Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
19/12/2017

Monster

De Noorse spannende detectiveserie Monster van schrijver Hans Christian Storrøsten is een niet alledaagse serie die de kijker laat verassen door de verschillende elementen van de natuur en de mens. Het speelt zich af in een dorpje in het noorden van Noorwegen, waar zich uitgestrekte natuur bevind, maar waar het kwaad op de loer ligt. Een jonge vrouw wordt vermoord. En alles wijst naar een religieuze sekte, het is aan politieagent Hedda Gilbert en collega Joel Dreyer om de dader te vinden en de waarheid boven tafel te krijgen.Een rustig dorpje in het uiterste noorden van Noorwegen wordt opgeschikt als er een lichaam wordt gevonden van een jonge vrouw. Zij was bekent in het dorp. Hedda Gilbert (Ingvild Holthe Bygdnes) krijgt de opdracht om de moord te onderzoeken en de dader op te sporen. Hierbij krijgt ze hulp van agent Joel Dreyer (Jakob Oftebro) uit Oslo. De twee liggen elkaar totaal niet en verschillen enorm in de manier van werken en hun karakter.
 
Geheimen
Samen zullen wel de zaak moeten oplossen. Naarmate het verhaal vordert krijgt de kijker steeds meer te zien van de dorpsbewoners, hun geheimen en de ontdekking van een massagraf. Waarin eeuwenoude, maar ook meer recente lichamen gevonden worden. Dit maakt het onderzoek nog complexer dan dat het al is. Daarnaast lopen Gilbert en Dreyer zelf ook met problemen rond. Het is daardoor een interessant verhaal dat zeker blijft boeien tot de laatste seconde.
 
Monster is eens een andere serie. Het heeft een origineel verhaal dat eens laat zien hoe een dorp om gaat met een moord. Hoe men hier op reageert, maar ook hoe de onderzoekende agenten ieder een eigen agenda heeft en geheimen goed verborgen houden. Actrice Ingvild Holthe Bygdnes speelt haar rol erg sterk. Ze heeft veel inlevingsvermogen en laat Hedda een gevoelige persoon zijn. Een gewoon mens en geen standaard personage. Ze is de puurheid zelve. Helemaal als je weet dat dit haar eerste rol is in een tv-serie. Echt goed!
 
Fysiek
Haar tegenspeler Jakob Oftebro bewijst zichzelf in deze rol. Hij stelt zich kwetsbaar op en speelt dat met veel overtuiging. Niet alleen fysiek, maar mentaal is hij erg sterk. Dit personage past goed bij hem en diept het op de juiste manier uit. Samen laten deze twee een strijd zien die verassende en mooie scenes opleveren.
 
Het verhaal zit goed in elkaar. De makers hebben iets aflevert dat eigenlijk in een wereld speelt die we niet zo goed kennen. Waar elke personage iets bijzonders heeft en ook een geheim met zich meeneemt. Daarbij speelt de natuur ook een rol, want deze plek is heel anders dan bijvoorbeeld in een stad of naar het zuiden. Het is er uitgestrekt en vrij kaal. Het heeft iets mysterieus. Heerlijk om te zien. Al met al een serie om zeker te bekijken als je van Scandinavische crime-verhalen houdt.  De serie bestaat uit tien afleveringen van elk 60 minuten, verdeeld over drie schijven. Helaas bevat de DVD geen extra’s.


DVD

05/12/2017

Lumiere Home Entertainment

Breedbeeld, 16:9 1080i

Dolby Digital 5.1 Noors

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.