Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
06/08/2018

Red Sparrow

Regisseur Francis Lawrence brengt met Red Sparroween spannende thriller met in de hoofdrol Jennifer Lawrence als de aantrekkelijke Dominika Egorova, een ballerina die door een ongeluk een geheel ander leven gaat leiden en in de voetsporen van haar oom Vanya Egorova treed. Dit gaat alleen niet zo gemakkelijk, want ze zal eerst een opleiding moeten volgen om zichzelf daarna een sparrow te mogen noemen. Ze is dan een getrainde verleidster van de Russische veiligheidsdienst. Red Sparrowis gebaseerd op het boek van oud-CIA agent Jason Matthews.
Dominika woont samen met haar zieke moeder in een appartement die de organisatie waarvoor zij danst hun levensonderhoud betaalt. Alleen wanneer ze door een ongeluk niet meer in staat is om te dansen komt haar oom Vanya (Matthias Schoenaerts) om de hoek kijken. Hij kan haar goed gebruiken binnen de veiligheidsdienst waarvoor hij werkt. Zij leiden nieuwe mensen op om in te zetten als verleiders voor de regering. Alleen wanneer Dominika haar eerste opdracht uitvoert loopt het uit de hand. 
 
CIA
Vanya staat borg voor haar en zo rolt ze in de wereld van achterkamerpolitiek in Rusland. Ze krijgt de opdracht om de Amerikaanse CIA agent Nate Nash (Joel Edgerton) op te sporen en te verleiden. Hij werkt namelijk samen met een Russische spion en zij moet er achter komen wie dit is. Door het programma wat Dominika heeft gevolgd kent ze zichtzelf op een andere manier en heeft ze vrij snel door hoe je iemand kan inpakken. Alleen wanneer de twee iets voor elkaar beginnen te voelen kan het de opdracht in gevaar brengen.
 
Jennifer Lawrence gaat in deze film weer de samenwerking aan met regisseur Francis Lawrence, bekend van de Hunger Games. Nu alleen in een meer inhoudelijk verhaal en een cast om van te smullen. Ze speelt haar rol overtuigend en gaat regelmatig uit de kleren. Niets verkeerd mee, want ze houdt haar personage goed overeind. Het verhaal zit complex in elkaar en als kijker moet je zo nu en dan goed opletten. Hier en daar komen wel wat voor de hand liggende zaken langs, maar dat zorgt niet dat het verhaal in elkaar zakt.
 
Badguy
Als kijker kom je even achter de schermen van hoe een persoon kan veranderen in een sparrow. Deze wereld is vrij onbekend en het wordt in dit verhaal helder uitgelegd wie ze zijn en wat ze doen. De cast die het doet zijn niet de meest onbekende. Matthias Schoenaerts speelt een zeer goede Russische ‘badguy’ en zorgt voor interessante scenes met Jennifer. Daarnaast is Charlotte Rampling een strenge lerares, die haar spel indrukwekkend overbrengt. 
 
Jeremy Irons maakt van zijn personage een interessant iemand. Waarbij alleen zijn stem al zeer aanwezig en overtuigend is. De rest is gewoon vanouds Irons. Leuk om te zien is dat Thekla Reuten hier ook nog een best prominente rol heeft. Dialogen aan gaat met Schoenaerts en Lawrence. Ze valt op en speelt zelfs prima, waardoor ze gewoon bij de Internationale top hoort. Al met al een film die ondanks dat het net iets te lang is, en het Russisch-Engels weggelaten had kunnen worden, zeer vermakelijk is. Een thriller die vele spion-liefhebbers zal verblijden. Het wordt realistisch vertelt en de muziek van James Newton Howard ondersteund het verhaal erg goed. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes, de totstandkoming van het verhaal, interviews en veel meer.


Blu-ray

18/07/2018

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Engels 7.1 DTS-HD-MA, Frans 5.1 DTS

Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.