Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
19/06/2015

Jupiter Ascending

Andy en Lana Wachowski zijn onder andere bekend van The Matrix-trilogie. Met Jupiter Ascending brengen ze een nieuw sciencefiction verhaal. Hierin vertellen ze door inspiratie van The Wizard of Oz een verhaal over Jupiter Jones (Mila Kunis) die geboren is onder een sterrenhemel en later in haar leven een grote rol zal krijgen in de wereld waarin we leven. Tot die tijd zal ze opgroeien in Chicago en als schoonmaakster door het leven gaan.Totdat ze in aanraking komt met iets niet aards. Buitenaardse wezens die haar willen doden, maar waarom? Als ze kennis maakt met Caine Wise (Channing Tatum) een oud-militaire en jager van een andere planeet krijgt ze uitgelegd wat de sterren met haar in petto hebben. Hij is genetisch gemanipuleerd door een kruising van mens en wolf. Hij is ingehuurd door Titus Abrasax (Douglas Booth) om Jupiter op te sporen op aarde en haar naar hem te brengen. Maar dat wordt door zijn broer Balem (Eddie Radmayne) en zus Kalique (Tuppence Middelton) moeilijk gemaakt.
 
Sleutelfiguur
Jupiter speelt hierin een belangrijke sleutelfiguur. Zij is namelijk een afstammeling van de familie Abrasax en is als het ware gecreëerd door hun. Via reïncarnatie van de ziel van hun moeder leeft Jupiter, althans dat denken zij. Dit wordt verder bevestigd als zij samen met Caine aankomt bij Stinger Apini (Sean Bean). Stinger was net als Caine een jager en is een kruising tussen een mens en een bij. Zodra de bijen om Jupiter heen komen vliegen zien de heren dat ze een koningin is. Haar genetische handtekening toont aan dat zij de erfgenaam is van een buitengewone erfenis die de balans in de kosmos kan veranderen.
 
Tja, Jupiter Ascending is een ratjetoe van buitenaardse wezens, rare planeten, ruimte voertuigen en veel rennen en vliegen. Met daarbij verschillende aspecten die we al eerder zijn tegengekomen in bijvoorbeeld Men In Black, Signs, The Fifth Element en noem het maar op. Helaas tippen de Wachowkis niet aan hun succes dat ze hadden met The Matrix.
 
Het is meer een kinderfilm dan een volwassen sci-fi-actiefilm. Het is te lief en onsamenhangend. Je kijkt erna, maar begrijpt niet echt wat er nu eigenlijk vertelt wordt en hoe het allemaal met elkaar in relatie staat. Je hebt de Abrasax familie die alles in het universum hebben gecreëerd en hun zoektocht naar hun gereïncarneerde moeder. Het blijft niet hangen. Jammer, want in deze film spelen wel een aantal acteurs die hun vak verstaan.
 
Romantisch koppel
Zo zien we Oscar-winnaar Eddie Radmayne in een heel andere rol die in mijn ogen totaal niet bij hem past. Vanaf het moment dat Sean Bean in beeld verschijnt begint het wat te worden, maar dat is helaas maar van korte duur. Het duo Kunis en Tatum zijn niet geheel het romantische koppel dat je verwacht. Beiden maken niet echt indruk. Hier had wel meer in kunnen zitten. De dialogen maken dat het verhaal op sommige momenten stagneert. Ze zijn op een aantal momenten veel te langdradige en daardoor wordt de vaart uit het verhaal gehaald.
 
Ook de muziek is soms te vaak aanwezig. Het is niet nodig om onder elk belangrijke scene een heftig muziekje te hebben. Dat leidt af als er al zoveel in het beeld gebeurt. De effecten zien er wel goed uit. En er zijn zelfs een aantal originele wapens en andere voorwerpen geïntroduceerd.
 
Detail
De kostuums en schmink zijn ook niet slecht. Er is met veel zorg en detail aan gewerkt. Alleen kom je in eerste instantie niet echt te weten welke kruisingen er zijn gemaakt bij de verschillende personages. Na het zien van de making-off wordt dat duidelijker. Jammer dat de Wachowskis met Jupiter Ascending de plank misslaan. Hopelijk zal hun nieuwe project iets meer volwassen zijn.
 
Naast de film bevat de DVD een aantal extra’s als een kijkje achter de schermen en het tot stand komen en maken van de special-effects, kostuums en schmink.


DVD

17/06/2015

Warner Home Entertainment

16:9 Breedbeeld

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands, Engels, Italiaans, Duits en Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.