Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
19/04/2023

Mavka

In de Oekraïense animatiefilm Mavka van regisseurs Oleh Malamuzh en Oleksandra Ruban zien we de beeldschone Mavka, als Ziel en Beschermer van het Woud. Zij zorgt ervoor dat alles wat er leeft beschermd wordt tegen de mensheid. Zij maakt namelijk deel uit van een heel bijzondere groep bosbewoners. Niet alleen de bewoners zijn uniek, maar deze plek is gewoon magisch. Er schuilt een geheim in dit bos, wat door de beschermer, ter aller tijden beschermd wordt. Wanneer de hebzuchtige Kylina om de hoek komt kijken en het ‘Hart van het Woud’ wil hebben zal Mavka alles op alles moeten zetten om dit niet te laten gebeuren.
Al eeuwenlang weten de mensen in Oekraïne dat de bossen talloze geheimen en mysteries bevat. Dit verhaal laat zien welke geheimen er in die bossen verscholen zitten en tegelijk zien we een bijzondere band ontstaan tussen twee mensen. Zo zal muzikant Lucas (Soy Kroon) door zijn zieke oom Leo (Ruud Drupsteen), geld moeten vinden om medicijnen te kopen voor hem. Hij zal dan voor Kylina (Pip Pellens) gaan werken om een bijzonder blad in het bos te gaan halen. 
Dan ontdekt hij dat er meer speelt op deze plek en maakt hij kennis met Mavka (Stefania Liberakakis) en haar trouwe vrienden, waaronder een bijzondere kikkerkat. En zodra hij op zijn fluit speelt betoverd hij Mavka met zijn muzikale spel. Helaas vertrouwd niemand hem, want hij is een mens en zal moeten vluchten. Dat is jammer, want er is iets magisch ontstaat tussen die twee. Zullen ze elkaar ooit nog terug zien? Het spannende avontuur is begonnen.
Folklore
Ondanks de oorlog in Oekraïne is deze film een kleurrijk en vrolijke afleiding. Op een mooie en unieke manier wordt er een verhaal vertelt over liefde, haat, verleiding en vertrouwen. Onderwerpen die in de wereld waarin we leven zeker actueel zijn en die we om ons heen zien gebeuren. Het is op een realistische manier gemaakt en geeft je bij het kijken ervan een goed gevoel. De kledendracht en folklore zijn een belangrijk onderdeel van het geheel. Iets wat niet vergeten mag worden. Het laat de oorsprong van waar we vandaan komen zien. 
Daarnaast hebben de makers vrolijke en bijzondere figureren gemaakt die zowel voor de jonge als oudere kijker goed uit de verf komen. Waar spanning, humor en veel muziek elkaar goed afwisselen en aanvullen. En waar een goede stemmencast de personages de juiste sfeer en diepgang geven. Het is een avontuurlijke reis voor jong en oud die je soms laat schrikken, een traan van emotie geeft en laat lachen. Het is eens wat anders dan de Disney-verhalen. Ookal heeft de Mavka wel iets weg van prinses Anna. 
Mavka is met veel zorg voor detail gemaakt en geeft je een ware bioscoopervaring. Ga het zien en geniet van deze animatiefilm! Naast de Nederlandse versie is de film ook in de originele Oekraïense versie te zien. Mavka is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.