Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.14/09/2012

The Wicker Man (1973)

The Wicker Man (1973)

Robin Hardy
Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento, Britt Ekland, Ingrid Pitt, Lindsay Kemp, Russell Waters, Aubrey Morris, Irene Sunters, Walter Carr, Ian Campbell, Leslie...
Zie meer details
De intens religieuze politieagent Neil Howie trekt naar een afgelegen eiland nadat hij een brief krijgt waarin staat dat er een meisje vermist wordt.
Eenmaal aangekomen wordt hij door de plaatselijke inwoners van het kastje naar de muur gestuurd. Eerst verneemt hij dat niemand de vermiste Rowan Morrison kent en daarna blijkt ze plots dood en begraven te zijn. Wanneer hij toestemming krijgt van Lord Summerisle, zowat de leider van het eiland, om haar graf op te graven vindt hij er geen kinderlijk maar wel dat van een doodgewone haas in terug. Tijdens zijn verblijf op het eiland, wiens voornaamste bron van inkomsten het exporteren van appelen is, wordt het hem langzaam maar zeker duidelijk dat het Christendom hier ver te zoeken is. Tijdens zijn onderzoek komt hij onder andere in contact met naakte vrouwen die rond een vuur dansen en door het fanatieke vereren van de oogst komt hij tot het besluit dat alle inwoners onder de noemer 'heidenen' geplaatst kunnen worden. Langzaamaan lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen en Howie is er dan ook van overtuigd dat Lord Summerisle en zijn volgelingen Rowan ritueel willen offeren als vergelding voor de mislukte oogst van het voorgaande jaar.

The Wicker Man werd geregisseerd door Robin Hardy en geschreven door Anthony Shaffer, die ook Frenzy en Sleuth wist neer te pennen. Diens allergrootste verdienste hier is hoe hij er in slaagt het uiterst onsympathieke personage, op papier, van Neil Howie karakter te geven waardoor je als kijker heel snel voeling krijgt met de norse en koppige agent. Deze wordt trouwens voortreffelijk vertolkt door Edward Woodward wiens meest recente en bekendste rol die van Tom Weaver moet zijn in Hot Fuzz. Laten we ook de uitmuntende plot-twist op het einde niet vergeten! Dat de man talent had wisten we al, maar dat laat hij nogmaals duidelijk zien in de laatste tien minuten van de film. Naar verluidt weigerde Christopher Lee, die de rol van Lord Summerisle vertolkt, betaald te worden voor zijn prestatie hoewel hij hier fenomenaal is als Opper Heiden. Misschien had dit iets te maken met het feit dat hij op deze manier even een break kon nemen van zijn vampierenbestaan als Dracula in de vele Hammer-films uit die periode? Lee zegt trouwens zelf dat Summerisle zijn beste rol tot op heden is en hoe heidens zou het niet zijn om hem tegen te spreken?

The Wicker Man heeft een speciale, claustrofobische en beangstigende sfeer die wat overeenkomsten heeft met Rosemary's Baby maar dan wel op een lager niveau tot uiting wordt gebracht. De look van de film doet mij dan weer persoonlijk denken aan het bijzonder goede Picnick At Hanging Rock uit 1975, over een groep studenten en en een leerkracht die plots op mysterieuze wijze verdwijnen. Hoewel zeker de moeite, heb ik toch de indruk dat Hardy's klassieker de tand des tijds begint te voelen. Het tempo van de film voelt soms raar en geforceerd aan en zoals ik daarnet al zei zijn er films uit diezelfde periode die een aantal verschillende facetten beter weten uit te spelen. Verwacht je vooral niet aan echte horror, maar aan een goeie thriller over het occulte waar een effectieve creepy toets aan toe werd gevoegd!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...