17 mei 1931

17 mei 1931

Het Polygoon-journaal in beeld Ún geluid

Het Polygoon-journaal in beeld Ún geluid
22/02/2010
ldquo;Ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse geluidsjournaal een mijlpaal betekent in het Nederlandse filmbedrijf”; het zijn de woorden van David Hamburger, voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, waarmee hij op 17 mei 1931 aankondigt dat het Polygoon-journaal vanaf dat moment voorzien zal worden van geluid.
In navolging van buitenlandse nieuwsprogramma’s was het bedrijf Polygoon-Profilti in 1924 begonnen met het produceren van een Nederlands bioscoopjournaal. Ver voor de komst van de televisie was dit het programma voor mensen die het nieuws in bewegend beeld wilden zien. En vanaf 1931 dus ook horen. Na de oorlog, in 1946, kreeg het Polygoon-journaal zijn meest beroemde geluid: de stem van Philip Bloemendal. Bloemendals stem, die zich kenmerkt door een keurig taalgebruik en een haast mechanische klank, zou het journaal tot aan het eind midden jaren ‘80 begeleiden. Daarmee verdiende de nieuwslezer een plek in het Guiness Book of Records: “Langst werkende commentator bij filmjournaals.”

Het idee van een bioscoopjournaal was tegen die tijd al van alle kanten ingehaald door de tv. De overheid had in de jaren ‘60 echter besloten het noodlijdende, aanvankelijk commerciële, bedrijf te ondersteunen met subsidie vanwege het publieke belang.

De toespraak van de heer Hamburger van 17 mei 1931 ziet u hier.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.