Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
24/01/2018

The Beguiled

Regisseuse Sofia Coppola heeft met haar vrouwelijke blik een remake gemaakt van The Beguiled. Het origineel dateert uit 1971 met Clint Eastwood in de hoofdrol. Coppola geeft een eigentijdse kijk op hoe een meisjesinternaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog een soldaat uit het noorden onderdak biedt. Hij is namelijk ernstig gewond geraakt in zijn been. In het internaat verblijven nog een aantal jonge meiden en vrouwen. De verschillende generaties reageren elk weer anders op de aantrekkelijk korporaal John McBurney. Kunnen de gevoelens hun omgeving instabiel maken. Gebaseerd op het boek van schrijver Thomas Cullinan.Het jaar is 1864, de Amerikaanse Burgeroorlog is in volle gang. We zien een jonge dame in het bos nabij het meisjesinternaat in Virginia paddenstoelen plukt voor het diner. Tijdens haar verblijf in het bos ziet ze een man tegen een boom aanzitten. Hij is een gewonde soldaat, korporaal John McBurney (Colin Farrell). Jane (Angourie Rice) neemt hem mee naar het huis, want ze vind het niet kunnen om hem hier achter te laten. De vrouw des huizes Miss Martha Farnsworth (Nicole Kidman) vind het maar een gevaarlijk idee om een soldaat uit het Noorden in huis te nemen. Hij is de vijand. Maar iedereen heeft medelijden met hem. En het is ook nog eens een knappe man.

Spanningen
Vanaf dat moment ontstaat er onrust in het huis. De meiden en vrouwen vinden het spannend om een man in huis te hebben. Ieder van hun wil hem wel van dichtbij zien. Edwina (Kirsten Dunst) durft hem onder ogen te zien en er ontstaat iets tussen hun. Maar ook de wispelturige Alicia (Elle Fanning) ziet ook wel wat in hem. Martha wast hem dagelijks en wordt hierdoor ook een beetje verliefd op de kolonel. Kan dit de rust bewaren, of is de korporaal op zoek naar iets anders. De spanningen lopen in ieder geval hoog op.

Sofia Coppola heeft een meer vrouwelijke interpretatie gemaakt van The Beguiled. Dit resulteert in een prettig verhaal met een sterke cast. In het begin moet je er wel even inkomen, want het speelt zich op één locatie af, het huis van Martha waar de vrouw centraal staat en leidend is. Zij maken de keuzes en laten zien dat dit prima werkt. Daarbij zie je verschillende generaties die samen leven en van elkaar leren. Je ziet wat er gebeurt als er iemand van buitenaf de vaste patronen verstoord.

Concurrentie
Er ontstaat dan een nieuwe constructie die voor beide partijen moet werken. Je merkt welke behoefte elke generatie nodig is. Hoe ouder, hoe wijzer zeggen ze, maar als het gaat om verleiding en liefde dan komt er concurrentie om de hoek kijken. Elle Fanning en Kirsten Dunst zijn hierdoor erg aan elkaar gewaagt. De scenes zijn sterk en hun spel komt overtuigend over.

Nicole Kidman laat zien dat dit genre naadloos op haar aansluit. Met haar spel laat ze zien dat ze fysiek en mentaal erg sterk is, dat blijft een grote kwaliteit. Colin Farrell doet zijn ding prima. Hij laat zich van twee kanten zien en daar is hij zeker in geslaagd. Zijn aanwezigheid is een klasse op zich.

The Beguiled is een film met twee gezichten en dat maakt het verhaal interessant. Je blijft hierdoor kijken en wil weten hoe het afloopt. Als dit element er niet in zou zitten was het een traag kostuumdrama dat maar door hobbelde. Naast de film bevat de Blu-ray een tweetal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen en de achtergrond van het verhaal en de personages.Blu-ray

17/01/2018

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9 1080p

DTS-HD MA 5.1: Engels, Dolby Digital 5.1: Frans, Italiaans

Nederlands, Frans en Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.