Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

14/06/2011

06/05

Wat weet de AIVD? Veel, dat weet iedereen. En wat doet de AIVD? Heel veel, maar ook veel niet. Bijvoorbeeld het voorkomen van moorden. Als je Theo van Gogh in 06/05 en Katja Schuurman in de documentaire Prettig weekend, ondanks alles moet geloven, wist de AIVD zowel van de moord van Pim Fortuyn als van die van Theo van Gogh. Het recente nieuws in de Telegraaf over de klokkenluidende AIVD-infiltrant in links-extremistische kringen sluit eng goed aan bij het complot dat de kern vormt van de film 06/05. In deze politieke thriller is de AIVD de boeman: wist alles, deed niets.
06/05 is de laatste film van Theo van Gogh. Een film over de moord op Fortuyn, beschouwd door de ogen van 'fotograaf op z'n retour' Jim de Booij. Deze naïeve NRC-fotograaf komt al lolly likkend en kauwgom kauwend in een maalstroom van de gebeurtenissen rond de moord op Pim Fortuyn terecht, terwijl hij op zoek was naar degene die zijn motor beschadigde. Langzamerhand komt hij erachter iets op het spoor te zijn, maar hij bevindt zich dan al lang en breed vol in het vizier van de alziende AIVD die haar plannen gedwarsboomd ziet.  
 
De niet zo snuggere Sherlock Holmes wordt erg goed neergezet door Thijs Römer. Naast hem spelen er veel andere leuke Nederlandse acteurs in deze best wel spannende film, waarbij je als kijker best wel goed moet nadenken. Het dubbelleven van Aisha Him, gespeeld door Tara Elders, is vrij snel duidelijk maar het plaatsen van Wouter (Gijs Naber) en Erdogan (Cahit Ölmez) in het geheel is moeilijker. Zij zijn verwarrend aan elkaar verbonden door sleutelfiguren van de AIVD, waarvan baas Van Dam (Jack Wouterse) wordt gekenmerkt door fascinatie voor lippenstift en een ringtone die door merg en been gaat. Zwak punt, ondanks leuk acteerwerk, is de familie van Jim. Zijn dochter, ex-vrouw en vriendin lijken bij te dragen aan Jims persoonlijkheid maar blijken slechts functioneel voor het verhaal.
 
Theo van Gogh zet een beeld neer van de Nederlandse samenleving waarin indoctrinatie en verloochening hoogtij vieren, effectief verweven met de voor Nederlanders zeer bekende televisiebeelden van Fortuyn en zijn dood – ‘at your service’, ‘ik word minister-president’, het hemeltergende televisiedebat met Jeroen Pauw en Fortuyn onder het laken in Hilversum komen voorbij en veroorzaken rillingen. De kennis van nu dat de regisseur de première niet heeft meegemaakt vergroot ongetwijfeld de impact van de film.
 
Van Gogh definieert filmen in de making of als het samenvatten van je politieke ideeën op zo'n manier dat het toch leuk is om naar te kijken. Bizar dat Van Gogh zelf de film nooit heeft kunnen bekijken. Ook bizar dat Theo van Goghs vader ambtenaar was bij de BVD, de voorloper van de AIVD. 06/05 is ook nu nog een heel relevante film en een prachtig tijdsdocument.
 
Extra's
Enkele van de extra's zijn al genoemd: de documentaire Prettig weekend, ondanks alles over de moord op Theo van Gogh en de making of van 06/05. Samen met de interviews met Fortuyn door Theo van Gogh en twee erg goede, maar helaas weggeknipte scènes vormt de tweede dvd een perfecte aanvulling op de film.
DVD

26/04/2011

Video/Film Express

16:9

Dolby Digital 2.0 / 5.1

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.