Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
09/03/2018

Detroit

In de jaren ’60 waren het roerige tijden in Amerika. Vele steden hadden te kampen met een hoge woonvraag, maar konden dit niet aanbieden. Hierdoor moesten vele migranten in kleine appartementen verblijven. Daarnaast werden de afro-Amerikanen door de blanken gezien als vijandig en het op zoeken van geweld. De politie trad hard op tegen hen. Wat resulteerde in rellen, geweldplegingen en woning plunderaars. In Detroit waren de ergste rellen. Regisseuse Kathryn Bigelow heeft de onrust en frustratie van burgers realistisch en confronterend in beeld gebracht.Dismukes (John Boyega) werd als beveiliger in een winkel. Alleen als er in een motel iemand schiet richting het leger en de politie worden de hotelgasten ondervraagt. Dit gaat niet helemaal volgens het boekje. Agent Kraus (Will Poulter) is samen met zijn mede-collega’s ter plaatste en verhoord de gasten vrij hard handig. Niet alleen hier gaat het mis, want Amerika ligt deels onder vuur door de opstand van de vele afro-Amerikanen. Het gaat zelfs zover dat de National Guard de steden moet beveiligen.
 
Chaos
Dit waargebeurde verhaal die de rassenverschillen in Detroit laat zien in 1967 tijdens de 12th Street rellen. Heeft regisseuse Kathryn Bigelow op zeer geloofwaardige en indrukwekkende manier in beeld gebracht. Net als in haar eerder films als The Hurt Locker en Zero Dark Thirty wordt je in het verhaal gezogen. Je zit bovenop de huid van de hoofpersonen en maakt hierdoor alles wat er gebeurt intens mee.

De vele burgers zijn bang en durven niet meer de straat op. Het is chaos en onrustig. Er moet iets gebeuren. Alleen dat is niet zo gemakkelijk. De dramatische gebeurtenissen die zich in Detroit hebben afgespeeld zeer realistisch in beeld gebracht. De feiten zijn op basis van persoonlijke verhalen en die van getuigen vertaalt naar dit verhaal. Dat gewoon gezien moet worden.
 
Sterk spel
De cast doet erg hun best en laten zien dat dit soort drama goed bij hun past. Acteur John Boyega speelt zijn rol sterk. Drama past wel bij deze acteur. Hij komt zelfverzekerd over. Dat levert interessante en boeiende scenes op. Acteur Will Poulter speelt een zeer sluwe en eigenwijze politieagent. Niets en niemand kan hem wat schelen. Een racist pour-sang. Hij speel dit erg tref zeker en staat zijn mannetje. Je ziet aan zijn spel dat hij geniet om deze personage gestalte te geven. Sterk en overtuigend spel. De bijrollen zijn ook erg belangrijk en dragen bij aan de inhoud van het verhaal. Ze laten sterk acteerwerk zien. Met name de scenes waarbij de onderdrukking van het gezag aanwezig is, leveren sterke en diepgaande dialogen en scenes op.
 
Detroit is een film die gezien moet worden, een stukje Amerikaanse geschiedenis, waarbij rassenhaat weer eens scherp veroordeeld wordt. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen en diverse interviews. 


Blu-ray

21/02/2018

Entertainment One Benelux

Breedbeeld, 16:9 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.