Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
09/11/2022

The Black Phone

In de thriller-horror The Black Phone van regisseur Scott Derrickson zien we hoe kinderen in een Amerikaanse stad verdwijnen. Dit is het werk van ‘De Grijper’ (Ethan Hawke) die kinderen ontvoerd met een zwarte bestelbus. Alleen als hij Finney Shaw (Mason Thames) meeneemt zal zijn manier van aanpak even anders lopen. Dit zal voor de ontvoerder even tegenvallen en zijn geduld wordt op de proef gesteld. Finney zit ondertussen opgesloten in een geluidsdichte kelder, waar een zwarte telefoon hangt. Deze telefoon zal een belangrijke rol spelen in dit verhaal. Zal hij op tijd gered kunnen worden of vergrijpt de grijper zich aan hem? Gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van schrijver Joe Hill.
De makers nemen de kijker terug naar het Amerika van de jaren ’70. Op scholen was de jeugd ofwel heel populaire, of de nerd en werd vrij vaak opgewacht door de vechtersbaasjes. Daarnaast was het ook een periode waar vele kinderen als vermist werden opgegeven. Daar is dit verhaal dan ook gebaseerd. Regisseur Scott Derrickson heeft de sfeer van de jaren ’70 dan ook echt tot leven gewekt in combinatie met een duister persoon en brute moorden. 
 
Maskers
Het is geen doorsnee horrorfilm, maar juist meer dan dat. Acteur Ethan Hawke die we deze keer in de huid van de moordenaar zien kruipen speelt dit overtuigend. Heeft scherpe dialogen en is door zijn verschijning met dragen van verschillende demonische maskers een echte killer. Maar dat niet alleen de scenes die hij heeft met de jonge acteur Mason Thames zijn van hoog niveau. Mason speelt in deze film zelfs zijn eerste grote rol. En dat denk ik niet zijn laatste zijn.
 
Ook al zie je maar twee acteurs in een afgesloten ruimte, het zijn juist deze momenten die de film maken. En niet te vergeten de jonge actrice Madeleine McGraw speelt gewoon verbluffend. Helemaal als ze hardhandig aangepakt wordt door acteur Jeremy Davies die haar vader speelt. Die scene is denk ik ook wel de meest aangrijpende. Waar angst en haat de boventoon voert. Dit wordt door haar op een erg goede manier gespeeld, vol emotie en overgave.
 
Zombies
De effecten en schrikmomenten zitten op de juiste plaats. Je zal als kijker af en toe wel even in je stoel kruipen. Hierbij heeft de make-up artiest zich dan ook goed uitleeft. De ‘doden’ zien er geloofwaardig uit en komen niet als zombies uit de kast vallen. Er is dan ook voldoende aandacht besteed aan de vele details, de sfeer van de sets en de soundtrack die de scenes goed ondersteund. 
 
The Black Phone is een film waar je even goed voor moet gaan zitten, want af en toe zal het adrenaline omhoog schieten en zit je op het puntje van je stoel. Kijkers die meer van spanning dan horror houden kunnen hier ook zeker van genieten. Heel veel kijkplezier. Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes, interviews, een extra korte film van de regisseur en nog veel meer.


Blu-ray

02/11/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.