Spotlight Boris Karloff (1887 - 1969)
Ergens op het einde van de jaren '20 nam Boris Karloff een ritje in de wagen van Lon Chaney, een van de toenmalig grootste sterren van Hollywood.
Spotlight Bela Lugosi (1882 - 1956)
Bela Lugosi, de man die gestalte gaf aan een van de meest iconische personages ooit, bleek vreemd genoeg niet echt hoog in de Hollywood-schuif te liggen.
Spotlight Adam Green (English)
Adam Green is a talented, 37 year old, American whose name has been circulating in the world of genre movies for quite some time now. (De originele...
Spotlight Adam Green
Adam Green is een talentvolle, 37-jarige, Amerikaan die in de wereld van de genrefilm momenteel al wat naam en faam heeft weten te vergaren.
Film4Frighfest The 13th
Leicester Square wordt vanaf 23 tot en met 27 augustus 2012 terug dé trekpleister voor vele horrorfans!











Door megling
08/03/2012

Tangerine Dream

Tangerine Dream

Tangerine Dream. Een exotische naam voor een Duits ensemble dat een serieuze invloed heeft gehad op de hedendaagse elektronische muziek en filmscores. De naam laat misschien niet direct een belletje rinkelen, maar je hebt ongetwijfeld al eens naar een film gekeken die door hen onder handen is genomen en hebben gedacht, “wat een knappe soundtrack!”. Ideaal onderwerp dus voor een spotlight. 




De band werd opgericht door Edgar Froese in Berlijn, 1967. TD bestaat nu nog steeds en alhoewel de bezetting al verschillende malen veranderd is, is Froese nog steeds van de partij. In het begin klonk het allemaal nogal experimenteel. Het was minimalistische muziek, maar van synthesizers was er nog niet echt sprake. Het was in de seventies dat ze overstapten naar meer elektronica en ze een trancy sound begonnen te krijgen(wat hun handelsmerk werd). Eind ‘70, begin jaren ‘80, en dat is waar het voor ons interessant wordt, gingen ze soundtracks voor films maken en evolueerde hun geluid naar zweverige, hypnotiserende klanken. 
 

 
Mike Oldfield had met The Exorcist(’73) bewezen dat een synth soundtrack een perfecte aanvulling kon zijn bij films. Het nummer Tubular Bells gaf de film een aparte sfeer en viel duidelijk bij de mensen in de smaak. Mede door Oldfield kwam Hollywood in de ban van de synthesizer. Een aantal jaar daarop('77) werd er op de deur geklopt door de regisseur van The Exorcist, William Friedkin. Hij riep TD’s hulp in voor de soundtrack van zijn nieuwe film Sorcerer. Dit was het begin…
 

 
De echte doorbraak kwam er met  Michael Man’s debuut Thief('81), waar zij een adembenemende score voor maakten. Later zouden ze ook nog de muziek van Man’s  cult klassieker The Keep('83) verzorgen. Datzelfde jaar werkten ze ook mee aan Risky Bussines en zorgden er met hun synths voor dat de  liefdesscènes tussen Cruise en Demornay echt stomend werden.
 

 
In ‘86 maakte Jerry Goldsmith een mooie maar klassieke score voor de film Legend van Ridley Scott. Na wat voorstellingen voor een testpubliek werd de score te oud bevonden. In Europa werd de film integraal met deze score uitgebracht, in de US daarentegen werd er heftig in de film geknipt en werd de soundtrack geleverd door Tangerine Dream. Wie nu de beste versie maakte blijft open voor discussie. 
 

 
Ze hadden blijkbaar wel iets met cult cinema want in ’87 maakten ze ook de muziek bij Near Dark. Kathryn Bigelow’s debuut was een vreemde vampieren roadmovie die enorm baatte bij de vreemde buitenaardse klanken van TD. Dit werd één van hun meest geliefde scores. 
 

 
De tijden veranderden en begin jaren '90 zagen we de opkomst van rap/hip hop en hard rock. Dit zette zich ook voort in de filmwereld en de synthesizer muziek had officieel afgedaan.
Hun laatste grote film-project(2004), eigenlijk een hele eer, was een score maken bij de heruitgave van Giuseppe de Liguoro's Inferno uit 1911. Deze stille film die gebaseerd was op Dante’s Inferno was de eerste langspeelfilm in Italië. Sommigen vinden dat een dergelijke score bij zo’n klassieker gelijk staat aan heiligschennis. Wat je mening ook is, het geheel laat een blijvende indruk na.
 
Dezer dagen is TD nog altijd bezig, maar ze zijn nu meer geconcentreerd op de alternatieve dance scene. Tangerine Dream website 
 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...