Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
12/06/2018

Downsizing

De aarde komt onder druk te staan. Fossiele brandstof raakt op en de populatie blijft maar groeien. Wat kunnen we doen om beter te gaan zorgen voor onze wereld? Regisseur Alexander Payne, die tevens het script heeft geschreven heeft hier een oplossing voor met Downsizing. Jorgen Asbjornsen (Rolf Lassgard), een Noorse onderzoeker is er in geslaagd om mensen te verkleinen. Hierdoor is de ecologische voetafdruk veel kleiner en kan je als minimens veel meer uitgeven en jezelf onderdompelen in rijkdom. Er ontstaan aparte werelden voor deze groep mensen, maar wordt je dan wel gelukkig?  Fysiotherapeut Paul Safranek (Matt Damon) ziet het samen met zijn vrouw Audrey (Kristen Wiig) helemaal zitten om zichzelf te verkleinen. Hun leven is vrij standaard en ze willen eigenlijk meer. En als ze wederom weer geen hypotheek kunnen krijgen zijn ze er klaar mee. De twee vertrekken naar Leisureland, de plek waar je verkleint wordt. Als kanttekening is er wel een negatief effect, want je kan namelijk nooit meer normaal worden. Eenmaal klein, altijd klein.
 
Zuster
Paul mag plaatsnemen op een tafel, waarna al zijn haar wordt verwijderd en zelfs kronen en andere objectie die niet verkleint kunnen worden, gaan eruit. Als hij wakker wordt in de uitslaapkamer komt de zuster met een telefoon aanlopen. Het is zijn vrouw Audrey, die uhm, het helaas niet heeft doorgezet. Nu is Paul dus alleen in Leisureland en zal hij het beste ervan moeten maken. Maar zodra hij zijn draai heeft gevonden gaat het vrij goed. Zal hij nu zijn nieuwe roeping gevonden hebben?
 
Downsizing is een interessant en origineel verhaal. Regisseur Alexander Payne heeft een hele nieuwe wereld gecreëerd, waarbij dezelfde maatschappelijke problemen zijn als in de normale wereld. Men woont in maquettes en omgebouwde containers. Er is tot in de details over nagedacht en het is allemaal zeer realistisch in beeld gebracht.
 
Siert
Daar draagt de cast ook hun steentje op positieve manier aan bij. Matt Damon speelt vrij rustig en dat siert hem. Deze veelzijdig acteur laat zich nu weer eens van zijn serieuze kant zien en met succes. Actrice Hong Chau die naast Damon schittert speelt haar rol prima. Christoph Waltz zien we als de Kroaat Dusan Mirkovic. Deze personage past goed bij hem. Zijn aanwezigheid maken de scenes interessant, ook al is het een vrij plat personage.
 
Als je eens wat anders wilt zien dan is Downsizing zeker een aanrader. Het heeft verschillende ingrediënten in zich. Het is komisch, heeft drama en daarnaast ook een diepere maatschappelijke laag. Hierdoor is het geen flut verhaal, maar geeft het een visie op het leven en hoe we omgaan met onszelf en de wereld waarin wij leven. Ga het zien en oordeel zelf. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, interviews en verwijderde scenes.


Blu-ray

30/05/2018

Universal Pictures

Breedbeeld, 16:9 1080p

Engels 7.1 Surround

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.