Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
23/06/2017

The Founder

Iedereen is wel bekent met de fastfood-keten McDonald’s, alleen wat men misschien nog niet weet is hoe dit bedrijf ontstaan is. En dat is nu precies wat de kijker te weten komt in de nieuwe film The Founder van regisseur John Lee Hancock. Hierin speelt Michael Keaton de hoofdrol en zien we hoe belangrijk zijn rol is geweest in het ontstaan van het  McDonald-imperium. Daarnaast zien we Laura Dern, Nick Offerman en John Carroll Lynch. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.Het is 1954, we zijn in de staat Illionois en zien daar de deur-verkoper Ray Kroc (Michael Keaton), die probeert milkshakemachines te verkopen. Helaas wordt dit product niet veel afgenomen en is het alweer de zoveelste mislukking in het leven van Kroc. Totdat hij een bestelling krijgt van wel liefst acht machines. Het kan toch niet waar zijn, denkt Kroc. Hij vertrouwt het niet en gaat naar degene die deze bestelling heeft gedaan. Dat is Dick McDonald (Nick Offerman) die samen met zijn broer Mac (John Carroll Lynch) een burgertent runnen in San Bernardino, Californië. 
 
Milkshakes
Eenmaal aangekomen ziet Kroc hoe succesvol deze tent is en dat de rijen voor het loket erg lang zijn. Zelf gelooft hij eerst niet dat een hamburger met een milkshake zo snel klaar kan zijn. De broers McDonald hebben hier een eigen techniek voor bedacht, de zogeheten ‘speedy-speedy’-machine. Waarbij het proces van de maaltijd supersnel is. Dit maakt Kroc zo enthousiast dat hij alleen nog maar aan McDonald’s kan denken. Hij moet en zal deel uit gaan maken van het team. En dat is het nog niet alleen, er moeten meer vestigingen komen door heel Amerika. Alleen kan Kroc dit allemaal waarmaken en is zijn vrouw Ethal (Laura Dern) het daar wel mee eens.
 
Het verhaal dat wordt vertelt in The Founder laat zien hoe een goed lopend bedrijf dat met veel passie en vakmanschap gezond blijft, door de komst van een buitenstaander totaal anders kan worden. De kijker zal verbaast zijn als ze uiteindelijk weten hoe deze giga-keten tot stand is gekomen. Tegenwoordig gaat het natuurlijk nog steeds zo, als er maar winst te halen valt. Alleen in de jaren ’50 had je de beginnend ondernemer die eerder voor het aanbieden van een eerlijk en mooi product, dan de winst die er mee gemoeid was.
 
Huwelijk
De makers hebben een mooi beeld geschetst over deze wereld. In chronologische volgorde en het wordt realistisch gebracht. Michael Keaton is weer terug van weggeweest. En hij kan het nog steeds. Met name deze rol zit hem als gegoten. Hij speelt met veel energie. Er is geen enkel moment dat het in elkaar zakt. Keaton staat er gewoon met volle overtuiging. Ook de dialogen die hij heeft met Laura Dern zijn sterk. Een huwelijk dat stroef loopt. Dat zie je aan beiden, maar weten daar in het spel erg goed mee om te gaan. Beiden sluiten naadloos op elkaar aan in hun spel.
 
Acteurs Nick Offerman en John Carroll Lynch hebben de eer gekregen om de broers McDonald te mogen spelen. Dit doen zij ook erg goed. De een is introvert en de ander meer extrovert. Hierdoor ontstaan er interessante scenes die voor beiden een uitdaging zijn. De ene keer is de een van feller en omgekeerd. Zowel in de dialoog als de lichaamstaal maakt duidelijk dat deze acteurs elkaar goed aanvoelen. Als kijker krijg je op een gegeven moment medelijden met hun.
 
The Founder behoort tot een stukje geschiedenis in de historie van de Amerikaanse detailhandel. Het ontstaan van de fastfood-keten die zich binnen korte tijd verspreid binnen de Amerikaanse staten. Een verhaal dat nu eindelijk zichtbaar is gemaakt voor iedereen. En zeker bekeken moet worden. Want je ziet nu dat dit een harde wereld is en je slim moet zijn om geld te verdienen. Het is begrijpelijk vertelt en heeft zelfs nog humor. Een aanrader voor elke filmliefhebber, ongeacht of je nu houdt van McDonald’s eten of niet. Gewoon kijken en genieten! Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s, dat is jammer, want als kijker zou je graag willen weten waarom dit verhaal vertelt is.  


Blu-ray

06/06/2017

The Searchers

Breedbeeld 16:9 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.