Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
16/10/2010

Het bebaarde symbool van conservatief Amerika

Het bebaarde symbool van conservatief Amerika

The Delta Force en Missing in Action

The Delta Force en Missing in Action
Als groot liefhebber van de jaren ’80 actiefilm zal ik hier zo nu en dan een artikel plaatsen over een of meerdere titels uit dit decennium dan wel een analyse van een acteur of regisseur die in deze periode floreerde. Mijn eerste poging tot quasi-serieuze teksten over het zeker niet al te serieuze subgenre is om te proberen te achterhalen waarom zoveel mensen de oorlogsfilms van Chuck Norris aanbidden. Ik probeer aan de hand van zijn twee meest bekende filmseries hier een antwoord op te vinden.

Laat ik beginnen met waar het voor mij allemaal als kind mee begon en op het gebied van Chuck Norris ook even zo snel weer eindigde. Tijdens de climax van mijn favoriete Bruce Lee-film, The Way of the Dragon, neemt Lee het op tegen een dan nog best wel jonge en onbekende Norris. Ik vond het eigenlijk wel prima dat Lee deze vervelende Amerikaan verrot schopte en kon me op dat moment dan ook nauwelijks voorstellen dat diezelfde acteur in de jaren ’80 veel successen zou boeken met allerlei actievehikels. De meest bekende van die vehikels is zonder meer de Missing in Action-trilogie, maar ook het tweeluik dat The Delta Force heet, is qua naamsbekendheid niet te versmaden. Alle vijf de films zijn geproduceerd door het duo Menahem Golan en Yoram Globus van de beroemde Cannon Group, een productiebedrijf dat zeer veel jaren ’80 actiewerk afleverde. De films die speciaal, zo lijkt het, voor Chuck Norris zijn gemaakt hebben de overeenkomst dat ze alle zeer patriottistisch en historisch gezien vrij onnauwkeurig zijn.

Missing in Action (1984) en zijn twee vervolgen proberen de Vietnam-oorlog op een wel heel aparte wijze een nieuw gezicht te geven. Gemaakt tijdens de hoogtijdagen van Ronald Reagan, die zelfs met archiefbeelden wordt betrokken bij de films, is dit het conservatieve antwoord op geluiden dat de Verenigde Staten niet enkel de Vietnam-oorlog verloren hadden maar ook vele soldaten in gevangeniskampen hadden achtergelaten. De film heeft niet voor niets de bizarre tagline “The war’s not over until the last man comes home - Vietnam 1984”. Chuck Norris als ijzervreter Braddock wordt tot driemaal toe de jungle ingestuurd om de M.I.A.’s te bevrijden van de brute tiran. In deel 1 is dit James Hong die velen zullen kennen als Lo-Pan uit Big Trouble in Little China en vele gastrollen in bijvoorbeeld "The A-Team" en "MacGyver". Het is wonderlijk om te zien hoe geforceerd alles wordt uitgebeeld. De Vietnamese tiran is intens bruut zonder een enkel zuchtje menselijkheid in zich. Dit levert allerlei nare taferelen op van marteling en moord.

Je zou het tweede deel, The Beginning uit 1985, een nog brutere variatie op het origineel kunnen noemen waarbij Norris nu ook echt lichamelijk leed moet ondergaan zoals een agressieve rat die in een zak wordt gestopt en vervolgens rondom Braddock zijn hoofd wordt gebonden. Weinig prettig. Dit tweede deel speelt zich bijna in zijn geheel in een gevangeniskamp af en is vergeleken met het origineel veel meer gericht op simpel effectbejag en minder op spanning en intrige. Dit resulteert in een explosieve climax die enigszins doet denken aan het Schwarzenegger-vehikel Commando uit hetzelfde jaar. Je merkt hier al dat de makers de teugels qua serieuze aanklacht op links Amerika wat laten vieren iets wat zijn welhaast hilarische opvolging zal vinden in het derde en laatste deel.Want wat is Braddock: Missing in Action III (1988) toch een volstrekt ridicule doch wel vermakelijke film. Ditmaal gaat Braddock niet terug om soldaten te bevrijden, maar voor zijn dood gewaande Vietnamese (jaja) vrouw en zoon. Alsof dit nog niet genoeg is, ontfermt Braddock zich in deze film vervolgens ook nog over een groep weeskinderen die dankzij Braddock vluchten uit dit verschrikkelijke land en een nieuwe kans krijgen in de Verenigde Staten. Deel drie is echter zo ontzettend over-the-top dat het onbedoeld komisch wordt. Braddock die met een hele school aan kinderen en een priester door de jungle heen rent heeft al iets ongeloofwaardigs maar als dit vervolgens uitmondt in een gevecht met een tot de tanden gewapende helikopter is alles geoorloofd.

