Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
14/02/2019

The Man Who Killed Don Quioxte

Het verhaal is al menig maal vertelt, maar deze keer is regisseur Terry Gilliam in de regiestoel gaan zitten om het eens met een andere bril op te vertellen. Samen met een fijne cast zorgt hij ervoor dat het een zeer indrukwekkend en bizarre verhaal zal worden in de trant van Monty Phyton. Heerlijk om even goed na te denken wat er met dit verhaal bedoeld wordt. Als kijker maak je kennis met Toby (Adam Driver) een reclame regisseur die zijn versie van Don Quioxte in een reclame wil verwerken. Hij zit alleen met een creatieve blokkade en komt er even niet uit.
In het verleden heeft hij een soortgelijke studenten film gemaakt over Don Quioxte (Jonathan Pryce) en zijn hulpje Sancho Panza (Jorge Calvo). Don wordt verliefd op de beeldschone Angelica (Joana Ribeiro) en leven nog lang en gelukkig. Alleen als Toby erachter komt dat vlakbij de plek waar hij filmt het dorpje is waar hij destijds die film gemaakt heeft, brengt hij een bezoekje. Tot zijn verbazing is alles nog het zelfde uit die tijd. En ook nog de schoenmaker die destijds Quioxte speelde leeft nog. 
 
Reclamefilm
Hij ziet zichzelf nog steeds als de enige echte Don Quioxte. Vanaf dat moment wordt werkelijkheid en fictie door elkaar gegooid en rollen we van de ene verbazing in de andere. Kan Toby de werkelijkheid nog wel onder ogen zien, of verdwaald hij in de wereld van Quioxte en wordt hij zelf Sancho Panza? Is de beeldschone Angelica nog in leven? Komt zijn reclamefilm nog af?
 
Regisseur Terry Gilliam heeft met deze film een behoorlijke tijd moeten wachten voordat het in productie is gegaan. Hij liep al langer om het verhaal van de beroemde Don Quioxte te verfilmen, maar had een aantal obstakels voordat hij kon beginnen. Maar goed het verhaal is door hem zelf geschreven en nu op beeld vastgelegd en aanschouwd door de kijker. Films van Gilliam zijn vaak excentriek en zeer creatief uitgevoerd. Dit geldt ook voor deze film. Als kijker wordt he overladen met verschillende denkrichtingen die de hoofdpersonen meemaken.
 
Humor
Het is soms op een absurde manier in beeld gebracht, maar er is wel over nagedacht. Net als zijn werk van Monty Phyton. Waarbij ook het absurde de boventoon geeft en je als kijker veelal begrijpt wat er gebeurd. In dit verhaal is er een fictieve wereld, die van Don Quioxte geprojecteerd in het heden. Hierdoor ontstaan er interessante scenes en veelal veel goede humor. Acteur Jonathan Pryce speelt de rol als Quioxte zeer goed en met veel overtuiging. Hij zit helemaal in de wereld van Gilliam. Zijn gezichtsuitdrukkingen spreken boekdelen, geniaal. Adam Driver maakt er ook het beste van en speelt zijn rol goed. Dit kan hij ook, een iets meer lossere rol, maar wel met goede dialogen en doordacht spel.
 
Sommige scenes doen je denken aan Monty Phyton en zorgen voor veel gelach. Daarnaast wordt er ook wel een boodschap vertelt die laat zien dat de mens zich niet zomaar voor alles maar moet laten gebruiken of de verleiding van het leven aan gaan. Je hebt zelf de keuze in handen en je bepaalt je eigen richting. Ga zonder verwachting deze film zien en bedenk daarna pas wat je gezien hebt en of dat prettig was. Het wordt in ieder geval een avontuur vol aparte en mooie momenten. Als je bekent bent met werk van Terry Gilliam dan is dit een must-see. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.  


Blu-ray

29/01/2019

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels en Frans

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.