Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
06/10/2020

True History of the Kelly Gang

Er zijn al een aantal films gemaakt over de befaamde Ned Kelly en zijn beruchte gang. In True History of the Kelly Gang van regisseur Justin Kurzel is de vertaling van het leven van Ned Kelly (George MacKay) in een totaal nieuw jasje gegoten. Het is een soort Shakespeare achtige vertolking geworden waarin het verleden en heden in elkaar vervlechten. Met als resultaat een indrukwekkend verhaal dat op een hedendaagse manier wordt vertelt. Met bijdrage van een sterke cast. Dit is wederom een goed naslagwerk en deels gebaseerd op ware gebeurtenissen. Na de gelijknamige roman van schrijver Peter Carey.
Liefde
We zien hoe Ned Kelly opgroeit in een gezin met een alleenstaande moeder. Die op verschillende manieren geld in het laatje brengt. Ned ziet het allemaal gebeuren. Alleen als zijn moeder op een gegeven moment een nieuwe liefde ontmoet, de beruchte Harry Power (Russell Crowe), krijgt hij de kans om met hem mee te reizen. Alleen worden hem op een achterbakse manier dingen in zijn schoot geworden die hij helemaal niet wil. Hij besluit terug te gaan, maar thuis is het inmiddels al totaal anders. Het loopt van kwaad tot erger, met alle gevolgen van dien. De Kelly Gang is geboren.
 
Op een zeer mooie en theatrale manier heeft regisseur Justin Kurzel dit verhaal een nieuw leven in geblazen. Waar de tegenwoordig- en verleden tijd elkaar ontmoeten. Vrij moderne decors worden afgewisseld met authentieke kostuums en schilderachtige taferelen. Daarnaast wordt er erg goed geacteerd en zijn er sterke dialogen geschreven om het verhaal de juiste lading en diepgang te geven. 
 
Fel
Met name George MacKay geeft Ned Kelly de juiste inhoud en expressie. Actrice Essie Davis die zijn moeder Ellen speelt zien we erg overtuigend spelen. Soms heel fel en sterk, maar ook klein en kwetsbaar. Russell Crowe hoeft geen introductie meer te hebben, hij staat daar vol overtuiging en geeft zijn aanwezigheid voldoende kracht om de scenes op een nog hoger niveau te brengen.
 
De verhaal grijpt je en de dingen die nog niet eerder aan bod zijn gekomen, komen nu in het daglicht te staan. Ook al zijn er niet alleen waarheden vertelt. het is ook een beetje geromantiseerd, maar dat doet geen afbreuk aan de film. Beleef het en geniet, helemaal nu de donkere dagen eraan komen en een filmavond je huis verwarmd. Veel kijkplezier. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.   


Blu-ray

16/09/2020

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels, Frans

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.