Daar waar de bovenstaande trilogie nog een duidelijk doel voor ogen had - het Vietnam-trauma een positieve draai geven - daar is The Delta Force minder duidelijk in zijn bedoelingen. Zeker de eerste film is krankzinnig serieus en zelfs naar om te aanschouwen. Het is dan ook meer een project van de producenten die hun Israëlische wortels duidelijk en uitermate ongenuanceerd laten merken. Een vliegtuig vol met joden (zowel uit Israël als uit de Verenigde Staten) wordt door een groep Arabisch terroristen gekaapt en in Libanon aan de grond gezet. Norris zelf speelt in de film eigenlijk een secundaire rol als lid van The Delta Force; dit is de show van Golan en Globus die als wilden om zich heen slaan, daarbij alle clichés over Arabieren tonen en ieder kritisch punt  over Israël vakkundig wegpoetsen. De inval in Libanon? Alsof het nooit gebeurd was. Amerikaanse inmenging? Ben je gek! Na het zien van The Delta Force was ik me ineens extra bewust van het feit dat zeer veel Amerikanen enkel een dergelijk beeld van Arabieren hebben. Is de film dan een totale ramp? Eigenlijk wel, maar Lee Marvin kent hier zijn zwanenzang als acteur en de muziek van Alan Silvestri is het toppunt van heerlijk fout jaren ’80 synthesizerwerk.

Dan is het tweede deel toch een stuk luchtiger en minder serieus te nemen. De ondertitel The Colombian Connection alleen al. Colombia komt geen seconde in het verhaal voor, maar lijkt enkel te zijn gekozen als symbool voor drugs, het onderwerp waar de film over gaat. San Carlos is het fictieve land waar Norris en zijn mannen een drugsbaron, met veel gevoel voor overacteren gespeeld door Billy Drago (Frank Nitti uit The Untouchables), moeten ontmaskeren. Van alle films die ik tot nog toe met Norris in de hoofdrol heb gezien is dit zonder meer de meest vermakelijke titel. Dit is grotendeels te danken aan Drago, de fictieve inslag en Norris zelf die zowaar met wat oneliners komt opdraven en zijn houterige acteerwerk hier wel goed weet uit te spelen. Het kan tenslotte ook geen toeval zijn dat de twee meest vermakelijke films, Missing in Action III en The Delta Force II, zijn geregisseerd door Aaron Norris, de broer van. Hij had waarschijnlijk wel door dat je Chuck Norris nooit echt serieus kan nemen als acteur en daarom gewoon maar zo overdreven mogelijk uit de hoek moet komen.


Misschien is dit ook de enige manier om het werk van Norris te ondergaan. Ik neem de films wellicht te serieus, maar dat komt nu eenmaal omdat vele dit ook zijn. De humor ontbreekt vrijwel volledig. Het zou ook kunnen dat ik Norris zijn films niet kan waarderen omdat ik als kind en puber me nooit met zijn films bezig hield. Ik had andere actiehelden zoals Arnold Schwarzenegger en Jean-Claude Van Damme die met hun films ook een breder publiek aanspraken dan het zeer Amerikaanse en nationalistische werk van Norris. Toch zijn de films als culturele objecten wel erg interessant. Ze geven een prima beeld van hoe conservatief Amerika over oorlog en het verre buitenland in de jaren ’80 dacht en zeer wel mogelijk nog steeds denkt.
Plaats uw reactie

