18 oktober 1922

18 oktober 1922

De eerste filmpremière op zijn Hollywoods

De eerste filmpremière op zijn Hollywoods
12/01/2012
en rode loper, genoeg sterren om eroverheen te laten flaneren, pers en natuurlijk publiek dat zich komt vergapen. Dat zijn wel de bekendste ingrediënten voor een smakelijke filmpremière. De basis voor de standaard filmpremière komt uit het brein van entrepeneur en showman Sid Grauman. Een man die de Amerikaanse droom met verve liet uitkomen.
Sid begon zijn loopbaan met het verkopen van kranten tijdens de goudkoorts van Alaska (1897-1899) en eindigde als eigenaar van een keten van theaters en bioscopen in Los Angeles. De belangrijkste les die Sid had geleerd in zijn vroege jaren was dat mensen altijd wel geld over hadden voor vermaak. Zo liet hij zich niet kennen toen zijn theaters in San Francisco omver werden geschud door de beruchte aardbeving van 1906. Hij wist een filmprojector uit het puin te halen en regelde een tent om filmvoorstellingen te houden die druk werden bezocht.

In 1922 opende hij een bioscoop in Los Angeles waarvoor hij zich had laten inspireren door de Oude Egyptenaren. Het gebouw, met de toepasselijke naam The Egyptian Theater, was meer een filmtempel dan een bioscoop. Voor de opening regelde hij dat de film Robin Hood er voor het eerst werd vertoond. Hij liet de hoofdrolspelers opdraven, nodigde tal van bekende gasten uit en liet alles hemels belichten met schijnwerpers. Een grote schare nieuwsgierigen kwam op 18 oktober 1922 op dit evenement af en was getuige van de eerste echte filmpremière die veel navolging kreeg.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.