Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
22/03/2017

Magallanes

De Peruaanse regisseur Salvador del Solar brengt met zijn debuutfilm Magallanes een ingrijpend verhaal dat deels gebaseerd is op de roman ‘La Pasajera’ van schrijver Alonso Cuento. Dit verhaal laat zien hoe de taxichauffeur Harvey Magallanes bij het weerzien van de jonge vrouw Celina, alles op alles zet om gerechtigheid te krijgen voor wat haar is aangedaan ten tijde van de guerrillabeweging het Lichtend Pad in Lima. Met in de hoofdrol onder andere Damien Alcazar, Magaly Solier en Frederico Luppy.
Het is even wat anders dan de grote films uit Hollywood. De kleine productie Magallanes is een kwaliteitsfilm voor de filmtheaters. Met een sociaal verhaal dat de kijker meeneemt in de wereld van leugens en corruptie. Waarbij de slachtoffers in een land als Peru nog steeds gehavend zijn. En veel moeten doen om hun hoofd boven water te houden. Dit geldt ook voor Celina (Magaly Solier) die een eigen kapperssalon heeft, maar hiermee niet winstgevend draait. Dit heeft als gevolg dat ze haar geleende geld niet op tijd kan terugbetalen, met alle gevolgen van dien.
 
Schaden
Als taxichauffeur Magallanes (Damien Alcazar) haar een ritje geeft naar het station ziet hij direct wie ze is. Magallanes is namelijk in het verleden soldaat geweest bij de guerrillabeweging het Lichtend Pad. Hij heeft dingen zien gebeuren die door het daglicht niet wordt verdraagt. Zo ook het voorval met Celina, die destijds nog maar veertien jaar oud was. Vanaf dat moment wil Magallanes het goed maken met haar. En zal dingen doen die hem eigenlijk zelf kunnen schaden.
 
Regisseur Salvador del Solar laat op een pure manier zien hoe het verleden nog steeds een grote invloed kan hebben op het leven van nu. Dat personen na al die jaren nog steeds met schuld rondlopen. Het mooie daarvan is dan ook wel weer dat men dan nog steeds de wond willen helen. Ook al wil het slachtoffer daar eigenlijk niets van weten. Dit onderwerp heeft de regisseur op een geheel eigen wijze vertelt en in beeld gebracht zonder veel poespas. De kijker ziet gewoon wat er speelt en laat je meeleven met de twee hoofdpersonen.
 
Thriller-randje
In het begin weet je nog niet veel, maar naarmate het verhaal vordert, wordt er steeds meer duidelijk. Het is een aangrijpend drama met een thriller-randje. Het verhaal kabbelt rustig voort, maar grijpt je wel. Sommige scenes hadden iets korter gekund om de vlotheid erin te houden. Daardoor vertraagt het een klein beetje.
 
De acteurs spelen sterk en geven veel van zichzelf. Zowel fysiek als mentaal zijn zij erg sterk. De dialogen die ze hebben maken het verhaal boeiend en verzwakken niet. Voor een debuutfilm is dit zeker geen verkeerde film. Integendeel, dit is een prima kwaliteitsfilm dat eens niet Westers is. Voor filmliefhebbers die eerder een film met inhoud willen zien, zullen hier zeker geen spijt van hebben. Geniet van een goede en gezellige filmavond.
Plaats uw reactie

John Kleinen op 31/03/2017

De Nederlandse distributeur was of te kortzichtig lees dom of te zuinig om de paar seconden Quechua die Celina spreekt te vertalen. Voor Dana Linssen (NRC) is dit zelfs een aanbeveling om de scène als "symbolisch" te betitelen. De taal van meer dan 30 miljoen mensen te negeren getuigt van arrogantie.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.