Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
18/05/2020

Underwater

De sciencefiction thriller Underwater van regisseur William Eubank laat zien wat de mensheid in de toekomst kan. Diep in de zeebodem van de Marianna Trench is Tian Industries aan het boren en opzoek naar andere leefvormen en grondstoffen. Op een diepte van 11 kilometer ligt het Kepler boorplatform. Engineer Norah (Kirsten Stewart) en Kapitein Lucien (Vincent Cassel) vormen samen met Rodrigo Nagenda (Mamoudou Athie), Paul Abel (T.J. Miller) Liam Smith (John Gallagher Jr.) en Emily Haversham (Jessica Henwick) het overgebleven team dat na een merkwaardige aardbeving nog in leven is.
Alleen als ze nogmaals aangevallen worden zal de Kepler basis geen stand meer houden en moeten ze ruim 10 kilometer onder water afleggen om bij het Roebuck station aan te komen. Hier zijn nog een aantal reddingsboten om weer naar het oppervlakte water te komen. Deze reis zal niet zonder kleerscheuren verlopen. En de kans op overleven is klein. Ze zullen samen moeten werken om hun doel te halen. Maar weten niet wat ze nog te wachten staat. Een zenuwslopend avontuur staat voor de deur. Wie zal het halen? En wat is er daadwerkelijk buiten de stations aan de hand?
 
Origineel
Het verhaal begint met volle moet, maar naarmate het verhaal vordert verliest het een beetje zijn kracht. De spanning zit er wel goed in, maar het verhaal heeft weinig diepgang. Het is het vrouwelijk schoon waarvoor je blijft kijken. In duikmachines zien we de hoofdrolspelers door het beeld lopen, veelal in het water. Hierdoor is het concept van het verhaal wel erg origineel, maar als je uiteindelijk rustig over nadenkt, dan doet het je wel denken aan een bepaald type filmreeksen. Als kijker wordt je er ook wel een beetje claustrofobisch van en komt de angst over je heen, wat zeker een pluspunt is. De cast heeft best veel moeten doorstaan tijdens de productie. 
 
Hoofdrolspeelster Kirsten Stewart zien we nu wel eens in een andere rol. Even uit haar comfortzone van de dramafilms naar het ongrijpbare sciencefiction. Ze vertolkt haar rol goed, maar komt soms niet geloofwaardig over. Dat hebben de andere castleden ook een beetje. We weten dat Stewart en Cassel veel in hun mars hebben, maar dat komt er te weinig uit. Acteur T.J. Miller daarentegen zorgt voor de grappige noot en dat komt juist wel goed uit de verf. Zijn voorkomen en spel is iedere keer weer leuk om te zien. Verder zien we nog nieuwe gezichten. Die spelen prima hun bijrol, maar ook hier geen spetterende dialogen. Het zijn de effecten en achterliggende gedachte van het verhaal. Wat komen we tegen om 11 kilometer diepte in de oceaan. 
 
Effecten
Tja, dat is nogal wat, maar de manier hoe zij deze onderwereld tot leven hebben gebracht is erg goed gelukt. Het water zorgt ervoor alsof ze op de maan lopen. Waarbij heel veel water langskomt en dit eigenlijk ook een hoofdrol heeft. Net als het gene dat ze ontdekken. Het knappe van deze film is dan wel dat je wel blijft kijken. Je wil ook weten wat ze gaan vinden en wie er blijft leven. De decors, effecten en kostuums zien er goed uit. Tijdens de productie hebben ze veel decors zelf gebouwd en verbouwd in een leegstaand winkelpand in New Orleans. Hierdoor is elke scenes tastbaar en realistisch. Underwater is een lekkere wegkijkfilm die je even laat afleiden in deze coronatijden. Ga gewoon kijken, veel plezier! Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes en veel meer.


Blu-ray

06/05/2020

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels en Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.