stavkifggawe op 19/07/2019

Ретимнон купить кокаин, мефедрон и бошки
Бахерден купить кокаин, мефедрон и бошки
Фамагуста купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Перово купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Пресненский купить кокаин, мефедрон и бошки
Несебр купить кокаин, мефедрон и бошки
Монтана купить кокаин, мефедрон и бошки
Мец купить кокаин, мефедрон и бошки
Шатле купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Нижегородский купить кокаин, мефедрон и бошки
Туркменбашы купить кокаин, мефедрон и бошки
Лесной купить кокаин, мефедрон и бошки
Улан-Удэ купить кокаин, мефедрон и бошки
Монтана купить кокаин, мефедрон и бошки
Одорхею-Секуйеск купить кокаин, мефедрон и бошки
Красноярский край купить кокаин, мефедрон и бошки
Укмярге купить кокаин, мефедрон и бошки
Евлах купить кокаин, мефедрон и бошки
Ланси купить кокаин, мефедрон и бошки
Зарасай купить кокаин, мефедрон и бошки
Цагери купить кокаин, мефедрон и бошки
Строволос купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 19/07/2019

Биржай купить кокаин, мефедрон и бошки
Бекабад купить кокаин, мефедрон и бошки
Будё купить кокаин, мефедрон и бошки
Кировск купить кокаин, мефедрон и бошки
Паркент купить кокаин, мефедрон и бошки
Ниноцминда купить кокаин, мефедрон и бошки
Найроби купить кокаин, мефедрон и бошки
о. Андрос купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Некрасовка купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Марфино купить кокаин, мефедрон и бошки
Хуан Долио купить кокаин, мефедрон и бошки
Зеница купить кокаин, мефедрон и бошки
Байконур купить кокаин, мефедрон и бошки
Нитра купить кокаин, мефедрон и бошки
Каш купить кокаин, мефедрон и бошки
Уппсала купить кокаин, мефедрон и бошки
Добеле купить кокаин, мефедрон и бошки
Верин Хотанан купить кокаин, мефедрон и бошки
Хабаровск купить кокаин, мефедрон и бошки
Млада-Болеслав купить кокаин, мефедрон и бошки
Мёнхенгладбах купить кокаин, мефедрон и бошки
Череповец купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 19/07/2019

