Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
03/10/2017

The Zookeeper's Wife

Het oorlogsdrama The Zookeeper’s Wife van regisseuse Niki Caro geeft het beeld weer hoe Polen moest buigen voor de Duitse bezetter in de Tweede Wereld Oorlog. Hierin speelde in Warchau de Poolse Antonia Zabinska (Jessica Chastain) een belangrijke rol. Zij en haar man Jan runde voordat de oorlog uitbrak een goed lopende dierentuin. Tijdens de oorlog bracht deze dierentuin onderdak aan vele joden die op de vlucht waren. Ze zorgde ervoor dat ruim driehonderd joodse mannen, vrouwen en kinderen uit de handen van de Duisters bleven. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van  schrijfster Diane Ackerman. En het is tevens waargebeurd.
Het gelukkige gezin Zabinska woont met veel plezier in de dierentuin en werken daar hard om de dieren een goed leven te geven. Het gaat allemaal goed, totdat er oorlog uitbreekt. Duitse gevechtsvliegtuigen komen boven polen en laten bommen vallen. De stad Warchau wordt onder vuur gelegd, zo ook de dierentuin. Ook al is er veel gevaar de familie kiest ervoor om in de dierentuin te blijven. En zo zal hun leven er even heel anders uit gaan zien.
 
Bombardementen
Overdag lopen de Duitse soldaten door de tuin om ervoor te zorgen dat er geen joodse mensen zullen zijn. Door de bombardementen hebben sommige dieren helaas het leven moeten laten. En de nog levende dieren zijn ook in gevaar. De Duitse zoöloog Lutz Heck (Daniel Bruhl) komt met een voorstel. Hij zal de beste en mooiste dieren meenemen naar zijn dierentuin in Berlijn. En zo gezegd, zo gedaan. Veel blijft er niet over.
 
De opgebouwde historie zal verloren gaan. En om hun heen sterven dagelijks vele joden. Jan (Johan Heldenbergh) neemt het heft in handen besluit om mensen uit de getto te gaan halen. Vanaf dat moment zullen ze voorzichtig moeten gaan leven om zo de levens van vele joden te beschermen.  En krijgt deze dierentuin een andere betekenis.
 
Heldendaad
Dit aangrijpende verhaal laat zien hoe de joden in Polen onderdrukt werden. Maar ook hoe de plaatselijke bevolking een helpende hand bood aan deze groep mensen. Het is lastig om in oorlogstijd voor iemand te zorgen, ook al kost het je eigen kop. Er zijn risico’s. Deze heldendaad van de familie Zabinska resulteerde in een overwinning. Want wel driehonderd mensen werden hierdoor gered. Iets dat niet bij veel mensen bekend is.
 
Daarom is het juist mooi dat dit verhaal nu vertelt is. het is mooi in beeld gebracht en de acteurs spelen met veel overtuiging. Je leeft mee met zowel de hoofdrolspelers als de joodse minderheid. Als enige minpunt is op te merken dat de acteurs Engels spreken met een Poolsaccent. Dit is jammer. Als je namelijk een verhaal als dit vertelt laat de acteurs dan ook gewoon Pools praten. Dan wordt het namelijk nog realistischer en begint het verhaal echt te leven.
 
Nu zijn alleen de Duitsers die Duits praten, wat dan ook weer raar is. maar goed verder is dit een prima verhaal dat weer een stukje geschiedenis vertelt. met mooie en minder mooie momenten. The Zookeeper’s Wife, ga er voor zitten en oordeel zelf. Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s.


DVD

20/09/2017

Entertainment One Benelux

Breedbeeld, 16:9 1080i

Dolby Digital 5.1 Engels, Duits

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.