26 december 1906

26 december 1906

Wereldprimeur down under

Wereldprimeur down under
31/07/2009
erwijl men voornamelijk in Europa en in de VS druk bezig was om het nieuwe medium film verder te ontwikkelen, had in 1906 Australië een primeur. En niet de minste. The Story of the Kelly gang is door UNESCO erkend als de allereerste “feature film” ter wereld.
In deze vroege jaren van de filmgeschiedenis bestonden films meestal uit één “reel", wat de speelduur beperkte tot ruim tien minuten. Daarnaast waren de meeste producties nog non-fictie – nieuwsberichten, bokswedstrijden, “actualities" – of hooguit simpele fictieverhalen. De Australische film die met vijf “reels" meer dan een uur duurde en ook nog eens een uitgebreid verhaal vertelde, met de nodige cinematografische kwaliteiten, mag dus met recht een wereldprimeur genoemd worden.

De film over de beroemde Australische misdadiger – of anti-autoritaire volksheld – Ned Kelly en zijn bende ging op 26 december 1906 in première. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp – Kelly was pas zestien jaar dood – werd de film ook meteen verboden in sommige delen van het land.

Helaas was The Story of the Kelly gang hetzelfde lot beschoren als vele andere vroege films: door slecht materiaal en onvoorzichtigheid wordt het grootste deel van de film nu als verloren beschouwd. Gerestaureerde versie van tien tot zeventien minuten circuleren nog, maar zijn slechts een triest restant van deze wereldprimeur.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.