Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
25/07/2017

The Birth of a Nation

Amerika, 1831, het land doet het goed door de handel in katoen en andere producten. De verschillende plantages hebben veel slaven in dienst die de katoen plukten. En onderdrukt werden door hun eigenaren. De ene plantage ging menselijker om met hun slaven, dan de ander. In The Birth of a Nation van regisseur en acteur Nate Parker zien we het verhaal van de slaaf Nat Turner die door de familie Turner werd opgemerkt en zelfs les kreeg door het lezen van de bijbel.
 
Hij las de bijbel van begin tot eind en uiteindelijk koos hij ervoor om het woord van God te vertellen aan de anderen. Eerst op zijn eigen plantage, maar toen de plaatselijke dominee dit te horen kreeg mocht Turner ook naar andere plantages om een de gospels te verkondigen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Het ging goed met Nat (Nate Parker), zelfs zo goed dat hij verliefd wordt op de aantrekkelijke Cherry (Aja Naomi King), ze trouwen en krijgen samen en dochter. Alleen wanneer Cherry mishandeld wordt zal de rust niet in het gezin zijn. Nat grijpt zijn kans en probeert via het geloof medestanders te krijgen om in opstand te gaan tegen hun eigenaren.
 
Plantages
Alleen voordat het zover was ging Nat eerst langs alle andere plantages. Hij kreeg gruwelijke omstandigheden te zien. Dit liet hij niet los. Hij staat op voor zijn volk en zorgt voor een andere periode in de slavernij van Amerika. Iets waar het land niet trots op is, maar dit verhaal is nu wel vertelt en dat eert Nat Turner.
 
Nate Parker, die zowel de regie in handen heeft genomen en de hoofdrol van dit aangrijpende verhaal speelt. Heeft met The Birth of a Nation een vergeten persoon uit de slavernij geschiedenis tot leven gebracht en geëerd. Het was één van de heftigste periodes uit deze tijd. Alleen door de ernstige vergrijpen die Nat met zijn medestanders had aangericht heeft het land niet trots gemaakt. Er zijn ook verder geen herdenkingsplekken van hem en zelfs de kerk die hij had opgericht draagt niet meer zijn naam.
 
Vlotter
De cast speelt sterk in dit verhaal. Waarbij veel emotie de boventoon voert. De dialogen en scenes zijn goed uitgevoerd. Alleen in het begin had Parker het verhaal wat vlotter kunnen vertellen. Het kabbelt maar voort. Dat is jammer, want naarmate het verhaal vordert krijgt hij meer vat op het verhaal. Je ziet dan waar het naartoe gaat.
 
De cast is veelal niet echt bekend. Hierdoor zie je weer eens wat onbekendere gezichten die op een goede manier de film dragen. Sommige scenes zijn intens en laten zien hoe erg het kwaad in de mens kan worden. Met alle gevolgen van dien. The Birth of a Nation is een film met een historische inhoud die voor velen onbekend was. Maar nu eindelijk vertelt is.
 
Naast de film bevat de Blu-ray vele extra’s, waaronder een documentaire van National Geographic, diverse interviews, een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes, trailers en veel meer. 


Blu-ray

12/07/2017

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels

Nederlands, Duits, Italiaans, Engels en Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.