Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
30/07/2019

Mary Queen of Scots

Het aangrijpende kostuum-drama Mary Queen of Scots laat zien hoe er in de 15e eeuw geregeerd werd in Schotland en Engeland. Koningin Mary Stuart (Saoirse Ronan) was getrouwd met een Fransman en is nu terug om haar land weer te regeren en de troon op te eisen. Haar halfbroer nam de zaken van het land waar en zorgde ervoor dat er vrede is tussen de Schotten en Engelsen. Kan zij deze vrede bewaren?
Nadat haar echtgenoot en de Koning van Frankrijk overleed kwam Mary terug naar haar geboorteland. De relaties in deze tijd lagen nogal ingewikkeld. Mary was namelijk de nicht van Koningin Elisabeth I (Margot Robbie). Zij wilde dat Mary uitgehuwd zou worden met een Engelsman om zo de regie op Schotland te behouden. Dit liep niet geheel volgens plan. Niet alleen omdat ze een mooie vrouw was, maar ook vanwege haar koppigheid en eigenzinnigheid. 
 
Verstoten
Deze film laat zien hoe regerende vrouwen alsnog mannelijke adviseurs hebben die de dienst uitvoeren. Ze hebben zelf eigenlijk niet zoveel te zeggen. Met name voor Mary waren het zware tijden. Vanuit twee kanten werd ze aangevallen. Maar zelf had ze als enig doel om haar nicht van de troon te verstoten. Aan de andere kant had Elisabeth het ook niet gemakkelijk. Daardoor is het mooi om te zien hoe deze twee Koninginnen met elkaar omgingen en elkaar wel een hand wilden toereiken, maar de omgeving dit bemoeilijkte.
 
Hiervoor had ze voldoende middelen, alleen gebruikte zij deze niet op de juiste manier. Het is bijna een afspiegeling van de huidige tijd. Waarbij de vrouw wel meer gelijkheid krijgt, maar de mannenwereld nog sterk aanwezig is. In de film is het spel van actrices Robbie en Ronan erg goed. Zowel in de dialogen als lichaamstaal weten ze de kijker aan zich te binden. Helemaal als ze tegenover elkaar komen te staan. Dan wordt alles van hun kunnen gevraagd, met als resultaat acteerwerk van de bovenste plank.
 
Het wordt helemaal interessant als de twee Koninginnen tegenover elkaar komen te staan. Een stukje geschiedenis dat zeker gezien moet worden. Naast de film bevat de Blu-ray vele extra's, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes en interviews.


Blu-ray

10/07/2019

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands, Engels, Frans, Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.