Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
12/08/2020

The Lighthouse

In het prachtige verhaal The Lighthouse zien we hoe een vastgeroeste vuurtorenwachter en zijn hulpwachter op een eiland in New England de vuurtoren bemannen. Zij zullen geconfronteerd worden met niet alleen dat ze aan elkaar overgeleverd zijn, maar ook de weersomstandigheden die om het kleine eiland de baas zijn. The Lighthouse is geregisseerd door Robert Eggers, bekend van de horrorfilm The Witch, die op deze wijze een eerbetoon wil laten zien voor de vuurtorenwachters uit 1890.
De wachters Thomas Wake (Willem Dafoe) en Thomas Howard (Robert Pattinson) zullen vier weken lang te maken met elkaar hebben. Hierbij is Howard een nieuweling en zal door Wake op sleeptouw genomen worden om de kneepjes van het vuurtorenwachtervak te leren. Hij is immers een doorgewinterde wachter die al menig hulpwachter heeft zien gaan. Er ligt een bepaalde mysterieuze sfeer op dit eiland. In het begin botert het nog prima tussen de twee, maar na een paar dagen begint het gecommandeer van Wake op de zenuwen van Howard te werken. En als het voedsel op raakt begint het helemaal uit de hand te lopen, met alle gevolgen van dien.
 
Chemie
Dit verhaal is door Robert en Max Eggers op een zeer mooie manier in beeld gebracht. In het zwart-wit en met twee sterke acteurs. Dafoe en Pattinson zijn beide twee zwaargewichten en zorgen samen dat dit verhaal echt leeft. Lange dialogen, soms zonder soundtrack zorgen voor een theatrale voorstelling die de twee op een hoog niveau opvoeren. En daarbij de combinatie van een dromerige wereld en de eilandsfeer maken dit echt een kunstwerk. Dafoe komt met vele sterke dialogen en monologen die de kijker vast grijpt. Pattinson reageert hier goed op reageert daar goed en scherp op. Er is een chemie tussen de twee die echt fenomenaal is.
 
De keuze om de film in zwart-wit te vertellen zorgt voor een bepaalde sfeer die de kleuren even laten wegvallen en de kijker zelf moet invullen of het nodig is om kleur te zien. Met daarbij ook een andere beeldverhouding dan de standaard 4:3 of 16:9, namelijk 1.19:1 een bijna vierkant beeld. Dit zorgt voor een totaalbeleving dat film heet. Film zoals het eigenlijk bedoelt is, een ware beeldende kunstuiting die zich afspeelt op een eiland met twee acteurs. En het blijft boeien vanaf het begin tot het eind. Met natuurlijk een paar onverklaarbare taferelen, die de gesteldheid van de twee mannen weergeeft. Een echte arthouse film die gezien moet worden. Pure klasse.
 
Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen en diverse interviews.


Blu-ray

15/07/2020

Universal Pictures

Vierkant 1.19:1

DTS HD Master Audio 5.1: Engels, DTS: Frans, Spaans, Duits, Italiaans

Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.