Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
18/12/2018

The First Purge

Dit is het vierde deel in uit The Purge-reeks van bedenker James DeMonaco. In dit deel The First Purge gaan we terug naar het begin. Het ontstaan van de ‘zuivering’. We zien dat Amerika kapt met veel werkeloosheid, onrust en armoede. Dit moet anders vind NFFA President Bracken (Ian Blackman). Hij laat Chief of Staff Arlo Sabian (Patch Darragh) samen met Dr. Updale (Marisa Tomei) een plan uitwerken om een experiment op poten te zetten. Dit experiment zal het Amerikaanse volk een positieve boost moeten geven om weer positief te kunnen leven. De plek waar dit zal plaatsvinden is Staten Island. Hier gelden voor 12 uur geen regels. Iedereen mag doen wat hij maar wil. Overvallen, geweld en moord worden niet bestraft. 
Overleven
De bewoners van Staten Island mogen weg gaan tijdens deze helse nacht, maar als ze blijven dan krijgen ze vijfduizend dollar. Ze moeten de nacht dan wel overleven. Alles wordt gemonitord en elke deelnemer draag camera-contactlezen. De wereld kan dan meegenieten van de situatie op het eiland. Alleen wanneer er vanaf hogere hand spelers worden toegevoegd die er niets te zoeken hebben. Loopt het een beetje uit de hand. De gangster Dmitri (Y’lan Noel) zal zijn gebied moeten beschermen en zijn naasten ook. Hij vertrouwt het niet en zal kosten wat het kost de nacht overleven.
 
In dit vierde deel gaan de makers van dit toch wel bizarre verhaal helemaal los met het begin ervan. Waarbij je als kijker in het eerste haf uur toch wel iets interessants zit te kijken. Helaas is dit snel vergeten als eenmaal de echte nacht aanvangt. De acteurs spelen in het begin nog best aardig, maar zodra de ‘zuivering’ gaat beginnen, zijn de hoofdpersonen ook de weg kwijt. Er ontstaat een wirwar van verschillende situaties die aan elkaar geknoopt worden, waardoor de verhaallijn flinterdun wordt.
 
Kat-en-muis-spel
Als kijker kan je je niet in bepaalde personages indenken of meeleven, want of ze zijn als snel slachtoffer of ze spelen een kat-en-muis-spel met elkaar. De aandacht om het verhaal te volgen valt dan weg en dat is jammer. De eerdere versies hadden meer te bieden dan deze. Daarnaast is dan ook de vraag, waarom terug gaan naar het ontstaan van The Purge? Dat hadden de makers na het eerste deel toch ook wel kunnen vertellen. 
 
De cast die veelal onbekend is komt niet goed uit de verf. En de schiet maar raak scenes zijn als los zand. Dit is een horror-thriller die de reeks niet ten goede komt. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes en het ontstaan van de maskers.


Blu-ray

14/11/2018

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.