Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

18/12/2011

Juliette Binoche Box

We kennen haar allemaal van Chocolat, het jaarlijks terugkerend zoetsappig vehikel van Binoche en Depp of van haar Oscarwinnende rol in The English Patient. Nee? Misschien dan van Les Amants de Pont Neuf? Of een van haar andere bijna vijftig films waar ze de laatste dertig jaar in geacteerd heeft? In deze goed verzorgde box van CinéArt, die negen van haar Franse films bevat, worden er vier uitgelicht. Twee recente en twee van haar oudere werk, waaronder haar doorbraakfilm Rendez-vous. Een regelrechte sensatie in Cannes.Rendez-Vous
draait om één vrouw en drie mannen. Nina is naar Parijs gekomen om te handelen en slaapt met elke man maar ontmoet dan Paulot, een jonge makelaar. Ze ontmoet ook Paulots huisgenoot Quentin, die haar gaat stalken. Tot ontzetting van Paulot is ze bereid om te slapen met Quentin en wil ze alleen Paulots vriendschap. Na de zelfmoord van Quentin delen Nina en Paulot een flat, maar ze wil hem nog steeds niet als haar minnaar, in plaats daarvan steekt ze haar energie in de productie van "Romeo and Juliet" die geregisseerd wordt door een vrijgezelle vaderfiguur. Quentins geest beschimpt haar, Paulot wil een eind maken aan al het contact en de regisseur is van plan om terug te keren naar Londen. De kunst van het theater kan haar enige toevlucht zijn.

De tweede (oudere) film is de licht verouderde cultfilm Mauvais Sang; Parijs in de nabije toekomst. De oude dieven Marc en Hans zijn geld schuldig en hebben twee weken om te betalen. Ze willen een nieuw serum tegen een virus stelen wat geliefden doodt maar hebben hiervoor iemand nodig met snelle handen. Ze werven Alex. Een paar dagen voor de diefstal wordt Alex verliefd op Anna, Marcs jonge minnares. Ze praten, ze spelen, ze zingen maar ze is verliefd op Marc. Toch voelt ze iets voor Alex en komt naar Parijs op de dag van de overval. En nu?

De derde film is het Canadese La Veuve de Saint Piere waarin Binoche samen met één van mijn helden Emir Kusturica speelt. Hij vermoordt in een dronken bui de Kapitein van zijn schip. Als de guillotine vanuit Frankrijk wordt verscheept, ontpopt hij zich tot een heel aimabele man en langzaam smelten de harten van de dorpsbewoners. Deze film was goed voor een van de acht (!) nominaties voor de César, de Franse Oscar. Nominaties die ze ook voor de eerste twee films kreeg.

Als laatste ga ik Paris noemen, deze film uit 2007 krijgt wat mij betreft de minste OH’s. Dit is een film om toeristen naar de Franse hoofdstad te lokken. Pierre is een professionele danser en lijdt aan een ernstige hartkwaal. Terwijl hij wacht op een transplantatie, heeft hij niets beters te doen dan te kijken naar de mensen om hem heen vanaf het balkon van zijn appartement in Parijs. Wanneer zijn zus Elise voor hem gaat zorgen, wijzigt Pierre zijn nieuwe gewoonte niet. En in plaats van zelf te dansen, zijn het de Parijzenaren en Parijs die voor zijn ogen dansen.

DVD

02/11/2011

PIAS

16:9

Stereo en Dolby 5.1

Nederlandse

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.