Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
17/07/2017

Hidden Figures

NASA was in de jaren ’60 druk met het ruimtevaartprogramma om de eerste mens op de maan te zetten. Voordat het zover was gingen er veel oefenvluchten en rekenwerk vooraf. De werknemers hadden hun handen vol aan deze grote opgave. Ze moesten presteren, want de Russen waren ook bezig met een ruimtevaartprogramma die al meer succes had geboekt. Zij hadden namelijk al een bemande vlucht rond de aarde uitgevoerd. De mensen achter de schermen spelen in Hidden Figures een belangrijke rol, met name de ‘gekleurde’ werknemers. Regisseur Theodore Melfi heeft laten zien hoe de blanken en de Afrikaan-Amerikanen werknemers met elkaar omgingen op de werkvloer. Langley, 1961 dit is de beginperiode van de ruimtevaart. NASA is begonnen met een ingewikkeld proces. De slimste mensen zijn bij elkaar gebracht om ervoor te zorgen dat de mens een ruimtereis kan maken rond de aarde. Met het uiteindelijke doel om naar de maan te reizen en een ruimtestation te plaatsen in het heelal.
 
Calculaties
Maar voordat het zover is zal er eerst gerekend, getekend en gebouwd moeten worden voordat de astronauten de ruimte in kunnen. We zien drie slimme koppen die in de rekenkamer, in de kelder van het gebouw hun werk doen. Samen met een aantal andere zorgen zij dat de calculaties kloppen. Dit is alleen een afgezonderde afdeling. Hier werken namelijk de gekleurde werknemers. Met hun eigen voorzieningen.
 
Het contrast in de jaren ’60 tussen blank en zwart was nog erg groot. Dat zie je niet alleen op straat, maar ook op de werkvloer. Waarbij zwarten hun eigen toilet, koffiemachine en dergelijke voorzieningen hadden. Alles was gescheiden. Dat het zo erg was laat dit verhaal zien dat gebaseerd is op ware feiten. De drie dames Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe) laten zich niet kennen en vechten terug om hun rechten. Deze dames willen allemaal promoveren.
 
Langley
Dorothy wil leidinggevende worden, Katherine wil meer moet toegepaste wiskunde doen en Mary wil doorgroeien als ingenieur. Alleen dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk als je niet blank bent. Menig maal worden ze door Vivian Mitchell (Kirsten Dunst) terug gefloten in hun functie. Alleen zodra directeur Al Harrison (Kevin Costner) hier gehoor van krijgt zal er een andere wind in Langley gaan waaien.
 
Hidden Figures is een vermakelijke en interessante film. Het geeft een tijd weer die bij velen die de film zullen zien niet helemaal op het netvlies heeft gestaan. Eigenlijk was het kinderachtig om op deze manier zo racistisch met mensen om te gaan die net als iedereen gestudeerd heeft en recht heeft op een gelijke behandeling. Gelukkig is er in die tijd wel het één en ander gebeurt waardoor de mensenrechten uiteindelijk gelijk kwamen te staan. Maar om nu iemand dagelijks achthonderd meter te laten lopen naar het toilet in weer en wind, dat is toch belachelijk.
 
Dialoog
De actrices Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe spelen elk hun rol perfect. Waarbij ze zowel in de dialoog als lichamelijk met elkaar de strijd aan gaan. Dit levert sterke scenes op en als resultaat een sterk verhaal dat nu vertelt is. Dit hoort ook bij de Amerikaanse- en wereldgeschiedenis. Iets waar men niet trots op hoeft te zijn, maar wel is de trots voor de strijdlustigheid van de dames die er voor vochten om gelijk behandeld te worden. Zij lieten de omgeving bewegen en zorgde ervoor dat iedereen uiteindelijk gelijk behandeld zal worden. Een sterke film die je moet gezien hebben.
 
Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes en hoe men de locatie heeft gevonden.


Blu-ray

28/06/2017

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9 1080p

Engels DTS-HD-MA 7.1, Frans DTS 5.1, Duits DTS 5.1, Italiaans DTS 5.1

Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.