Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
11/06/2018

The Shape of Water

De Oscar winnende film van 2018 is The Shape of Water en is nu verkrijgbaar om thuis te gaan zien op DVD of Blu-ray. Maar is deze Oscar voor Beste Film wel verdient? Jazeker, regisseur Guillermo de Toro. heeft met deze film een verhaal vertelt dat een eigentijdse en originele vertaling is van Belle en het Beest. Met een oorlog op de achtergrond en qua stijl iets heeft van Amelie. We zien een deel uit het leven van de dove jonge vrouw Elisa Esposito (Sally Hawkins) die werkt als schoonmaakster in een geheim onderzoekscentrum van defensie. Ze leidt een alledaags leven, zonder enige spanning. Er is een structuur in haar leefpatroon. Alleen zodra er een mysterieus wezen wordt binnengereden op haar werk, wordt ze nieuwsgierig.Elisa woont boven een bioscoop en heeft een gezellige buurman Giles (Richard Jenkins) waar ze veelal verblijft. Hij begrijpt haar en samen hebben ze het fijn. Alleen beide levens gaan niet echt vooruit. Elke dag ziet er hetzelfde uit. Maar voor Elisa veranderd er wel wat, want ze denkt alleen nog maar aan het wezen, een ‘vismens’ (Doug Jones). Voor ze het weet komt ze regelmatig in het zwaarbewaakte gedeelte waar het zwemt. Om contact te maken geeft ze hem een gekookt ei. Dat vind hij lekker en het ijs is gebroken. Er komen gevoelens om de hoek kijken en zelfs meer dan dat. Maar als Elisa te horen krijgt dat het onderzoek erop zit zal het wezen weg moeten. Ze zal alles op alles moeten zetten om dat te voorkomen.   
 
Vismens
Regisseur Guillermo del Toro heeft zichzelf met The Shape of Water overtroffen. Deze film is niet bij een genre te plaatsen. Het speelt zich af in de jaren ’60, waarbij de opkomst van de Cadillac, het mooie pak en de moderne mens er aan komen. Hij heeft een liefdesverhaal vertelt die vol kleur en romance zit. Daarnaast ook de mens in beeld brengt die op de achtergrond leeft en werkt. Die zichzelf niet in de spotlight zet. Daartegenover degene die dat wel doen. Provocerend gedrag tonen en protocollen volgen. En dan is er ook nog de vismens, het wezen. Die eigenlijk maar raar is, of toch niet?
 
Het is net als een sprookje, twee individuen ontmoeten elkaar, worden verliefd, maar om hun heen ligt gevaar op de loer. Overleven ze het of niet? Dit geldt ook voor de andere personages. Die prachtig en zeer goed worden neergezet door de cast. Waarbij de dialogen erg goed geschreven zijn en de sfeer die de scene ademt zeer indrukwekkend is. Elke personage heeft zijn eigen agenda. Als kijker kan je met elke personage een band hebben.
 
Realistisch
Hoofdrolspeelster Sally Hawkins speelt dan wel een dove persoon, maar ze doet dit zeer realistisch en met volle overgave. Haar voorkomen is zo realistisch dat je niet eens in de gaten hebt dat ze geen dialoog heeft. Haar tegenspelers daarentegen hebben veel dialogen die sterk zijn en inhoud hebben. De cast doet het echt samen, iedereen speelt sterk en laat zien dat de personage voor hun geschreven zijn. In het algemeen is de film heerlijk en fris. Heldere kleuren, een goede soundtrack en decors die er tot in detail puik uit zien. The Shape of Water is  een must-see voor iedere filmliefhebber. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, diverse interviews, verwijderde scenes en nog veel meer. 


Blu-ray

06/06/2018

Fox Home Entertainment

Breedbeeld, 16:9 1080p

Engels 5.1 DTS-HD-MA, Frans 5.1 DTS, Italiaan 5.1 DTS

Nederlands, Frans, Engels, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.