Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/03/2019

First Man

Neil Armstrong was de eerste Amerikaan die zijn voeten op de maan neerzette. Alleen voordat het zover was ging er wel het een en ander aan vooraf. In First Man van regisseur Damien Chazelle zien we hoe hij zich klaarmaakte voor de reis naar de maan in Apollo 11 en hoe hij astronaut werd. Dit verhaal speekt zich af tussen 1961 en 1968 en is gebaseerd op het boek The Life of Neil A. Armstrong van schrijver James  R. Hansen.
We zien Neil Armstrong (Ryan Gosling) werkzaam bij NASA om testvluchten te maken met prototypen die later de ruimte ingeschoten worden. Vele vluchten mislukken en zorgen ervoor dat Armstrong nog steeds geen kans maakt om hogerop te komen. Zijn leven en dat van zijn gezin slaat helemaal om als zijn jonge dochter overlijd aan een ziekte. Zijn vrouw Janet (Claire Foy) heeft het er ook erg zwaar mee. 
 
Solliciteren
Armstrong gaat er niet mee bij de pakken neerzitten en pakt het leven weer op. Hij gaat solliciteren om astronaut te worden. Hij wordt aangenomen en vanaf dat moment gaat het balletje rollen. Hij begint als ingenieur, maar wordt al snel ontdekt door zijn leidinggevende. Die ziet wel een leider in hem. Alleen voordat het zover is zal hij wel een aantal uitdagingen aan moeten gaan, die niet geheel zonder risico zijn.
 
Wederom is het Damien Chazelle gelukt om een zeer boeiend verhaal te vertellen. Na zijn succes met La La Land en Whiplash zien we ook nu een film dat met veel passie en zorg gemaakt is. waarbij feiten en fictie een waargebeurd verhaal vertelt. Je wordt vanaf het begin in het verhaal gezogen. Intense scenes worden afgewisseld met mooie momenten. Wat er achter de schermen heeft plaatsgevonden om de maanlanding tot een succes te maken is niet bij iedereen bekent. 
 
Beschadigd
Nu dit verhaal vertelt is krijg je te zien hoe een astronaut zich moet klaarmaken voor een reis die wel of niet zou slagen. En daarnaast zie je een fragiel iemand aan de binnenkant. Het is namelijk niet niks om een dochter te verliezen. Chazelle heeft dit allemaal op een zeer goede en mooie manier in de film laten zien. Samen met een sterke cast en een goede soundtrack komen de personages tot leven. Waarbij Ryan Gosling een overtuigende Armstrong speelt. Realistisch en met veel gevoel zien we iemand die aan de ene kant beschadigd is en aan de andere kant afleiding zoekt en zich waar wil maken in zijn werk.
 
Actrice Claire Foy speelt de vrouw van Gosling en samen maken ze zeer interessante scenes. Met sterke dialogen en lichaamstaal. Daarnaast zorgt de overige cast ervoor dat elke scene net zo belangrijk is. Iedereen draagt zijn steentje bij op de juiste manier. Het camerawerk ziet er ook erg goed uit. Waarbij de shots goed uitgewerkt zijn. Met soms ook een scene die met een vloeiende beweging in beeld is gebracht. De muziek geeft de sfeer van de jaren ’60 aan en laat elk moment weer anders zijn. De momenten in de raket zijn intens, dan hoor je alleen de geluiden van het voertuig, met de rammelende elementen erbij.
 
First Man is een stukje uit de Amerikaanse geschiedenis dat vertelt moet worden. En niet vergeten mag worden. Ook al was het een strijd tussen de Amerikanen en de Russen. Er is wel geschiedenis geschreven toen op 20 Juli 1961 de mens op de maan kon lopen. Ga dit zien! Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, interviews, het maken van de film en nog veel meer.


Blu-ray

20/02/2019

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.