Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
12/03/2019

Bohemian Rhapsody

Dat Queen het als wereldberoemde rockband goed doet, nog steeds zelfs na het overlijden van leadzanger Freddie Mecury in 1991. Is nu door regisseur Bryan Singer de film Bohemian Rhapsody gemaakt. Hierin zien we een deel uit het leven van Freddie Mercury, die eigenlijk de naam Farrokh Bomi Bulsarahad en is in Zanzibar. Hij werkte op het vliegveld Heathrow, maar had eigenlijk een zangambitie in gedachte. Acteur Rami Malek speelt de rol van Freddie Mecury en brengt hem als het ware weer tot leven. Het is net alsof we naar de echte zitten te kijken. Niet voor niets ontving hij hiervoor eerder dit jaar een Oscar voor Beste Acteur.We zijn in het Londen van 1970. Hier zien we de hard werkende Freddie die zelf zijn eigen leven wil leiden en zich los wil maken van zijn familie en afkomst. Zodra hij op een avond in de plaatste kroeg een bandje hoort spelen trekt hij de stoute schoenen aan en stapt naar afloop op de bandleden af. Gitarist Bryan May (Gwilym Lee) en drummer Roger Tayler (Ben Hardy) spreken hem en melden dat hun zanger net is opgestapt. Freddie valt met zijn neus in de boter en biedt zichzelf aan. 
 
Uniek
En zo begint zijn muzikale carrière. Niet alleen zijn voorkomen maakt hem uniek, maar telkens verschijnt hij steeds excentrieker in het openbaar. Even later wordt hij verliefd op de beeldschone Mary Austin (Lucy Boyton) dit valt in goede aarde bij zijn familie, maar wil vanaf dat moment als Freddie Mecury door het leven gaan. Er komt een platencontract bij EMI en dan gaat het hard. De band Queen is nu echt geboren en hun tournee over de hele wereld gaat van start. De ene na de andere zaal wordt uitverkocht. Het geeft ze een heerlijk gevoel. Helaas ziet er aan al het faam ook een keerzijde. Er ontstaat onrust in band en zijn relatie komt ook op losse schroeven te staan. Kunnen ze de druk aan?
 
Bryan Singer heeft op een mooie en eervolle manier het ontstaan van de rockband Queen en het leven van Mercury in het bijzonder in beeld gevat. Waar de muziek eigenlijk voorop staat en ook duidelijk hoorbaar is. Als kijker wordt je echt in het verhaal gezogen. Waarbij sterke dialogen en de vele hits van de band elkaar in een hoog tempo afwisselen. Je zit in een muzikale trein die doordendert. Acteur Rami Malek heeft voor deze rol alles uit zichzelf gehaald. Niet alleen het acteren doet hij geweldig, maar het totale voorkomen van Mercury heeft hij perfect weten te vatten in zijn spel. Hij ademt één en al Freddie. Gewoon geweldig en een Oscar is dan ook zeker terecht.
 
Details
Zijn medespelers Gwilym Lee, Joseph Mazzello en Ben Hardy hebben voor hun rol ook veel gegeven. Speel maar eens de gitarist Bryan May na, evenals drummer Roger Taylor en bassist John Deacon. Hun spel komt overtuigend en realistisch over. Net alsof je na een goed gelukte kopie van Queen zit te kijken. In de film komen details naar boven van het maken van een meesterlijk nummer als ‘Bohemian Rhapsody’. Het tot stand komen ervan en de reactie van de platenmaatschappij. Het nummer duurt zes minuten en dus te lang voor de radio.
 
Maar naast alle deels waargebeurde feiten is het voor de film ook wel een beetje geromantiseerd. Dat is voor een film natuurlijk prima, maar er zitten ook een paar onjuistheden dat is jammer. Een stukje geschiedenis wordt dan aangepast. Maar goed het blijft een film en een uitwerking van hoe bepaalde zaken gegaan kunnen zijn geweest om zo bepaalde zaken aan de kaak te voelen. In het algemeen past het in het verhaal zoals het hier vertelt wordt. De film boeit vanaf het begin tot eind en de muziek die gespeeld wordt is prima. 
 
Naslagwerk
Een mooi stukje naslagwerk over een rockband die een leadzanger heeft gehad, met alle ingrediënten die een leadzanger behoort te hebben. Helaas is hij maar 45 jaar oud geworden, veel te jong voor deze man met een groot charisma. Voor alle Queenfans, zeg ik, ga deze film zien. Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder een interview met acteur Rami Malek, het maken van het concert van Live Aid 1985, een kijkje achter de schermen en nog veel meer.


Blu-ray

27/02/2019

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.