Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
05/07/2017

The Wailing

De Koreaanse filmmaker Hong-jin Na die niet alleen de regie heeft gedaan, maar tevens het script van The Wailing (Gokseong) heeft bedacht, heeft een indrukwekkende verhaal tot leven gebracht. In het kleine dorpje Gokseong, Zuid-Korea, leeft men vredig en met veel geluk. Er gebeurt niet zoveel en daardoor heeft agent Jong-Goo niet al te veel te doen met zijn team. Totdat er een gruwelijke moord ontdekt wordt. Een gezin is gewoon afgeslacht. Jong-Goo en zijn team duikt in deze moord en zal kosten wat het kost achter de moordenaar komen.
De ellende is eigenlijk ontstaan toen er een Japanner (Jun Kunimura) in het dorp is komen wonen. Een verhaal doet de ronde dat hij een vrouw verkracht zou hebben en dat er kwaad mee gemoeid was. Alleen blijft het niet bij een bloedige moord, maar worden er meerdere inwoners geteisterd met het kwaad. Waardoor is dit nu precies hier ontstaan en hoe kan dit gestopt worden. Het gaat zelfs zo ver dat er een schoen van Hyo-jin (Hwan-hee Kim), de dochter van Jong-goo (Do-won Kwak), in het huis van de Japanner gevonden wordt. Hierdoor is deze man aangewezen als de moordenaar, alleen probeer hem maar eens te pakken te krijgen.
 
Sjamaan
Via de schoonmoeder van Jong-goo wordt sjamaan Il-gwang gevraagd om hun bij te staan, want dochterlief is bezeten door het kwaad, en  hij staat bekend om het uitdrijven van boze geesten. Zal deze sjamaan voldoende kracht hebben om de duistere persoon te laten verdwijnen, zodat er weer rust in het dorp komt. Of zal dit tegen hun gebruikt gaan worden.
 
The Wailing is even niet een Hollywood productie, maar eens een Koreaanse film met een mix van fantasie, humor, horror en drama. Waarbij goed en kwaad letterlijk met elkaar om de vuist gaan. Deze film kan het beste beschreven worden als een ritje in een achtbaan, waarbij de karretjes eerst rustig naar boven worden getakeld om vervolgens de angst te overwinnen na de eerste, tweede, derde bocht, een looping en daarna zwetend uit te stappen.
 
Hoop
De opbouw zit namelijk ook zo in elkaar. Waarbij je eerst kennismaakt met de personages, er dan nog best veel gelachen wordt om grappen die zijn maken. Alleen naarmate het verhaal vordert, wordt de spanningsboog ook sterker. De muziek ondersteund dit met doordringende klanken en het geweld groeit. Het kwaad wordt hier ook meer zichtbaar en de hoofdpersonages zien we angstig in een hoekje kruipen. Soms is er weer even hoop, maar dat is ook weer vluchtig weg.
 
Als kijker krijg je op een gegeven moment medelijden. Dit krijg je doordat acteur Do-won Kwak niet alleen in zijn vocabulaire sterk is, maar juist veel emotie laat zien. Daarnaast speelt de jonge actrice Hwan-hee Kim erg sterk. Ze laat zich volledig gaan in haar rol als slachtoffer. Er ontstaan sterke scenes tussen haar en Do-won, waarbij de dialoog en emotie met elkaar de strijd aan gaan. In het begin is het we even wennen om een film als deze van Koreaanse makelij te zien, maar naarmate het verhaal vordert went dat ook weer. The Wailing zorgt voor een goede dosis spanning die voor het slapen gaan je hartslag wel even sneller laat kloppen. Een must-see voor suspense en horror liefhebbers. Naast de film bevat de DVD geen extra’s.
 
In hun opwinding en schrik dachten ze dat ze een geest zagen.
Hij vroeg:
Waarom zijn jullie zo in de war?
Waarom die twijfel in je hart?
Bekijk mijn handen en mijn voeten maar.
Ik ben het Zelf.
Betast Me en je zult zien.
Een geest heeft immers vlees noch been, zoals jullie zien dat ik wel heb.
Lukas 24:37-39


DVD

30/05/2017

Contactfilm

Breedbeeld 16:9 1080i

Dolby Digital 5.1 Koreaans

Nederlands, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.