Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
13/06/2018

Darkest Hour

Mei 1940, we staan aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, het Engelse kabinet staat op een gespannen voet. De aankomende tijd zal moeten uitwijzen of Engeland een vrij land blijft, of valt onder de Duitse aanvaller. Regisseur Joe Wright heeft deze periode vertaalt in Darkest Hour met Gary Oldman in de hoofdrol als Winston Churchill. Die voor deze prestatie een Oscar voor Beste Acteur in ontvangst mocht nemen.Als premier Neville Chamberlaine (Ronald Pickup) ontslag neemt en zich terug trekt uit het kabinet zal er snel een opvolger aangewezen moeten worden. Voor vele was Winston Churchill niet de aangewezen persoon om dit te doen. Dit kwam doordat Viscount Halifax (Stephen Dillane) deze taak niet op zich wilde nemen. En zo werd Churchill door Koning George VI (Ben Mendelsohn) beëdigd als premier van Groot Brittannië.
 
Oorlogskabinet
Nu was de taak om ervoor te zorgen dat er een gesprek kwam tussen Engeland en Duitsland om ervoor te zorgen dat het Engelse volk in vrijheid kon blijven leven. Alleen Churchill had daar zijn eigen visie op. Hij was meer van het aanvallen, de vijand klein maken en zorgen dat de soldaten veilig terug naar huis kwamen. Engeland vocht immers mee in Frankrijk om de Duitsers daar weg te houden. Helaas hielden ze geen stand en rukte de vijand rap op richting Duinkerke. De tijd naderde. Er werd een oorlogskabinet gevormd om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Kon Churchill zich staande houden tussen zijn rivalen?
 
Dit verhaal is zeer indrukwekkend verfilmd en realistisch in beeld gebracht. Een belangrijk stuk geschiedenis die nog niet eerder op deze wijze aan de kijker getoond is. Het heeft een behoorlijke impact gehad op vele levens van soldaten, maar ook de Engelse burger heeft hierdoor een veilig leven gehad in deze donkere tijd.
 
Spanning
Gary Oldman speelt de rol van Churchill op sublieme wijze. Heel sterk in zowel de dialogen als het totale voorkomen van deze man met charisma. Echt geweldig acteerwerk, en verdient Oscarwinnaar. Zijn medespelers zorgen ervoor dat elke scene interessant is. Je voelt de spanning ook al worden er alleen maar woorden over en weer gebracht.
 
Darkest Hour is een film die op alle fronten bejubeld kan worden. Waarbij één man aan het lot wordt overgelaten en toch medestanders krijgt om zijn doel te behalen. Een stukje geschiedenis dat niet vergeten moet worden. Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, interviews, trailers en nog veel meer.


Blu-ray

30/05/2018

Universal Pictures

Breedbeeld, 16:9 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.