколько раз можно использовать 1 пакетик снюса
флер наркотик красный
кружится голова после пьянки что делать
лечение игромании в спб
мегашара заблокирована
что это за наркотик соль
гашиш и мозг
таксикоманка кто это
как часто менять испаритель в вейпе
Ирбит
односпиральные баки
беседа с детьми о вреде наркотиков
семена конопляные автоцветущие
драп наркотик
как обойти рутрекер орг
пройти нарколога в красноярске
круглые таблетки голубого цвета
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.