Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/06/2017

Jackie

Regisseur Pablo Larrain heeft met Jackie een stukje Amerikaanse geschiedenis op een zeer mooie wijze in beeld gebracht. We zien hoe de First Lady Jacqueline (Jackie) Kennedy zichzelf staande probeert te houden als haar echtgenoot en President John F. Kennedy naast haar wordt neergeschoten. We zien haar net nadat ze dit heeft meegemaakt en vertelt haar verhaal aan een journalist. Die alleen haar beschrijvingen mag noteren en publiceren in de krant. Het is namelijk haar verhaal dat ze wil vertellen aan het Amerikaanse volk. Met een prachtrol van Nathalie Portman als de First Lady.
We zien een aangrijpende gebeurtenis en het verhaal dat daar achterligt. De dood van een Amerikaanse President en het rouwproces dat daarop volgt van Jackie (Nathalie Portman) en haar twee jonge kinderen Caronine (Sunnie Pelant) en John jr. (Aiden en Brody Weinberg). Het verhaal begint zodra een journalist (Billy Crudup) aanbelt bij Jackie.

Vanaf dat moment vertelt Jackie openhartig wat er gebeurt is en wat voor inpackt dat heeft op haar en haar kinderen. Ze gaat in op het moment dat John F. Kennedy (Casper Phillipson) wordt neergeschoten, dat zijn schedel openspatte en zijn hersens over haar heen vlogen. Of te wel we krijgen gedetailleerde informatie te zien. Zelfs dat de President fan was van de musical Camelot. Of zagen de Kennedy’s alles als een sprookje?

Vermoord
Zelfs zaken die we niet eens weten of dat voor de buitenstaander afgeschermd werd. Dat is ook het sterke van dit verhaal. We krijgen als kijker een kijkje achter de schermen van wat er zich heeft afgespeeld, nadat JFK vermoord was. Hoe snel de nieuwe President John Carroll Lynch geïnstalleerd is en hoe men met de familie Kennedy omging. Gelukkig had Jackie veel steun van Bobby Kennedy (Peter Sarsgaard). Tevens was er al snel een dader aangewezen. Maar nooit is echt bewezen dat deze persoon ook daadwerkelijk de trekker had overgehaald.

Nathalie Portman speelt Jackie met veel realisme en overgave. Alsof we de echte First Lady zien. In zowel de uistraling, spraak als de dialogen is ze als twee druppels water. Ze weet de kijker naar zich toe te trekken. Gewoon erg goed spel van haar. Perfect. Peter Sarsgaard die Bobby speelt, de broer van, laat met deze rol zien dat hij ook veel in zijn mars heeft en de geloofwaardigheid op zoekt in zijn spel en doen. Bij hem is het ook net alsof je naar de echte Bobby zit te kijken. Dat ook geldt voor President John F. Kennedy. De makers hebben er gewoon goed op gecast en regisseur Pablo Larrian heeft een goed stukje geschiedenis weten over te brengen op het witte doek.

Combineren
Hij weet precies de historische originele beelden, te combineren met de filmbeelden. En daarbij voelt de sfeer realistisch aan. Alles wat we zien klopt gewoon en elk detail is met zorg geuit. Een goede film met de juiste inhoud die verder geen poespas toe laat. Alleen de kern van het verhaal dat Jackie vertelt zien we. Jackie is een zeer goede film om te zien.

Voor zowel geschiedenisliefhebbers als dramaliefhebbers, een film die van begin tot eind blijft boeien. En is niet voor niets genomineerd geweest voor drie Oscars. Naast de film bevat de Blu-ray geen extra’s dat is wel een gemis, want je zou nog graag willen weten wat de regisseur aangreep om dit verhaal te vertellen. En wat Nathalie Portman zo fascineerde om deze rol te spelen.Blu-ray

20/06/2017

The Searchers

Breedbeeld 16:9 1080p

Dolby Digital 5.1: Engels

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.