Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
24/05/2020

The Peanut Butter Falcon

In het aangrijpende dramaverhaal The Peanut Butter Falcon zien we hoe Zak (Zack Gottsagen), die geboren is met het downsyndroom, opgroeit in een bejaardenhuis in Amerika. Hij is er doodongelukkig en dat vinden de bewoners van het huis ook. Samen bundelen ze hun krachten om ervoor te zorgen dat Zak ontsnapt om zijn eigen leven te kunnen leiden. Even verderop zien we Tyler (Shia LaBeouf) die het niet gemakkelijk heeft. Na het overlijden van zijn broer is het moeilijk om alleen door te gaan. Hij werkt bij een vissersbedrijf, maar vernield daarnaast graag viskooien. Hier komt men achter en ze pakken hem stevig aan. Wraak is zijn enige kracht om terug te vechten.
Alleen als hij op een dag Zak tegenkomt tijdens een vluchtpoging, neemt hij hem mee op sleeptouw. Het worden goede vrienden, maar weten beiden niet hoe het voor hun zal aflopen. Ze hebben wel allebei iets gemeen, ze vluchten voor vrijheid en hun verleden om elders wat moois te beginnen. Voor Zak is zijn doel om een echte worstelaar te worden. Hij gaat op zoek naar zijn leermeester Salt Water Redneck (Thomas Haden Church). Onderweg zullen ze elkaar steeds meer vertrouwen, emoties tonen, angsten overwinnen en een groot avontuur beleven.
 
Waarheid
De makers hebben laten zien dat iemand met het downsyndroom prima voor zichzelf kan opkomen en zijn eigen leven leiden. Natuurlijk tot op een zekere hoogte en met een beetje hulp. Maar het werkt niet om iemand als Zak gevangen te houden. Dan zal zijn leven er totaal anders uitzien en zonder toekomst perspectief. Helaas is dit de keiharde waarheid hoe men er in Amerika mee om gaat, in vergelijking met Europa. Waar wel aandacht wordt besteed aan mensen met down. Daarnaast zien we hoe Zack Gottsagen deze rol op een zeer goede manier speelt. Zonder enige twijfel of onzekerheid. Gewoon acteerwerk in de puurste vorm. En dan ook nog Shia LaBeouf en Dakota Johnson als tegenspelers. 
 
De scenes zijn interessant en de dialogen goed geschreven. Dit geldt ook voor LaBeouf en Johnson, de twee spelen erg goed. Vol overtuiging. We zien dat deze twee meer in hun mars hebben dan in de actiefilms of romantische-thriller-reeks. Ze komen los en laten zien wat acteren is. Helemaal in deze kleine cast die we zien. Dat maakt het een echt verhaal waar men de diepte in gaat. Geen oppervlakkig geneuzel, nee een echt verhaal over een serieus onderwerp. Met Zack die boven iedereen uitsteekt en echt hoge ogen gooit. Emoties die de kijker in zijn greep heeft. 
 
Duo
Daarnaast klinkt een fijne soundtrack met veel muziek uit de zuidelijke streek. Je krijgt er een beetje een Coen Brothers gevoel van. Dat zal wel een overeenkomst hebben, want deze film is ook door een duo gemaakt, Tyler Nilson en Michael Swartz die niet alleen de regie voerde, maar ook de schrijvers zijn van dit unieke verhaal. Ga ervoor zitten en geniet. Naast de film bevat de Bu-ray helaas geen extra’s.


Blu-ray

29/04/2020

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels en Frans

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.