Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

09/08/2018

Lady Bird

In de drama-komedie Lady Bird van regisseuse en tevens scriptschrijver Greta Gerwig zien we hoe een jonge vrouw die bijna klaar is met haar high school periode met zichzelf zit. De zeventien jarige Christine ‘lady bird’ McPherson wil namelijk meer zijn dan dat ze is. Wonend in Sacramento, Californië. Een rustig dorpje waar ze al haar gehele leven doorbrengt vraagt om een nieuwe uitdaging. Ze zit op een katholieke school waar het geloof belangrijk is. Zijzelf is eigenlijk helemaal geen katholiek en trapt daardoor in haar laatste jaar tegen de onderwijsinstelling aan. Met in de hoofdrol Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts en Beanie Feldstein.Christine (Saoirse Ronan) beleefd in het schooljaar 2002-2003 haar laatste jaar van high school. Daarna wordt ze achttien jaar oud en wil ze verder studeren, het liefst buiten Sacramento, want daar is ze eigenlijk wel klaar mee. Haar familie zeurt en klaagt veel. Haar geadopteerde broertje werkt in een supermarkt en cafe. Marion (Laurie Metcalf), haar moeder werkt als verpleegkundige en heeft eigenlijk alleen maar kritiek op Christine. 
 
Het is nooit goed en zal zeker in de toekomst ook niet beter worden. Als ze wordt ingeschreven in Davis, een school voor hoofdzakelijk agrarische vakken, klapt de bom. Vader Larry (Tracy Letts) wil wel helpen en zo kan ze reageren op een aantal universiteiten in New York. Lukt het Christine om zich los te trekken uit haar huidige bestaan?
 
Lichaamstaal
Greta Gerwig heeft een realistisch verhaal overgebracht op de kijker. Het fictieve verhaal bevat ware gebeurtenissen uit het leven van Greta. Hoofdrolspeelster Saoirse Ronan brengt haar rol erg goed. Met veel overgave en kracht. Niet alleen in de dialogen komt ze sterk over, want haar lichaamstaal is ook fel en aanwezig. Met name de scenes die ze heeft met Laurie Metcalf springen eruit. Een actrice die groeit in haar carrière en steeds interessantere rollen speelt. Ook al heeft de regisseuse in deze film gekozen voor geen mainstream cast, maar juist de pure acteurs die met passie en toewijding hun beste kwaliteiten laten zien. En de lat hoog leggen. 
 
Niet alleen drama voed het verhaal, maar er is ook een komische noot. De afwisseling maakt het verhaal interessant. Als kijker volg je het leven van de hoofdpersoon vanaf de zijlijn als het ware. Waarbij ze een hoofdstuk van haar leven zal afsluiten en een nieuwe beginnen. Een fase die iedereen wel heeft meegemaakt. En waarbij een moeder dochter relatie niet altijd fijn en prettig is. Maar tegenslagen of heftige discussies en ruzies er ook zijn. 
 
Dat laat dit verhaal goed zien. Waarbij de vader de rust en zekerheid brengt. Om uiteindelijk weer samen door één deur te kunnen. Lady Bird is wel een must-see, want de boodschap die erin zit kan een ieder helpen om de juiste kant in het leven te vinden. Naast de film bevat de Blu-ray als extra een kijkje achter de schermen en audiocommentaar van de regisseuse.


Blu-ray

08/08/2018

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

Engels DTS-HD 5.1, Frans DTS-Surround 5.1

Nederlands, Engels, Frans, Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.