Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
14/07/2017

Lion

Het waargebeurde verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierly is door regisseur Garth Davis verfilmd in zijn veelvoudig genomineerde film Lion. Hierin zien we een aangrijpend verhaal van deze jongen die door omstandigheden ruim 1600 kilometer verwijderd is van zijn familie. Het wordt een zoektocht om terug naar huis te komen met vele gevaren die hij moet doorkruizen. Gebaseerd op de bestseller Mijn lange weg naar huis van schrijver Saroo Brierley, die tevens de hoofpersoon in deze film is. Met een sterke cast bestaande uit Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole Kidman, Rooney Mara en David Wenham.India, jaren ’80, we zien de alleenstaande moeder Kamla (Priyanka Bose) die haar twee zoons Guddu (Abishek Bharate), Saroo (Sunny Pawar) en dochter Shekila (Khuski Solanki) opvoedt. Alleen hebben zij het niet breed. Ze wonen in een kleine woning in een dorp dat niet veel voorzieningen heeft. De jongens proberen hun moeder te helpen om zelf ook te gaan werken. Althans niet het werk dat je legaal doet. Ze halen overal wel wat vandaan om dat vervolgens door te verkopen. Zo kunnen ze melk en ander voedsel kopen voor het gezin.
 
Calcutta
Als op een dag Guddu naar de stad gaat om te werken, wil Saroo mee met zijn grote broer. In eerste instantie kan dat niet. Maar uiteindelijke mag het dan toch wel. Saroo wordt gaande weg moe en valt inslaap. Maar dit heeft helaas wel grote gevolgen voor zijn leven. Guddu is namelijk niet meer te zien als hij wakker wordt. Uit noodzaak stapt hij een lege trein in, die plotseling begint te rijden. Deze trein brengt Saroo naar Calcutta en vanuit daar zal hij zijn thuis moeten vinden. Uiteindelijk belandt de jonge Saroo in Australië. Nu 25 jaar later besluit hij toch de zoektocht naar zijn familie te hervatten. Zal hij herenigd worden met zijn moeder, broer en zus?
 
Lion is een aangrijpend verhaal die je meeneemt naar waargebeurde feiten. Als kijker maak je dezelfde reis als die van de hoofdpersoon. Waarbij je op een gegeven moment medelijden krijgt met de jonge telg. Die aan zijn lot en overlevingskracht wordt overgelaten. Er niet alleen een persoonlijk verhaal vertelt, maar het raakt ook een maatschappelijk probleem. In India verdwijnen jaarlijks gemiddeld tachtig duizend kinderen. Dat zijn er heel veel. Door adoptie kan er een oplossing gevonden worden, maar daar redt je niet alle kinderen mee.
 
Bevolking
Wel zal hier meer aandacht aanbesteed worden. Niet alleen vanuit de buitenwereld, maar juist door het land zelf. Deze zullen dit door middel van het terug dringen van het aantal geboortes of andere oplossingen. Wel zien je in deze film dat hoe de bevolking daar leeft, iedereen er het mooiste van maakt. De personages zijn goed uitgewerkt en worden prima gespeeld door de diverse cast. De meest opvallende is de jonge acteur Sunny Pawar die de jonge versie van Saroo voor zijn rekening heeft genomen. Hier zie je de puurheid van het acteren. In het Hindi en met veel passie en overgave, zowel fysiek als in de dialoog is deze jonge ster erg goed.
 
Dit geldt ook voor Abishek Bharate, die veel emotie laat zien in zijn spel. Dev Patel is tevens gegroeid in zijn acteerwerk. We zien twee kanten van hem. De gevoelige en stoere kant. Nicole Kidman stelt fragiel op en dat kan ze als de beste. Soms iets te gemaakt, maar dat kan haar personage wel hebben. Zo zie je jonge nieuwe acteurs tegenover de gevestigde orde. Heerlijk om te zien.
 
Lion is een echte aanrader om te gaan zien. Het verhaal zit goed in elkaar en als kijker wordt je meegenomen in de wereld van de jonge kinderen die de weg kwijt raken en uiteindelijk weer op de rails komen. Terug erlangen naar waar ze vandaan komen en toch weer herenigd worden. Garth Davis heeft met deze film een waardevol verhaal tot leven gebracht dat zeker vertelt en doorverteld moet worden. Ga het zien en geniet van deze ontroerende en mooie film.  De Blu-ray bevat naast de film een aantal trailers, helaas geen extra’s.


Blu-ray

05/07/2017

Entertainment One Benelux

Breedbeeld 16:9 1080p

Dolby Digital 5.1 Hindi, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.