Констанца купить кокаин, мефедрон и бошки
Новосибирская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Нефтеюганск купить кокаин, мефедрон и бошки
Флорешты купить кокаин, мефедрон и бошки
Силламяэ купить кокаин, мефедрон и бошки
о. Хайнань купить кокаин, мефедрон и бошки
Муром купить кокаин, мефедрон и бошки
Тырговиште купить кокаин, мефедрон и бошки
Зиген купить кокаин, мефедрон и бошки
Элиста купить кокаин, мефедрон и бошки
Ницца купить кокаин, мефедрон и бошки
Орхус купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Бабушкинский купить кокаин, мефедрон и бошки
Козьмодемьянск купить кокаин, мефедрон и бошки
Брчко купить кокаин, мефедрон и бошки
Отправка по Казахстану купить кокаин, мефедрон и бошки
Таллин (Эстония) купить кокаин, мефедрон и бошки
Ахсу купить кокаин, мефедрон и бошки
Башкортостан купить кокаин, мефедрон и бошки
Выборг купить кокаин, мефедрон и бошки
Эстерсунд купить кокаин, мефедрон и бошки
Афины купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Красногорск купить кокаин, мефедрон и бошки
Мишкольц купить кокаин, мефедрон и бошки
Балканабат купить кокаин, мефедрон и бошки
Синт-Никлас купить кокаин, мефедрон и бошки
Южная Далмация купить кокаин, мефедрон и бошки
Шымкент купить кокаин, мефедрон и бошки
Гораван купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Медведково Южное купить кокаин, мефедрон и бошки
Гомель купить кокаин, мефедрон и бошки
Карловы Вары купить кокаин, мефедрон и бошки
Вроцлав купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Молжаниновский купить кокаин, мефедрон и бошки
Йовик купить кокаин, мефедрон и бошки
Ларвик купить кокаин, мефедрон и бошки
Туркестан купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва ЮЗАО купить кокаин, мефедрон и бошки
Патры купить кокаин, мефедрон и бошки
Лунд купить кокаин, мефедрон и бошки
Тапа купить кокаин, мефедрон и бошки
Петрошани купить кокаин, мефедрон и бошки
о. Маэ купить кокаин, мефедрон и бошки
Барнаул купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Вестерос купить кокаин, мефедрон и бошки
Жезказган купить кокаин, мефедрон и бошки
Десногорск (Смоленская область) купить кокаин, мефедрон и бошки
Прохладный (Кабардино-Балкарская Республика) купить кокаин, мефедрон и бошки
п-ов Юкатан купить кокаин, мефедрон и бошки
Уджары купить кокаин, мефедрон и бошки
Мехико купить кокаин, мефедрон и бошки
Бистрица купить кокаин, мефедрон и бошки
Паттая купить кокаин, мефедрон и бошки
Салян купить кокаин, мефедрон и бошки
Шемахы купить кокаин, мефедрон и бошки
Меса-Йитония купить кокаин, мефедрон и бошки
Белорецк купить кокаин, мефедрон и бошки
Южная Америка купить кокаин, мефедрон и бошки
Сучава купить кокаин, мефедрон и бошки
Щёлково купить кокаин, мефедрон и бошки
Столин купить кокаин, мефедрон и бошки
Галле купить кокаин, мефедрон и бошки
Пушкин купить кокаин, мефедрон и бошки
Дюздже купить кокаин, мефедрон и бошки
Улудаг купить кокаин, мефедрон и бошки
Строволос купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Москва ЗелАО купить кокаин, мефедрон и бошки
Гавиржов купить кокаин, мефедрон и бошки
Брегенц купить кокаин, мефедрон и бошки
Шалкар купить кокаин, мефедрон и бошки
Форли купить кокаин, мефедрон и бошки
Дятлово купить кокаин, мефедрон и бошки
Саннес купить кокаин, мефедрон и бошки
Фуджейра купить кокаин, мефедрон и бошки
Костромская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Гаага купить кокаин, мефедрон и бошки
Волгоградская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Шерабад купить кокаин, мефедрон и бошки
Базель купить кокаин, мефедрон и бошки
Смоленская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Марнеули купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Зюзино купить кокаин, мефедрон и бошки
Побережье Чиленто купить кокаин, мефедрон и бошки
Поморие купить кокаин, мефедрон и бошки
Арыс купить кокаин, мефедрон и бошки
Аягоз купить кокаин, мефедрон и бошки
Шанлыурфа купить кокаин, мефедрон и бошки
Сьенфуэгос купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Мосрентген купить кокаин, мефедрон и бошки
Гуково купить кокаин, мефедрон и бошки
Адана купить кокаин, мефедрон и бошки
Стерлитамак купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Черёмушки купить кокаин, мефедрон и бошки
Лихтенштейн купить кокаин, мефедрон и бошки
Слагельсе купить кокаин, мефедрон и бошки
Порвоо купить кокаин, мефедрон и бошки
Ярдымлы купить кокаин, мефедрон и бошки
Арсеньев купить кокаин, мефедрон и бошки
Карлово купить кокаин, мефедрон и бошки
Кострома купить кокаин, мефедрон и бошки
Бермудские Острова купить кокаин, мефедрон и бошки
Вилворде купить кокаин, мефедрон и бошки
Алапаевск купить кокаин, мефедрон и бошки
Мерсин купить кокаин, мефедрон и бошки
Йорк купить кокаин, мефедрон и бошки
Мегри купить кокаин, мефедрон и бошки
Сандански купить кокаин, мефедрон и бошки
Дерби купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Лосиноостровский купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Орехово-Борисово Северное купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Тыргу-Жиу купить кокаин, мефедрон и бошки
Балахна купить кокаин, мефедрон и бошки
Майрхофен купить кокаин, мефедрон и бошки
Нумеа купить кокаин, мефедрон и бошки
Оломоуц купить кокаин, мефедрон и бошки
Чериков купить кокаин, мефедрон и бошки
Талгар купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Якиманка купить кокаин, мефедрон и бошки
Санкт-Петербург район Приморский купить кокаин, мефедрон и бошки
Маврикий (Курорт) купить кокаин, мефедрон и бошки
Калутара купить кокаин, мефедрон и бошки
Рим купить кокаин, мефедрон и бошки
Калдаш-да-Раинья купить кокаин, мефедрон и бошки
Паланга купить кокаин, мефедрон и бошки
Алапаевск купить кокаин, мефедрон и бошки
Тульская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Слима купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Орехово-Борисово Южное купить кокаин, мефедрон и бошки
Лимбажи купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Ярославский купить кокаин, мефедрон и бошки
Пловдив купить кокаин, мефедрон и бошки
Иордания купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Аксу купить кокаин, мефедрон и бошки
Молодечно купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Крюково купить кокаин, мефедрон и бошки
Монтрёй купить кокаин, мефедрон и бошки
Пальма-де-Майорка купить кокаин, мефедрон и бошки
Кемеровская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Поповка купить кокаин, мефедрон и бошки
Сусс купить кокаин, мефедрон и бошки
Марибор купить кокаин, мефедрон и бошки
Киселёвск купить кокаин, мефедрон и бошки
Зноймо купить кокаин, мефедрон и бошки
Волжский купить кокаин, мефедрон и бошки
Гусь-Хрустальный купить кокаин, мефедрон и бошки
Санкт-Петербург район Василеостровский купить кокаин, мефедрон и бошки
Морелос купить кокаин, мефедрон и бошки
Фрауэнфельд купить кокаин, мефедрон и бошки
Зноймо купить кокаин, мефедрон и бошки
Северная Далмация купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Головинский купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Крылатское купить кокаин, мефедрон и бошки
Кандалама купить кокаин, мефедрон и бошки
Троицк (Московская Область) купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 20/07/2019

