Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
13/05/2019

Shoplifters

De Japanse dramafilm Shopliftersvan regisseur Hirokazu Koreeda
laat de kijker kennismaken met de achterbuurten van Japan. Welke mensen daar wonen en hoe zij dagelijks leven met een kleine portemonnee, in een kleine ruimte wonen met één familie en daardoor af en toe dingen stelen uit winkels. De jonge vrouw Nobuyo Shibata (Sakura Ando) woont samen met haar oma Hatsue (Kirin Kiki), zus Aki Muya Matsuoka), haar vriend Osuma (Lily Franky), broertje Shota (Jyo Kairi) en het jonge meisje Yuri Hojo (Miyu Saski) die zij ‘ontvoerd’ hebben. Het huis is van oma, waar zij illegaal wonen. Ook al ziet het er triest uit, ze zijn allemaal gelukkig. 
Ze doen allemaal hun ding, want de dames en heer hebben allemaal werk. In een fabriek of als prostituee. Een tijd loopt het allemaal goed, maar als Osuma door een ongeluk voor een periode thuis moet zitten begint het financiële gevolgen te hebben. Het aantal winkeldiefstallen neemt hierdoor toe. Waarbij het jonge meisje Yuri gezien wordt als zusje van Shota maar eigenlijk meegenomen is door de ‘vader’. Hun leven gaat door alleen weten zij niet wat voor gevolgen het heeft op hun omgeving.
 
Kabbelt voort
Regisseur Koreeda heeft met deze film een fragment laten zien uit het leven van een aantal Japanners die het niet heel breed hebben. Hij laat zien hoe ze hun dagelijks bestaan beleven. Genieten van elkaar en meeliften op de financiën van een ander. Het is mooi in beeld gebracht en verveeld niet. Ook al kabbelt het voort, de makers werken naar een climax toe. Een puur verhaal over pure mensen die zichzelf en elkaar aan de hand meenemen. Het leven in de totale beleving van begin tot eind.
 
Naarmate het verhaal vordert kom je steeds meer te weten over hoe deze mensen bij elkaar zijn gekomen. Hoe de onderlinge relaties zijn en wat ieder zijn kracht is binnen de groep. De cast speelt op een geloofwaardige manier. Waarbij de jonge acteurs hoge ogen gooien. Ze zorgen ervoor dat de kijker met veel aandacht hun spel volgt. Dit levert interessante scenes op. De oudere acteurs zorgen voor stabiliteit in hun spel en geven de personages voldoende gestalte.
 
Shopliftersis een goede film die je weer even laat stil staan bij de mensen die het minder hebben. Ook al speelt het zich in Japan af, de samenleving is daar net als in de andere delen van de wereld. Waarbij de mens als individu en in een groep zichzelf staande houdt door uitdaging uit het leven te halen en het spannend te houden. En niet vergeet je naaste lief te hebben en te helpen wanneer dat nodig is. Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s. 


DVD

17/04/2019

September Film

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Japans

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.