Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
06/11/2017

The Promise

Regisseur Terry George heeft met The Promise een vergeten onderwerp in beeld gebracht. Namelijk de eerste genocide die plaatsvond in Turkije, 1915 met de Eerste Wereldoorlog voor de deur. We zien de getalenteerde Mikael Boghosian, een Armeen, die wil studeren in Constantinopel voor arts. Alleen hiervoor is geld nodig, hij besluit om zich te gaan verloven met de beeldschone vrouw Maral en de trouwschat te gebruiken om zijn studie te betalen. Alleen tijdens zijn verblijf in de hoofdstad ontmoet hij zijn oom Mesrob, die getrouwd is en twee dochters heeft. Zij krijgen dansles van Ana Khesarian, waar Mikael ook verliefd op wordt. Kan de liefde voor de één de ander overwinnen, of doet hij verstandig om hier afstand van te doen.Mikael (Oscar Isaac) komt voor verschillende keuzes te staan. Net nu hij de geneeskunde opleiding is begonnen breekt het geweld los. Met name als Turkije de Armeense bevolking uit het land wil verdrijven. Dit gebeurt op grote schaal. Dorpen worden leeggehaald en mensen worden in een hoek gedreven. Met als gevolg veel doden, armoede en onrust in het land. Hij besluit om terug te gaan naar zijn familie om die in veiligheid te brengen.

Kiezen
Daarnaast zien we Ana Khesarian (Charlotte Le Bon) die samen met haar vriend Chris Meyers (Christian Bale), een journalist die schrijft over de gebeurtenissen in het land, hun leven op z’n kop komt te staan als Mikael in contact met hun komt. Ana en Mikael zullen samen uit de benarde situatie moet komen om hun leven op te kunnen pakken, maar zal dat hun lukken? En voor welke vrouw zal hij kiezen?

The Promise is een aangrijpende en indrukwekkende film die een andere wereld laat zien dan die we al kennen, bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. We zien nu een verhaal dat zich afspeelt in Turkije net voordat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Als kijker wordt je geconfronteerd met een stukje geschiedenis die je als buitenstaander nog niet van zo dichtbij hebt mogen zien. Ook al wordt de verdrijving van het Armeense volk uit Turkije, door de Turken ontkent, dit verhaal is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen die door een Amerikaanse journalist naar buiten zijn gebracht.

Haat
Doordat het deels gebaseerd is op ware gebeurtenissen en er een verhaal met een driehoeksverhouding tegenaan is geschreven is het voor de kijker niet helemaal duidelijk wie de hoofdpersonen nu echt zijn. Er mist wat meer achtergrond informatie. Je wordt als het ware in het diepe gegooid en je krijgt geen uitleg wie de mensen nu zijn en waar de haat op het Armeense volk nu vandaan komt. Dat is jammer, want de cast speelt sterk en je ziet veel bekende acteurs, zoals Jean Reno, James Cromwell, Tom Hollander, Christian Bale en Oscar Isaac die allen een groot oeuvre op hun naam hebben staan.

Het onderwerp is zeer interessant, maar doordat er niet zoveel van bekend is, hebben de makers aannames gedaan, of het nu zus of zo gebeurt kan zijn. Hierdoor zijn sommige scenes erg sterk en andere weer wat minder. Is het decor soms erg nep, maar zijn de momenten waarbij de gevangen in beeld komen weer zeer indrukwekkend. Het gegeven dat er in deze tijd in dit land iets ergs is gebeurt dat is in dit verhaal wel duidelijk gemaakt, alleen dan had het nog wel iets meer daarover kunnen gaan, dan de romantiek als hoofdthema te nemen. Wel is het zeker te moeite waard om The Promise te gaan zien, want dit behoort ook tot de wereldgeschiedenis, of het nu erkent is of niet. Naast de film bevat de DVD nog als extra, een kijkje achter de schermen.

DVD

18/10/2017

Entertainment One Benelux

Breedbeeld 16:9 1080i

Dolby Digital 5.1: Engels, Frans, Duits

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.