Рига (Латвия) купить кокаин, мефедрон и бошки
Китаб купить кокаин, мефедрон и бошки
Рованиеми купить кокаин, мефедрон и бошки
Биело-Поле купить кокаин, мефедрон и бошки
Винья дель Мар купить кокаин, мефедрон и бошки
Бессарабка купить кокаин, мефедрон и бошки
Фаниполь купить кокаин, мефедрон и бошки
Кизляр купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Бабушкинский купить кокаин, мефедрон и бошки
Канада купить кокаин, мефедрон и бошки
Эсенгулы купить кокаин, мефедрон и бошки
Танзания купить кокаин, мефедрон и бошки
Воскресенск купить кокаин, мефедрон и бошки
Бердск купить кокаин, мефедрон и бошки
Самара купить кокаин, мефедрон и бошки
Баткен купить кокаин, мефедрон и бошки
Пушкино купить кокаин, мефедрон и бошки
Кобулети купить кокаин, мефедрон и бошки
Лабинск купить кокаин, мефедрон и бошки
Магас купить кокаин, мефедрон и бошки
Аржантёй купить кокаин, мефедрон и бошки
Сабадель купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 21/07/2019

Сабадель купить кокаин, мефедрон и бошки
Сарпсборг купить кокаин, мефедрон и бошки
Цагери купить кокаин, мефедрон и бошки
Норртелье купить кокаин, мефедрон и бошки
Кейптаун купить кокаин, мефедрон и бошки
Добеле купить кокаин, мефедрон и бошки
о. Бохоль купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва Якиманка купить кокаин, мефедрон и бошки
Энгельс купить кокаин, мефедрон и бошки
Марракеш купить кокаин, мефедрон и бошки
Московский купить кокаин, мефедрон и бошки
Нюрнберг купить кокаин, мефедрон и бошки
Сан-Хуан и Мартинес купить кокаин, мефедрон и бошки
Ленгер купить кокаин, мефедрон и бошки
Фуджейра купить кокаин, мефедрон и бошки
Сан сити купить кокаин, мефедрон и бошки
Кан купить кокаин, мефедрон и бошки
Бакэу купить кокаин, мефедрон и бошки
Карденас купить кокаин, мефедрон и бошки
Железнодорожный купить кокаин, мефедрон и бошки
Дендермонде купить кокаин, мефедрон и бошки
Хаккулабад купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 21/07/2019

Москва Тушино Северное купить кокаин, мефедрон и бошки
Карши купить кокаин, мефедрон и бошки
Нальчик купить кокаин, мефедрон и бошки
Лион купить кокаин, мефедрон и бошки
Гумдаг купить кокаин, мефедрон и бошки
Париж купить кокаин, мефедрон и бошки
о. Ибица купить кокаин, мефедрон и бошки
Ниспорены купить кокаин, мефедрон и бошки
Курагино купить кокаин, мефедрон и бошки
Кодру купить кокаин, мефедрон и бошки
Ризе купить кокаин, мефедрон и бошки
Магас купить кокаин, мефедрон и бошки
Бендеры купить кокаин, мефедрон и бошки
Татарстан купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Метрогородок купить кокаин, мефедрон и бошки
Варегем купить кокаин, мефедрон и бошки
Ломмел купить кокаин, мефедрон и бошки
Казанлык купить кокаин, мефедрон и бошки
Лимa купить кокаин, мефедрон и бошки
Киото купить кокаин, мефедрон и бошки
Димитровград купить кокаин, мефедрон и бошки
Тур купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 21/07/2019

Балашиха купить кокаин, мефедрон и бошки
Лесной купить кокаин, мефедрон и бошки
Апрелевка купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Дегунино Восточное купить кокаин, мефедрон и бошки
Мерибель купить кокаин, мефедрон и бошки
Мецово купить кокаин, мефедрон и бошки
Пахтаабад купить кокаин, мефедрон и бошки
Серпухов купить кокаин, мефедрон и бошки
Джяковица купить кокаин, мефедрон и бошки
Австралия и Океания купить кокаин, мефедрон и бошки
Туапсе купить кокаин, мефедрон и бошки
Токтогул купить кокаин, мефедрон и бошки
Анапа купить кокаин, мефедрон и бошки
Хоби купить кокаин, мефедрон и бошки
Армянск купить кокаин, мефедрон и бошки
Нововоронеж купить кокаин, мефедрон и бошки
Каламата купить кокаин, мефедрон и бошки
Саят купить кокаин, мефедрон и бошки
Звенигород купить кокаин, мефедрон и бошки
Кымпулунг-Мусчел купить кокаин, мефедрон и бошки
Сумгайыт купить кокаин, мефедрон и бошки
Валенсия купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 21/07/2019

Фамагуста купить кокаин, мефедрон и бошки
Липецк купить кокаин, мефедрон и бошки
Остров Капри купить кокаин, мефедрон и бошки
Сатпаев купить кокаин, мефедрон и бошки
Вьентьян купить кокаин, мефедрон и бошки
Монс купить кокаин, мефедрон и бошки
Кристиансанн купить кокаин, мефедрон и бошки
Мумбай (Бомбей) купить кокаин, мефедрон и бошки
Апрелевка купить кокаин, мефедрон и бошки
Северная Ирландия купить кокаин, мефедрон и бошки
о. Самуи купить кокаин, мефедрон и бошки
Янгиабад купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Измайлово Восточное купить кокаин, мефедрон и бошки
Ларнака купить кокаин, мефедрон и бошки
Кастория купить кокаин, мефедрон и бошки
Бандырма купить кокаин, мефедрон и бошки
Матансас купить кокаин, мефедрон и бошки
Санкт-Петербург район Кировский купить кокаин, мефедрон и бошки
Кайшядорис купить кокаин, мефедрон и бошки
Гоа купить кокаин, мефедрон и бошки
Слау купить кокаин, мефедрон и бошки
Кельн купить кокаин, мефедрон и бошки
stavkifggawe op 21/07/2019

Вольфсберг купить кокаин, мефедрон и бошки
Европа купить кокаин, мефедрон и бошки
Нокиа купить кокаин, мефедрон и бошки
Москва район Можайский купить кокаин, мефедрон и бошки
Понта-Делгада купить кокаин, мефедрон и бошки
Пльзень купить кокаин, мефедрон и бошки
Сёдертелье купить кокаин, мефедрон и бошки
Аржантёй купить кокаин, мефедрон и бошки
Вологодская область купить кокаин, мефедрон и бошки
Карадениз Эрегли купить кокаин, мефедрон и бошки
Ньюкасл-апон-Тайн купить кокаин, мефедрон и бошки
Гаргждай купить кокаин, мефедрон и бошки
Фор-де-Франс купить кокаин, мефедрон и бошки
Хювинкяа купить кокаин, мефедрон и бошки
Ургут купить кокаин, мефедрон и бошки
Молетай купить кокаин, мефедрон и бошки
Стокпорт купить кокаин, мефедрон и бошки
Хольстебро купить кокаин, мефедрон и бошки
Женева купить кокаин, мефедрон и бошки
Кызылтепе купить кокаин, мефедрон и бошки
Карши купить кокаин, мефедрон и бошки
Инегёль купить кокаин, мефедрон и бошки
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.